Skills Finland ry

Taitaja2023 haastaa yritykset yhteistyöhön osaajapulan ratkaisemiseksi

Jaa
Taitaja-tapahtumassa oppilaitokset ja yritykset ovat yhdessä tekemässä tulevaisuuden ammattiosaamista. Kilpailun työelämävastaavuus halutaan varmistaa sillä, että yritykset ovat mukana muun muassa suunnittelemassa tehtäviä.
Kuvateksti: Taitaja2023-tapahtuman tavoitteena on ammatillisen koulutuksen laadun kehittäminen ja tunnettuuden lisääminen. Kuva: Omnia.
Kuvateksti: Taitaja2023-tapahtuman tavoitteena on ammatillisen koulutuksen laadun kehittäminen ja tunnettuuden lisääminen. Kuva: Omnia.

Ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyö on keskeistä, kun ratkotaan sitä, miten osaava työvoima ja työelämän tarpeet saadaan kohtaamaan.

–Uusia osaamistarpeita ja ammatteja syntyy, vanhoja häviää ja olemassa olevat uusiutuvat. On selvää, että osaamisen päivittäminen on tarpeen entistä nopeampaan tahtiin. Tässä vauhdissa pysymiseksi työelämän ja ammatillisen koulutuksen välisen keskustelun on oltava jatkuvaa, toteavat Ammatillisen koulutuksen kehittämisyhdistys AMKE ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Keskon pääkaupunkiseudun aluejohtaja Laura Rissanen ja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian kuntayhtymän johtaja Tuula Antola.

–Ammatillisella koulutuksella on keskeinen rooli sekä akuutteihin työvoimatarpeisiin vastaamisessa että tulevaisuuden osaamistarpeiden ennakoinnissa, Rissanen ja Antola painottavat.

Yhteistyössä osaajapulaa ratkomassa

Taitaja-tapahtumassa tätä vuoropuhelua edistetään monella tavalla. Tapahtumalla on noin 350 yhteistyökumppania, jotka ovat mukana tapahtuman toteuttamisessa eri tavoin.

Esimerkiksi Würthin työntekijöitä on tuomareina viidessä SM-kilpailulajissa sekä kilpailutehtävien suunnittelijoina. Yritys on toimittanut paitsi kilpailijoiden käyttöön työkaluja, henkilönsuojaimia ja muita tarvikkeita, myös tapahtumassa vierailevien käyttöön välineitä, joiden ansiosta kävijät pääsevät kokeilemaan turvallisesti omia kädentaitojaan, esimerkiksi poraamista ja ruuvaamista.

– Osaajapula on talouskasvun ja yhteiskunnan kehittymisen jarru. Haluamme olla ratkomassa tilannetta ja varmistamassa, että tulevaisuudessakin riittää tekijöitä tekemään ammattitehtäviä. Käsillä tehtävät ammatit ovat arvokkaita, ja jos ammattilaiset häviäisivät, sen huomaisi nopeasti. sanoo Würthin toimialapäällikkö Tuomas Syyrakki.

Kespro vastaa Taitaja2023 Espoo -tapahtuman VIP-ruokailusta, on mukana kilpailun tuomaristossa ja näkyy tapahtumaviikolla nuorten suosimilla sosiaalisen median kanavilla.

– Ravintola-alan työvoimapula on meille iso riskitekijä. Olemme Taitajassa, koska haluamme lisätä alan kiinnostavuutta ja kannustaa nuoria alalle. Tahdomme olla hyvissä ajoin vaikuttamassa siihen, että ravintola-alalla on riittävästi laadukasta työvoimaa, Kespron kaupallinen johtaja Jerry Tiittala kertoo.

Kespro tekee yhteistyötä oppilaitosten kanssa myös Taitajan ulkopuolella. Tiittala on huomannut, että yritysten ja oppilaitosten yhteistyöllä on mahdollista vaikuttaa tehokkaasti opiskelijoiden työelämävalmiuksiin. – Mitä valmiimpia opiskelijat ovat työelämään, sitä parempi työelämälle, hän kiteyttää. – Siksi oppilaitosten kanssa kannattaa tehdä aktiivista yhteistyötä ja katsoa yhdessä pidemmälle tulevaisuuteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Korhonen
yhteiskuntasuhdejohtaja, Omnia
Paivi.Korhonen@omnia.fi
Puh. 040 126 7599


Katja Katajamäki
viestintäpäällikkö, Skills Finland
katja.katajamaki@skillsfinland.fi
puh. 040 732 0691

Kuvat

Kuvateksti: Taitaja2023-tapahtuman tavoitteena on ammatillisen koulutuksen laadun kehittäminen ja tunnettuuden lisääminen. Kuva: Omnia.
Kuvateksti: Taitaja2023-tapahtuman tavoitteena on ammatillisen koulutuksen laadun kehittäminen ja tunnettuuden lisääminen. Kuva: Omnia.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Skills Finland ry
Simonkatu 12 B 24, 5. krs.
00100 HELSINKI

040 7320691, viestinta@skillsfinland.fihttp://www.skillsfinland.fi/

Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2023 Espoo

Ammattitaidon SM-finaalissa kilpailee noin 350 opiskelijaa eri ammattialoilta. Lajeja on 47, ja niistä viisi on erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille tarkoitettuja TaitajaPLUS-lajeja. Finalistit karsittiin 1646 semifinalistin joukosta. Kilpailulajien lisäksi ammattinäytöksissä nähdään ajankohtaisia teemoja: drone-lennätys, tulevaisuuden ruokateknologia ja seinämaalaus (muraali).

Taitaja2023-tapahtuman yhteydessä kilpaillaan lisäksi yläkoululaisten Taitaja9-kilpailu, jonka karsintoihin osallistui lähes 12 000 yläkoululaista. Loppukilpailuun osallistuu 36 kolmen hengen joukkuetta.

Tapahtuman päävastuullinen järjestäjä on Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Yhteistyökumppanina TaitajaPLUS-lajien järjestämisessä toimii Ammattiopisto Live. Tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry.

Taitaja2023 on kaikille avoin maksuton tilaisuus tutustua suomalaiseen huippuammattiosaamiseen. Tapahtuman keskeiset teemat ovat kestävä tulevaisuus, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus sekä ammattiosaamisen merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa.

Espoon kilpailuihin lähdetään osaamisella ja ammattiylpeydellä – tapahtuman virallinen slogan ja hashtag on #OlePro.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Skills Finland ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme