Taideyliopisto

Taidepisteessä keskustellaan ajankohtaisista ilmiöistä taiteen kautta – Paleface avaa Taideyliopiston maksuttoman tapahtumasarjan 3.9.2020

Jaa

Kaikille avoimissa Taidepiste-tapahtumissa käsitellään tänä syksynä esimerkiksi radikaalia musiikkia, koulun normeja ja ammattisotilaita.

Musiikkitalon Päälämpiössä keskustellaan syyskuusta alkaen yhteiskunnallisista ilmiöistä taiteilijoiden ja eri alojen asiantuntijoiden kesken. Monialaisen keskustelun lisäksi luvassa on kuhunkin aiheeseen liittyvää taidetta.

Taideyliopisto haluaa osallistua aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja tuoda siihen taiteen näkökulman. 

”Haluamme tuoda yhteen eri alojen asiantuntijoita ja luoda puitteet lämminsävyiselle ja oivaltavalle keskustelulle, johon myös yleisö voi osallistua”, sanoo Taideyliopiston viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Eveliina Olsson.

Keskusteluja taiteen, tutkimuksen ja yhteiskunnan leikkauspisteessä

Ensimmäinen Taidepiste järjestetään 3.9.2020 Taideyliopiston lukuvuoden avajaisten yhteydessä. Rap-artisti Paleface, musiikinhistorian tutkija Saijaleena Rantanen sekä kansanmuusikko ja musiikkitoimittaja Amanda Kauranne keskustelevat suomalaisten radikaalista musiikista ja kumouksellisista unelmista menneisyydessä ja nykyisin. Paleface & Laulava Unioni esittävät työväen taisteluviisuja.

Tapahtuma järjestetään Musiikkitalon Päälämpiössä ja suoratoistetaan ulkokatsomolle Kansalaistorilla. Keskustelu alkaa klo 16.30.

Syyskuun lopussa Taidepisteessä pureudutaan esikuvien tärkeyteen yhdessä kirjailija Silvia Hosseinin, toimittaja Aleksis Salusjärven ja Taideyliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Sofia Charifin kanssa. Tutkijat Ina Juva ja Riku Saastamoinen sekä vapaa kirjoittaja ja podcast-toimittaja Mona Eid keskustelevat puolestaan lokakuussa koulun valtakuvioista, rooleista ja koulukiusaamisesta. Loppuvuodesta paneudutaan vielä organisoituun väkivaltaan ja ammattisotilaisiin sekä hitaaseen taiteeseen ja vaivannäön tärkeyteen.

Taide rikastaa keskustelua

Syksyn viisi keskustelua ovat vasta alkua. Taidepisteestä tulee osa Taideyliopiston toimintaa ainakin vuoden 2022 loppuun saakka. Yleisö voi ehdottaa tulevaisuuden tapahtumiin aiheita ja sisältöä.

”Joskus hahmotamme toisenlaisia maailmoja parhaiten juuri taiteen kautta. Tarvitsemme tavan keskustella tärkeistä, ajankohtaisista asioista tasavertaisesti ja kunnioittavasti”, Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki toteaa.

Kaikkiin iltoihin kuuluu keskustelun lisäksi joko musiikkia, kuvataidetta, teatteria, tanssia, runoutta tai performanssitaidetta. Taide jatkaa siitä, mihin keskustelu jää.

Taidepiste järjestetään kerran kuussa Musiikkitalon Päälämpiössä syyskuusta 2020 alkaen. Toimintaa tukee Louise ja Göran Ehrnroothin säätiö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki


Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Tohtorintutkinto: Kuorolla on merkittävä rooli paastonajan ja pääsiäisen liturgian kannattelijana12.2.2021 10:00:00 EETTiedote

Hanna Remes on tohtorintutkinnossaan vertaillut kuoron liturgisia tehtäviä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kahdessa viimeisimmässä kirkkokäsikirjassa ja niiden oheisaineistoissa. Hän on tuonut tutkinnossaan myös julki harvoin kuultua suomalaista ja saksalaista kuoromusiikkia ja kantaesittänyt kaksi liturgista perinnettä uudistavaa tilausteosta. Remeksen tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 20. helmikuuta 2021.

Tohtorintutkinto tarkastelee venäläis-juutalaisen klarinettimusiikin mutkikasta kohtaloa Neuvostoliiton aikana9.2.2021 14:30:00 EETTiedote

Klarinetille sävellettiin entisen Neuvostoliiton aikana laaja kirjo musiikkia, josta vain murto-osa on päätynyt yleiseen ohjelmistoon ja konserttilavoille esitettäväksi. Klarinetisti Anne Elisabeth Piirainen tarkastelee taiteellisessa tohtorintutkinnossaan tätä varjoon jäänyttä klarinettiohjelmistoa soittajan näkökulmasta. Piiraisen tohtorintutkinto "Clarinet Music from Russia and the Soviet Union 1917-1991: Discovering an Unexplored Side of the Clarinet Repertoire" tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 22.2.2021.

Uusi tiedejulkaisu Satasarvi tarjoaa kaivatun foorumin kansanmusiikin tutkimukselle21.12.2020 14:30:00 EETTiedote

Satasarvi – Kansanmusiikin tutkimuksen aikakauskirja tarjoaa foorumin kansanmusiikin tutkimukselle sen laajimmassa merkityksessä. Uuden julkaisun tavoitteena on edistää kansanmusiikin tutkimusta ja siitä käytävää keskustelua Suomessa ja kansainvälisesti sekä erityisesti nostaa esiin tutkivan muusikon näkökulmaa. Satasarven ensimmäinen numero julkaistaan 21. joulukuuta. Jatkossa se ilmestyy vuosittain sekä verkkoversiona että painettuna kirjana. Satasarvea julkaisee Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä.

Neil Heyde vierailevaksi professoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan10.12.2020 13:25:48 EETTiedote

Neil Heyde on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan vierailevaksi professoriksi kaudelle 1.1.2021-31.12.2022. Heyde on lontoolaisen Royal Academy of Musicin jatkokoulutusohjelmien johtaja ja Lontoon yliopiston musiikin professori. Hän on myös sellisti ja soittanut muun muassa Kreutzer-kvartetin jäsenenä 1990-luvulta lähtien. Sibelius-Akatemiassa Heyden tehtävänä on opettamisen lisäksi muun muassa osallistua taiteellisen tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen kehittämiseen.

Musiikin ihmemaa saa uuden suunnan koko musiikkikoulutuskentän yhteistyöllä8.12.2020 13:00:00 EETTiedote

Suomi tunnetaan kansainvälisesti musiikkikoulutuksen ihmemaana. Rakennemuutokset ja kasvavat odotukset koulutustarjonnasta kuitenkin haastavat meitä. Suomalaisen musiikin päivänä 8.12. julkistettu kansallinen musiikkikoulutuksen visio 2030 on kentän toimijoiden yhdessä rakentama tulevaisuuskuva. Yhteisen vision avulla halutaan varmistaa, että tavoitteellinen ja korkeatasoinen musiikinopiskelu ja -harrastaminen on mahdollista kaikkialla Suomessa myös tulevaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme