Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Taide vahvistaa alueen tarinaa - Video ympäristötaiteesta ja tapahtumista rakentuvassa Kalasatamassa

Jaa

Helsingin kantakaupungin kylkeen kasvava Kalasatama on jo rakentumisvaiheessa profiloitunut taiteen kaupunginosaksi. Alueen rakentaminen kestää kymmeniä vuosia ja pitkän rakentamisvaiheen aikana alueella myös asutaan, työskennellään ja liikutaan. Asukkaiden viihtyvyyden lisäämiseksi Kalasatamaan toteutetaan ympäristötaidetta.

Ruotsalaisen taiteilijan Jacob Dahlgrenin teräsveistos Early One Morning, Eternity Sculpture. Kuva: Maija Astikainen
Ruotsalaisen taiteilijan Jacob Dahlgrenin teräsveistos Early One Morning, Eternity Sculpture. Kuva: Maija Astikainen

Taide voi olla pysyvää, väliaikaista tai erilaisia tapahtumia, ja se rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla. Ympäristötaideprojektia ohjaa Helsingin kaupungin kaupunginkanslia yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kanssa.
 
Taide vahvistaa alueen tarinaa monin tavoin. Väliaikaisen taiteen tavoitteena on lisätä viihtyisyyttä keskeneräisellä alueella. Tapahtumat keräävät asukkaita yhteen ja lisäävät yhteisöllisyyttä ja ovat houkutelleet myös muita kaupunkilaisia alueelle. Pysyvä taide lisää Kalasataman kiinnostavuutta. Taide ja tapahtumat ovat myös lisänneet alueen tunnettavuutta.

Väliaikaista ja pysyvää

Videosta välittyy Kalasataman malli, jossa pysyvän taiteen lisäksi myös tapahtumilla ja väliaikaisella taiteella on merkittävä rooli. Kalasataman toimintatapa on herättänyt kiinnostusta laajemminkin: "Kalasataman ympäristötaiteen toimintatapa, jossa pysyvän taiteen lisäksi toteutetaan myös tapahtumia ja väliaikaisia taideteoksia, on herättänyt laajaa kiinnostusta ulkomaita myöten. Kalasataman esimerkin innostamana vastaava toimintapa on otettu käyttöön myös joissakin muissa kaupungeissa. Taiteella on myös merkitystä alueen viihtyisyyden kannalta", toteaa Hannu Asikainen, Kalasataman aluerakentamisen projektinjohtaja.

Videolla haastatellaan mm. alueelle pysyvät teokset tehneitä Villu Jaanisoota ja Jacob Dahlgrenia. Lisäksi videolla esitellään Kalasataman väliaikaista taidetta ja tapahtumia.

Kaikkiaan Kalasataman taidetapahtumista on järjestetty viisi tapahtumahakua, ensimmäinen vuonna 2015. Jo sitä ennen Kalasatamassa oli mahdollisuus järjestää tapahtumia ns. Konttiaukiolla. Alueen ensimmäinen väliaikainen teos oli Kalasataman mammutti, joka julkistettiin vuonna 2012. Alueelle on parhaillaan tekeillä väliaikaisen taiteen lisäksi uusia pysyviä taideteoksia.

Ensi vuoden tapahtumahaku on käynnissä parhaillaan, katso tarkemmat ohjeet täältä.

Katso video

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hannu Asikainen
Projektinjohtaja, Kalasatama
Helsingin kaupunginkanslia
050-539 6189
hannu.asikainen@hel.fi

Tiedotteen lähetti:
Katri Lehtonen
Kaupunginkanslian viestintä
Puh. 040-1677 302

Kuvat

Ruotsalaisen taiteilijan Jacob Dahlgrenin teräsveistos Early One Morning, Eternity Sculpture. Kuva: Maija Astikainen
Ruotsalaisen taiteilijan Jacob Dahlgrenin teräsveistos Early One Morning, Eternity Sculpture. Kuva: Maija Astikainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunki etsii tuhansia kesätyöntekijöitä – uusia tehtäviä liittyen Helsinki Biennaaliin ja kaupungin toimivuuden arviointiin21.1.2020 13:07:54 EETTiedote

Suomen suurimman työnantajan Helsingin kaupungin kesätyöhaku on käynnissä. Uusia paikkoja julkaistaan pitkin kevättä. Siisti kesä! -hankkeen 16–20-vuotiaille suunnattu haku ja 16–17-vuotiaiden kesätyöhaku alkaa 24. helmikuuta ja päättyy 9. maaliskuuta klo 16. Kesäväkeä etsitään myös kaupungin omistamiin yhtiöihin ja lisäksi ensimmäistä kertaa Helsinki Biennaaliin sekä kaupungin toiminnan laaduntarkkailuun liittyen. Kesätyöntekijöitä ja -sijaisia palkataan kaupungin toimialoille ja liikelaitoksiin yhteensä noin 4 000.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Länsi-Pakilan koulujen ja päiväkotien hankesuunnitelman15.1.2020 21:07:04 EETTiedote

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan Pakilanpuiston allianssin hankesuunnitelman. Suunnitelma koskee Pakilan ala- ja yläasteen tilojen laajaa perusparannusta, nuorisotiloja sekä nykyisille päiväkodeille Havukka ja Pakila rakennettavaa uudisrakennusta. Rakennukset suunnitellaan mahdollisimman laajaan asukaskäyttöön soveltuviksi. Lisäksi kaupunginvaltuuston kokouksessa pidettiin kyselytunti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme