Vaasan kaupunki - Vasa stad

Taide toi suomen- ja ruotsinkieliset nuoret yhteen

Jaa

Miten taide edistää elävää kaksikielisyyttä? Yksi hyvä esimerkki on taidenäyttely, jonka teokset ovat luoneet yhteistyössä suomenkielisen työpaja Spurtin sekä ruotsinkielisen Resurscentret Föregångarnan nuoret aikuiset.

Kuva: Kaisa Salo / Taikon
Kuva: Kaisa Salo / Taikon

Teosten tekemiseen on osallistunut yhteensä noin 60 nuorta aikuista Vaasan kaupungin taiteen perusopetukseen kuuluvan Taikonin opettajien ohjauksessa. Näyttely on esillä Rewellissä 7.5. saakka.

Näyttely on osa TaiKon goes Hallå –hanketta, jolla edistetään elävää kaksikielisyyttä ja hyvää kieli-ilmapiiriä. Hankkeen rahoittaa Svenska Kulturfonden. Kolmen vuoden aikana hankkeessa on ollut mukana yhteensä noin 170 lasta, nuorta ja aikuista Vaasan seudulta.

- Tämä on taidekasvatusta kielitwistillä. Taidekasvattajat puhuvat opetusryhmissä omaa äidinkieltään, ja kun keskiössä on tekeminen, kielen käyttö tulee mukaan luonnollisesti, kertoo apulaisrehtori Mia Wiik.

Projektin alkuvaiheessa kielellä on ollut toisarvoinen asema ja taiteen tekemisellä suurempi merkitys. Kielenoppimisen merkitys on kasvanut, mitä pidemmälle projekti on edennyt.

Aiemmin hankkeessa on toteutettu Isolahden koulun ja Solf skolan neljäsluokkalaisten yhteinen tanssiopetus, Onkilahden yhtenäiskoulun ja Petalax skolan seiskaluokkalaisten yhteinen sirkusopetus sekä Vamian ja Yrkesakademin lähihoitajaopiskelijoiden yhteinen teatteritaideopetus.

- Oppilaat ovat harjoitelleet kuuntelemaan ohjeita toisella kotimaisella kielellä, ja ymmärtämisen lisäksi osa innostui harjoittelemaan myös puheen tuottamista, Wiik kertoo.

  • Näyttely Tillsammanskonst, Hallå! Yhteistaidetta, Haloo!
  • Esillä 7.5.2021 saakka
  • Rewell, liiketila 224, 2. krs.
  • Huom! Näyttely liiketilan ikkunoissa, ei pääsyä sisälle liiketilaan

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja näyttelystä antavat:

- TaiKon, visuaalisten aineiden suunnittelijaopettaja Sonja Backlund, sonja.backlund@edu.vaasa.fi, puh. 040 744 5582
- Föregångarna Andreas Svahn, puh. 050 550 4131
- Spurtti Jinna Vilponen, puh. 050 441 2742

Lisätietoja Taikon goes Hallå –hankkeesta antaa: apulaisrehtori, Mia Wiik, mia.wiik@vaasa.fi, puh. 0400 256 961

Kuvat

Kuva: Kaisa Salo / Taikon
Kuva: Kaisa Salo / Taikon
Lataa
Kuva: Kaisa Salo / Taikon
Kuva: Kaisa Salo / Taikon
Lataa
Kuva: Kaisa Salo / Taikon
Kuva: Kaisa Salo / Taikon
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Tillgänglighetsmärket är ett tecken på att likabehandling beaktas och främjas – ansök om märket hos Rådet för personer med funktionsnedsättning17.5.2021 09:29:29 EEST | Tiedote

Rådet för personer med funktionsnedsättning i Vasa har sedan år 2015 utmanat olika affärer samt andra organisationer som fungerar i offentliga utrymmen att främja tillgänglighet och jämlikhet genom att bevilja dem tillgänglighetsmärken som tecken på beaktande och främjande av tillgänglighet. Tillgänglighetsmärket förnyades i fjol för att fira tillgänglighetsdagen. Ett märke i enlighet med den nya framtoningen kan man ansöka om hos Rådet för personer med funktionsnedsättning.

Esteettömyystunnus on merkki yhdenvertaisuuden huomioimisesta ja edistämisestä – hae tunnusta Vammaisneuvostolta17.5.2021 09:29:07 EEST | Tiedote

Vaasan Vammaisneuvosto on vuodesta 2015 lähtien haastanut erilaiset liikkeet ja julkisissa tiloissa toimivat organisaatiot edistämään esteettömyyttä ja yhdenvertaisuutta myöntämällä niille esteettömyystunnuksia merkiksi esteettömyyden huomioimisesta ja edistämisestä. Esteettömyystunnus uudistettiin viime vuonna esteettömyyspäivän kunniaksi. Uuden ilmeen mukaista tunnusta voi hakea Vammaisneuvostolta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme