SDP EDUSKUNTA

Taimela: Politiikkojenkin pitää kantaa vastuuta taksien markkinamallista

Jaa

SDP:n kansanedustaja Katja Taimela ei yllättynyt Taksiliiton eilen tiedotteessaan julkaisemasta kritiikistä taksilain uudistusta kohtaan. Eduskunta käsitteli Sipilän hallituksen tekemää esitystä harvinaiseen pitkään, yli puoli vuotta, ennen kuin silloiset hallituspuolueet Keskusta, Perussuomalaiset ja Kokoomus pääsivät sopuun tarvittavista muutoksista.

- Taksiliiton turhautuminen syyllistämiseen on ymmärrettävää. Kun lainvalmisteluvaiheessa ei suostuttu kuuntelemaan varoituksia, eivät lain ongelmatkaan voi olla ainoastaan taksiyrittäjien vika. Kyllä lainsäätäjien pitää katsoa peiliin. Valitettavasti uudistusta johtanut liikenne- ja viestintäministeri Berner (kesk.) on siirtymässä jo toisiin tehtäviin.

SDP pitää liikennepalvelulakiin sisältyvää taksiuudistusta huonosti valmisteltuna. Taksialaa olisi voinut uudistaa vaiheittain seuraamalla muutoksia.

- Nyt tapahtunut kehitys vastaa pelkojamme lakia säädettäessä. Kilpailu keskittyy keskuskaupunkeihin eikä kehyskunnista tahdo saada taksia iltaisin ja viikonloppuisin. Samalla taksimarkkinoilla on tapahtunut keskittymistä suurten taksiyritysten investointien ja yrityskauppojen myötä. Hinnat ovat suuressa osassa Suomea nousseet enimmäishintasääntelyn poistuttua, kuten jo ala itsekin ennusti.

- Itse kyllä hieman ihmettelen, miten tämä hintakehitys on voinut tulla Kilpailu- ja kuluttajavirastolle yllätyksenä, kuten viraston lausunnoista olemme kuulleet.

Kansalaisille turvallinen ja luotettava taksi on myös koko alan etu. Lakiuudistuksen myötä alalle tulleet uudet toimijat ovat investoineet lupiensa perusteella kalustoon. Näin ollen paluu vanhaan taksijärjestelmään ei ole mahdollista. Nyt täytyy keskittyä vahinkojen ja väärinkäytösten torjuntaan.

- Samaan aikaan kun alalle on tullut jonkin verran yrittäjiä, jotka yrittävät hyötyä hämmennyksestä asiakkaiden kustannuksella, valtaosa taksiyrityksistä hoitaa toimintansa asiallisesti ja palvelee asiakkaansa vastuullisesti. Eivätkä kaikki ongelmatkaan ole tietoisesti tehtyjä, kyse on informaation ja koulutuksen puutteesta uuden lain voimaantullessa.

- Seuraavan hallituksen on tehtävä nopealla aikataululla korjaavia toimenpiteitä taksijärjestelmään. Asiakkaiden oikeudet ja alan valvonta on saatava kuntoon. Lisäksi on varmistettava, että asiakas ei joudu toimimaan kuljettajan kartanlukijana.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

/Korjattu po. eduskuntaryhmä/ Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä päätti valiokuntapaikkajaosta13.6.2019 14:54:04 EESTTiedote

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä on tänään päättänyt ryhmän valiokuntapaikkajaosta. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi ryhmä esittää eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelää, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajaksi kansanedustaja Johannes Koskista ja liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtajaksi eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Suna Kymäläistä.

SDP:n Malm: Rinteen hallitusohjelma hylkää leikkauspolitiikan – tilalle parempaa työelämää, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa11.6.2019 13:47:31 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Niina Malm tukee täydesti pääministeri Rinteen hallitusohjelmaa. Malm nostaa esiin erityisesti ”Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi” -osion linjaukset. Luvassa on parannuksia, jotka lisäävät työelämän reiluja pelisääntöjä, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Tällä on valtava merkitys, Malm tähdentää.

Antti Lindtmanin ryhmäpuhe tiedonantokeskustelussa hallitusohjelmasta11.6.2019 12:25:39 EESTTiedote

Muutokset puhuttaessa mahdollisia Arvoisa puhemies, Kansalaiset antoivat vaaleissa vahvan muutosviestin ja siihen Rinteen hallitus ja hallitusohjelma vastaavat. Hallitus lähtee nyt rakentamaan parempaa Suomea. Hallituksen merkittävin päätös on, että vuosien mollivoittoisen ajanjakson jälkeen Suomi viedään nyt leikkauslinjalta uudistuslinjalle. Hallitus rakentaa Suomea, jossa koulutus nähdään investointina, jossa eriarvoisuutta kitketään, jossa sopimusyhteiskunta nähdään voimavarana ja jossa ilmastonmuutoksen pysäyttäminen otetaan tosissaan. Se on muutos, jonka puolesta yli 1.7 miljoonaa suomalaista äänesti eduskuntavaaleissa. Sinnikkäästi on Suomea rakennettu, mutta nyt on uskallettava ottaa uusi askel – askel tulevaisuuteen. Tämän pääministeri Rinteen hallitus aikoo toteuttaa päättäväisesti Suomen vahvuuksia vaalien ja samalla yhteiskuntaa uudistaen. Suomi viedään nyt tielle, jossa jokainen voi nähdä valon tulevassa. Tielle, jossa jokainen voi luottaa siihen, että huomenna on paremmin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme