Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Tahkokankaan palvelukeskus muuttaa Peltolaan – uuden osaamiskeskuksen avoimet ovet 14.11.

Jaa

​Tahkokankaan palvelukeskuksen toiminta siirtyy uusiin tiloihin Peltolaan marraskuun lopulla. Asiakkailla, alueen asukkailla ja kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus tulla tutustumaan uuteen vaativien erityispalvelujen osaamiskeskukseen (Peltolantie 5) avoimien ovien päivänä torstaina 14.11. Ovet ovat tuolloin avoinna vierailijoille kello 10–19.

Tavoitteena ihan tavallinen arki

Uusi osaamiskeskus toimii kehitysvammahuollon peruspalvelujen tukena tarjoamalla asiakkailleen polikliinisia tutkimus- ja kuntoutusarviopalveluita sekä avo- ja osastokuntoutuspalveluita. Kehitysvammaisten laitosasumisesta on Pohjois-Pohjanmaalla luovuttu, ja  uudisrakennuksen tilat on suunniteltu laitoshoidon sijaan vaativan ympärivuorokautisen kuntoutuksen tarpeisiin. Palveluita viedään myös entistä enemmän asiakkaan omaan arkiympäristöön paikan päälle tai sähköisiä palveluita hyödyntäen.

Asiakkaille uudet tilat tarkoittavat mahdollisuutta harjoitella arkielämän taitoja mahdollisimman pitkälle normaalia arkielämää mallintavissa tiloissa. Ympärivuorokautisen kuntoutuksen kaikki 30 asiakaspaikkaa ovat pieniä yksiöitään omine keittiöineen ja kylpyhuoneineen. Jokaisesta asunnosta on myös pääsy omalle terassille. Läheiset voivat olla mukana kuntoutuksessa ja myös yöpyä niin halutessaan.

"Toiminnan lähtökohtana ovat aina asiakkaan yksilölliset tarpeet. Suunnittelemme yhdessä asiakkaan, hänen läheistensä ja moniammatillisen asiantuntijatiimin kanssa, minkälaisilla palveluilla voisimme tukea asiakkaan pärjäämistä omassa arkiympäristössä", kertoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kehitysvammahuollon tulosaluejohtaja Päivi Lauri.

Suunnitteluratkaisuissa on huomioitu käyttäjien tarpeet

Uudisrakennuksen rakentamisessa ja teknisissä ratkaisuissa on kiinnitetty erityistä huomiota asiakkaiden, omaisten ja henkilökunnan tarpeisiin. Kehitysvammaisuuteen liittyy piirteitä ja tarpeita, jotka vaativat niin palveluilta ja tiloilta kuin palveluiden sijainniltakin erityisratkaisuja. Uuden osaamiskeskuksen tilat ovat käyttöjoustavia ja vakioituja, eikä esimerkiksi tietyille asiakasryhmille ole suunniteltu omia huoneitaan, vaan sama huone voidaan tarvittaessa muuttaa vaikka eri ikäisen asiakkaan tarpeita vastaavaksi.

Esteettömyys on huomioitu eri vammaisryhmien näkökulmasta esimerkiksi värien käytössä sekä opaste- ja valosuunnittelussa. Osaamiskeskuksen sijainti Peltolassa mahdollistaa entistä saumattomamman yhteistyön esimerkiksi psykiatrian ja muun erikoissairaanhoidon toimintojen kanssa.

 

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Päivi Lauri, kehitysvammahuollon tulosalueen johtaja, etunimi.sukunimi@ppshp.fi

Tuula Luoma, toiminnallisen suunnittelun projektipäällikkö, etunimi.sukunimi@ppshp.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme