Digi- ja väestötietovirasto

TAISTO-harjoituksille Vuoden tietoturvapalvelu -tunnustus

Jaa

Tietoturva ry on antanut Vuoden tietoturvapalvelu -tunnustuksen Digi- ja väestötietoviraston tuottamille TAISTO-harjoituksille. Palkintoraati perusteli valintaa toteamalla, että TAISTO-harjoitukset ovat merkittävästi kehittäneet niihin osallistuneiden organisaatioiden osaamista ja kykyä toimia erilaisissa digiympäristön häiriötilanteissa. Tietoturvatunnustukset jaettiin Digiturvaviikon livelähetyksessä keskiviikkona 27.10.2021.

TAISTO on tietosuoja- ja tietoturvaloukkausten hallinnan harjoitus, jossa häiriötilanteissa toimimista harjoitellaan kuvitteellisten tilanteiden kautta. TAISTO-harjoituksiin osallistuu vuosittain noin 250 organisaatiota, ja harjoitus kokoaa noin 2500 henkilöä harjoittelemaan ja kehittämään digitaalista turvallisuutta. Harjoitus on avoin ja maksuton kaikille julkisen hallinnon organisaatioille sekä niiden yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille.

Tänä vuonna TAISTO järjestetään neljättä kertaa, ja harjoitus käynnistyy ensi viikolla. Harjoitus toteutetaan marraskuussa joka torstai saman sisältöisenä, ja harjoitukseen osallistuvat tiimit voivat valita itselleen sopivan harjoituspäivän seuraavista: 4.11., 11.11., 18.11. ja 25.11. TAISTO21-harjoituksen ilmoittautuminen on parhaillaan auki, ja mukaan mahtuu vielä.

Harjoitus on rakennettu ajankohtaisia uhkia tarkkaillen. Tämän vuoden TAISTO keskittyy inhimillisten erehdysten pohjalta syntyvien häiriötilanteiden ympärille. Uutta tänä vuonna on erityisesti häiriö- ja kriisiviestintään keskittyvä tehtäväkokonaisuus.

”Olemme saaneet aikaisemmista harjoituksista erinomaista palautetta tapahtumien ajankohtaisuudesta ja realistisuudesta. Kun häiriöitä voi harjoitella mahdollisimman todentuntuisissa olosuhteissa, muodostuu helpommin uusia, käytäntöön siirtyviä toimintatapoja. Harjoitus avaa silmiä, ja asioita opitaan, vaikka osaamista jo olisikin”, kertoo TAISTO21-harjoituksen johtaja Hanna Heikkinen Digi- ja väestötietovirastosta.

”Tietoturvauhkan realisoituessa organisaation viestintä on kriittisessä roolissa tilanteen haltuunotossa. Siksi uutena elementtinä harjoituksessa on mukana viestinnän tehtäväkokonaisuus, ja kutsummekin harjoitukseen mukaan erityisesti organisaatioiden viestijät”, Heikkinen sanoo.

Heikkinen kiittää Tietoturva ry:tä tunnustuksesta koko TAISTO-tiimin puolesta ja toteaa: ”Kiitos tästä tunnustuksesta kuuluu myös kaikille TAISTOssa harjoitelleille organisaatiolle ja harjoitustiimien jäsenille. Teitä varten TAISTOa tehdään.”

Mikä TAISTO?

TAISTO on Suomen suurin digitaalisen turvallisuuden harjoitus. Kolmen vuoden aikana yhteensä 720 organisaatiota ja yli 7 000 henkilöä on osallistunut TAISTOon. Mukana on ollut harjoitustiimejä mm. kunnista, valtionhallinnosta, korkeakouluista ja yrityksistä.

Digi- ja väestötietovirasto toteuttaa ja ohjaa TAISTO-harjoituksen. TAISTO21 on suunniteltu yhteistyössä Keskusrikospoliisin, Kuntaliiton, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen, tietosuojavaltuutetun toimiston, Valtorin, Turvallisuuskomitean ja Huoltovarmuuskeskuksen kanssa.

TAISTO-harjoituksessa organisaatiot voivat kehittää digimaailman häiriötilanteiden hallintaa, testata omia toimintamallejaan, parantaa osaamistaan ja harjoitustiimin kykyä toimia yhdessä sekä tunnistaa kehittämistarpeita. TAISTOn tavoitteena on myös vahvistaa harjoituskulttuuria ja mahdollistaa hyvä harjoituskokemus niin ensikertalaisille kuin jo kokeneillekin harjoittelijoille.

Lisää asiaa harjoittelusta ja varautumisesta on tarjolla Digiturvaviikolla torstaina 28.10.2021, jolloin ääneen pääsevät TAISTOssa harjoitelleet tahot. Ohjelmaa voi seurata suorana lähetyksenä tai tallenteena.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot TAISTO-harjoituksesta: Hanna Heikkinen, tietoturva-asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto, etunimi.sukunimi@dvv.fi , puh. 029 553 5121

Lisätiedot Vuoden tietoturvatunnustuksista ja palkintoperusteista: Tomi Marttinen, hallituksen puheenjohtaja, Tietoturva ry, etunimi.sukunimi@tietoturva.fi, puh. 040 550 9286

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Financing provided to make digital support a permanent service for citizens and businesses3.12.2021 09:10:00 EET | Press release

The Ministry of Finance has granted the Digital and Population Data Services Agency EUR 1.8 million for building an operating model for digital support. A pilot project is to be completed in 2022, and the model is to be later adopted nationwide as a permanent service. The financing was granted from the Programme for the Promotion of Digitalisation. One of the programme objectives is to expand the national operating model to cover digital support to business operators.

Finansiering för etablering av digitalt stöd – Målet är att betjäna både medborgare och företag3.12.2021 09:10:00 EET | Tiedote

Finansministeriet har beviljat Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata 1,8 miljoner euro för utveckling och pilottestning av en riksomfattande verksamhetsmodell för digitalt stöd år 2022. Avsikten är att modellen etableras. Finansieringen beviljades ur programmet för främjande av digitalisering, där ett av målen är att utvidga den riksomfattande verksamhetsmodellen för digitalt stöd till att omfatta utveckling av digitalt stöd för dem som bedriver näringsverksamhet.

Digituen vakiinnuttamiseen rahoitusta – Tavoitteena palvella sekä kansalaisia että yrittäjiä3.12.2021 09:10:00 EET | Tiedote

Valtiovarainministeriö on myöntänyt Digi- ja väestötietovirastolle 1,8 miljoonaa euroa digituen valtakunnallisen, vakiinnutettavan toimintamallin kehittämiseen ja pilotointiin vuodelle 2022. Rahoitus myönnettiin Digitalisaation edistämisen ohjelmasta, jonka yhtenä tavoitteena on laajentaa digituen valtakunnallinen toimintamalli kattamaan myös elinkeinotoimintaa harjoittavien digituen kehittämisen.

Did your organization experience data breach or a data leak? You can now get compiled operating instructions on the Suomi.fi web service2.12.2021 12:15:00 EET | Press release

The Digital and Population Data Services Agency has published an electronic guide on the Suomi.fi web service for organisations affected by a data breach or data leak. The guide provides information to companies, communities and other organisations on how to act if they suspect that their organisation has been the victim of a data breach or if confidential information held by the organisation has been leaked to the public.

Utsattes din organisation för ett dataintrång eller ett dataläckage? Suomi.fi-webbtjänsten erbjuder nu samlade anvisningar2.12.2021 12:15:00 EET | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har i Suomi.fi-webbtjänsten publicerat en elektronisk guide för organisationer som utsatts för dataintrång eller dataläckage. Guiden ger företag, samfund och andra organisationer information om hur de ska agera, om de misstänker att deras organisation utsatts för dataintrång eller om sekretessbelagda handlingar har läckt ut från organisationen till offentligheten.

Tapahtuiko organisaatiossasi tietomurto tai tietovuoto? Suomi.fi-verkkopalvelusta saat nyt kootut toimintaohjeet2.12.2021 12:15:00 EET | Tiedote

Digi- ja väestötietovirasto on julkaissut Suomi.fi-verkkopalveluun sähköisen oppaan tietomurron tai tietovuodon kohteeksi joutuneelle organisaatiolle. Oppaasta yritykset, yhteisöt ja muut organisaatiot saavat tietoa, kuinka toimia, jos epäilevät organisaationsa joutuneen tietomurron uhriksi tai jos organisaation hallussa olevia salassa pidettäviä tietoja on vuotanut julkisuuteen.

The transfer of study attainment and health data between the Nordic and Baltic countries will be improved - The objective is to achieve a smoother everyday life between countries30.11.2021 14:15:00 EET | Press release

For a long time, the Nordic and Baltic countries have done a lot of work to ensure that the data that is central to living in another country gets transferred smoothly between countries. Such information includes study attainment and health related data. The objective is to facilitate mobility between countries. Challenges to data mobility include different legislations, non-interoperability of information systems, and conceptual differences between different countries.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme