Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Taide vahvistaa alueen tarinaa - Video ympäristötaiteesta ja tapahtumista rakentuvassa Kalasatamassa

Jaa

Helsingin kantakaupungin kylkeen kasvava Kalasatama on jo rakentumisvaiheessa profiloitunut taiteen kaupunginosaksi. Alueen rakentaminen kestää kymmeniä vuosia ja pitkän rakentamisvaiheen aikana alueella myös asutaan, työskennellään ja liikutaan. Asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi Kalasatamaan toteutetaan ympäristötaidetta.

Ruotsalaisen taiteilijan Jacob Dahlgrenin teräsveistos Early One Morning, Eternity Sculpture. Kuva: Maija Astikainen
Ruotsalaisen taiteilijan Jacob Dahlgrenin teräsveistos Early One Morning, Eternity Sculpture. Kuva: Maija Astikainen

Taide voi olla pysyvää, väliaikaista tai erilaisia tapahtumia, ja se rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla. Ympäristötaideprojektia ohjaa Helsingin kaupungin kaupunginkanslia yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa.
 
Taide vahvistaa alueen tarinaa monin tavoin. Väliaikaisen taiteen tavoitteena on lisätä viihtyisyyttä keskeneräisellä alueella. Tapahtumat keräävät asukkaita yhteen ja lisäävät yhteisöllisyyttä ja ovat houkutelleet myös muita kaupunkilaisia alueelle. Pysyvä taide lisää Kalasataman kiinnostavuutta. Taide ja tapahtumat ovat myös lisänneet alueen tunnettavuutta.

Väliaikaista ja pysyvää

Videosta välittyy Kalasataman malli, jossa pysyvän taiteen lisäksi myös tapahtumilla ja väliaikaisella taiteella on merkittävä rooli. Kalasataman toimintatapa on herättänyt kiinnostusta laajemminkin: "Kalasataman ympäristötaiteen toimintatapa, jossa pysyvän taiteen lisäksi toteutetaan myös tapahtumia ja väliaikaisia taideteoksia, on herättänyt laajaa kiinnostusta ulkomaita myöten. Kalasataman esimerkin innostamana vastaava toimintapa on otettu käyttöön myös joissakin muissa kaupungeissa. Taiteella on myös merkitystä alueen viihtyisyyden kannalta", toteaa Hannu Asikainen, Kalasataman aluerakentamisen projektinjohtaja.

Videolla haastatellaan mm. alueelle pysyvät teokset tehneitä Villu Jaanisoota ja Jacob Dahlgrenia. Lisäksi videolla esitellään Kalasataman väliaikaista taidetta ja tapahtumia.

Kaikkiaan Kalasataman taidetapahtumista on järjestetty viisi tapahtumahakua, ensimmäinen vuonna 2015. Jo sitä ennen Kalasatamassa oli mahdollisuus järjestää tapahtumia ns. Konttiaukiolla. Alueen ensimmäinen väliaikainen teos oli Kalasataman mammutti, joka julkistettiin vuonna 2012. Alueelle on parhaillaan tekeillä väliaikaisen taiteen lisäksi uusia pysyviä taideteoksia.

Ensi vuoden tapahtumahaku on käynnissä parhaillaan, katso tarkemmat ohjeet täältä.

Katso video

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hannu Asikainen
Projektinjohtaja, Kalasatama
Helsingin kaupunginkanslia
050-539 6189
hannu.asikainen@hel.fi

Tiedotteen lähetti:
Katri Lehtonen
Kaupunginkanslian viestintä
Puh. 040-1677 302

Kuvat

Ruotsalaisen taiteilijan Jacob Dahlgrenin teräsveistos Early One Morning, Eternity Sculpture. Kuva: Maija Astikainen
Ruotsalaisen taiteilijan Jacob Dahlgrenin teräsveistos Early One Morning, Eternity Sculpture. Kuva: Maija Astikainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginjohtajat sekä HUSin ja HSL:n toimitusjohtajat kiirehtivät selkeää linjausta maskisuositukseen6.8.2020 15:09:55 EESTTiedote

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunginjohtajat sekä HUSin ja HSL:n toimitusjohtajat kiirehtivät valtakunnallista, selkeää linjausta maskisuositukseen. Tartuntojen määrässä on heinäkuun alusta alkaen ollut pääkaupunkiseudulla pientä, mutta silti selkeää kasvua. Uusia tartuntoja on ilmennyt kaikissa ikäryhmissä ja eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme