Taideyliopisto

Taidepisteessä keskustellaan ajankohtaisista ilmiöistä taiteen kautta – Paleface avaa Taideyliopiston maksuttoman tapahtumasarjan 3.9.2020

Jaa

Kaikille avoimissa Taidepiste-tapahtumissa käsitellään tänä syksynä esimerkiksi radikaalia musiikkia, koulun normeja ja ammattisotilaita.

Musiikkitalon Päälämpiössä keskustellaan syyskuusta alkaen yhteiskunnallisista ilmiöistä taiteilijoiden ja eri alojen asiantuntijoiden kesken. Monialaisen keskustelun lisäksi luvassa on kuhunkin aiheeseen liittyvää taidetta.

Taideyliopisto haluaa osallistua aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tuoda siihen taiteen näkökulman. 

”Haluamme tuoda yhteen eri alojen asiantuntijoita ja luoda puitteet lämminsävyiselle ja oivaltavalle keskustelulle, johon myös yleisö voi osallistua”, sanoo Taideyliopiston viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Eveliina Olsson.

Keskusteluja taiteen, tutkimuksen ja yhteiskunnan leikkauspisteessä

Ensimmäinen Taidepiste järjestetään 3.9.2020 Taideyliopiston lukuvuoden avajaisten yhteydessä. Rap-artisti Paleface, musiikinhistorian tutkija Saijaleena Rantanen sekä kansanmuusikko ja musiikkitoimittaja Amanda Kauranne keskustelevat suomalaisten radikaalista musiikista ja kumouksellisista unelmista menneisyydessä ja nykyisin. Paleface & Laulava Unioni esittävät työväen taisteluviisuja.

Tapahtuma järjestetään Musiikkitalon Päälämpiössä ja suoratoistetaan ulkokatsomolle Kansalaistorilla. Keskustelu alkaa klo 16.30.

Syyskuun lopussa Taidepisteessä pureudutaan esikuvien tärkeyteen yhdessä kirjailija Silvia Hosseinin, toimittaja Aleksis Salusjärven ja Taideyliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Sofia Charifin kanssa. Tutkijat Ina Juva ja Riku Saastamoinen sekä vapaa kirjoittaja ja podcast-toimittaja Mona Eid keskustelevat puolestaan lokakuussa koulun valtakuvioista, rooleista ja koulukiusaamisesta. Loppuvuodesta paneudutaan vielä organisoituun väkivaltaan ja ammattisotilaisiin sekä hitaaseen taiteeseen ja vaivannäön tärkeyteen.

Taide rikastaa keskustelua

Syksyn viisi keskustelua ovat vasta alkua. Taidepisteestä tulee osa Taideyliopiston toimintaa ainakin vuoden 2022 loppuun saakka. Yleisö voi ehdottaa tulevaisuuden tapahtumiin aiheita ja sisältöä.

”Joskus hahmotamme toisenlaisia maailmoja parhaiten juuri taiteen kautta. Tarvitsemme tavan keskustella tärkeistä, ajankohtaisista asioista tasavertaisesti ja kunnioittavasti”, Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki toteaa.

Kaikkiin iltoihin kuuluu keskustelun lisäksi joko musiikkia, kuvataidetta, teatteria, tanssia, runoutta tai performanssitaidetta. Taide jatkaa siitä, mihin keskustelu jää.

Taidepiste järjestetään kerran kuussa Musiikkitalon Päälämpiössä syyskuusta 2020 alkaen. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki


Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Ryhmänäyttely Cooking for the Apocalypse tutkii lajien välisiä suhteita kriisiaikana20.11.2020 10:15:00 EETTiedote

Vuoden viimeinen näyttely Exhibition Laboratoryssa, 20.11.2020 yleisölle avautuva Cooking for the Apocalypse, tutkii lajien välisiä suhteita taiteen ja teknologian välityksellä. Taiteilija ja elokuvantekijä Jack Faberin kuratoimassa näyttelyssä on mukana teoksia kuudeltatoista kotimaiselta ja kansainväliseltä taiteilijalta, niiden joukossa videota, installaatioita, valokuvaa ja performanssia. Näyttelyn alaotsikko Interspecies Relations in Time of Crisis johdattaa ajattelemaan, kuinka nykyinen globaalien kriisien ja kiihtyneen kulutuksen aikakausi on vienyt ihmisen ja luonnon yhä etäämmälle toisistaan. Näyttely kysyy, ovatko ahdistus ja apatia ainoat tuntemamme suhtautumistavat, joiden avulla kykenemme reagoimaan etenevään ekokatastrofiin. Voisiko nykytaide tehdä muutakin kuin muistuttaa tragediasta tai surra? Entä mikä on kulttuuriteollisuuden osuus kriisin vahvistamisessa? Sen sijaan että tuijottaisimme nykyisten ja tulevien sukupuuttojen aiheuttamaan tyhjyyteen, näyttelyn teokset tar

Sopraano Kajsa Dahlbäck nostaa valokeilaan barokkiajan naislaulajat ja -säveltäjät18.11.2020 12:15:00 EETTiedote

Sopraano Kajsa Dahlbäck on taiteellisessa tohtorintutkinnossaan tarkastellut barokkimusiikkia laulajan näkökulmasta. Viidessä jatkotutkintokonsertissaan hän nosti esille erityisesti barokkiajan naislaulajat ja -säveltäjät ja havaitsi, että 1600-luvun naislaulajat ja -säveltäjät olivat aikanaan taitavia ja vaikutusvaltaisia taiteilijoita. Dahlbäckin tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 28. marraskuuta.

Emilie Gardberg Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaaniksi17.11.2020 12:19:29 EETTiedote

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaaniksi valittiin Master of Arts Emilie Gardberg. Suomen Lontoon-instituutin johtajana työskentelevällä Gardbergilla on monipuolinen kokemus erilaisista taide- ja kulttuurialan johtotehtävistä. – Taideyliopiston Sibelius-Akatemia on kansainvälisesti erittäin arvostettu. Sen tulokset näkyvät kauas maamme rajojen ulkopuolelle. Sibelius-Akatemialla on mahdollisuus ainutlaatuiseen yhteistyöhön ja alan dynaamiseen kehittämiseen. Dekaanina haluan erityisesti korostaa taiteen yhteiskunnallista merkitystä sekä yliopistoyhteisön inspiroivaa toimintakulttuuria, Gardberg toteaa. Emilie Gardberg on työskennellyt Suomen Lontoon-instituutissa vuodesta 2018. Sitä ennen hän on toiminut muun muassa Turun musiikkijuhlien toiminnanjohtajana ja Turun filharmonisen orkesterin intendenttinä. Hän on myös opettanut taidehallintoa ja johtamista vierailevana luennoitsijana useissa korkeakouluissa. Dekaanin tehtävänä on johtaa Sibelius-Akatemiaa osana Taideyliopistoa. Kokona

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme