Alvar Aalto -säätiö

Taiteilija Pekka Sassi on saanut vuoden 2020 Maire Gullichsenin palkinnon

Jaa

Vuoden 2020 Maire Gullichsenin palkinto on myönnetty taiteilija Pekka Sassille, joka on tunnettu laaja-alaisesta ja kokeellisesta työskentelystään videotaiteen ja installaatioiden parissa. Taidepalkinnon arvo on 7 000 euroa.

Pekka Sassi. Photo Elena Näsänen.
Pekka Sassi. Photo Elena Näsänen.

Pekka Sassi (s.1969) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2000. ”Sassi on monipuolinen taiteilija, joka on yli kahdenkymmenen vuoden ajan tehnyt taidetta avantgarden hengessä. Hänen taiteensa keskiössä ovat kokeellinen liikkuva kuva ja ääni. Sassilla on taito kiteyttää havaintonsa vähäeleisiksi fragmenteiksi täynnä aavistuksia ajan ja merkitysten kerrostumista”, kertoo palkintolautakunta valitsemisperusteissaan.

Viime vuosina Sassi on videoinstallaatioissaan keskittynyt värin, valon ja äänen vuoropuheluun. Lähtökohtana olleet konstruktivistisen taiteen ankarat muodot ja monokromiset pinnat ovat sittemmin luoneet sijaa yhä abstraktimmalle ilmaisulle ja intuitiivisen muuttuvaiselle värimaailmalle.

”Värähtelevän utuisten väripintojen ääriviivat pakenevat täsmällisyyttä, tuskin havaittavat siirtymät seuraavat hitaasti toisiaan tullen unenomaiseksi väriusvaksi. Valo yhtyy väriin ja luo määrityksiä kaihtavaa visuaalista runoutta yhdessä äänimaailman eteerisen olemuksen kanssa. Erityisesti viimeisimmässä videoinstallaatiossaan galleria Heinossa, Helsingissä keväällä 2020 Sassi onnistui luomaan taianomaisen kudelman täynnä valon, värin ja äänen lumoa” kuvailee palkintolautakunta Pekka Sassin kokonaisvaltaisesti ja moniaistisesti koskettavaa taidetta. Edellä mainittu, palkintolautakuntaan vedonnut teos "Moving Colours" tulee esille myös Porvoon Triennaaliin kesä–elokuussa 2021.

Pekka Sassin teoksia on esitetty useiden museoiden ja gallerioiden näyttelyissä sekä festivaalien ohjelmistossa kotimaassa ja ulkomailla. Hänet on palkittu mm. parhaan elokuvan palkinnolla vuonna 2010 European Media Art Festivalissa, Saksassa. Pekka Sassin videoteoksia ja installaatioita on mm. Valtion taideteostoimikunnan kokoelmassa sekä Nykytaiteen museo Kiasman ja Helsingin taidemuseon kokoelmissa.

Linkkejä Pekka Sassin teoksiin:
Artist Statement (2017)
Galleria Heino
Videoklippejä (mukana mm. Moving Colours -teos)


Maire Gullichsenin 80-vuotisjuhlarahasto on perustettu vuonna 1988, taiteen mesenaattina tunnetun Maire Gullichsenin (1907–1990) 80-vuotissyntymäpäivän yhteydessä Alvar Aalto -säätiön oheen. Vuonna 2020 tunnustuksen jako päätettiin siirtää vuodella eteenpäin pandemian vuoksi. Vuoden 2020 Maire Gullichsen -palkintolautakuntaan ovat kuuluneet Alvar Gullichsen (puheenjohtaja), Johanna Gullichsen, Kirsi Gullichsen, Leena Kuumola, Silja Rantanen ja Tommi Lindh (sihteeri).

Lisätietoa Maire Gullichsenin palkinnosta.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Palkintolautakunnan puheenjohtaja Alvar Gullichsen
alvar.gullichsen@gmail.com
puh. 0400 605 650

Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh
tommi.lindh@alvaraalto.fi
puh. 044 562 1625

Taiteilija Pekka Sassi
pekka.sassi@suomiforum.com
puh. 044 258 0892

Mediakuvatiedustelut:
Alvar Aalto -säätiö
Viestintäpäällikkö Mirkka Vidgrén
mirkka.vidgren@alvaraalto.fi

Kuvat

Pekka Sassi. Photo Elena Näsänen.
Pekka Sassi. Photo Elena Näsänen.
Lataa
Still_Colours_2. Lambda-vedos_dipondille_silisec. 120_x_120 cm _ 2020.
Still_Colours_2. Lambda-vedos_dipondille_silisec. 120_x_120 cm _ 2020.
Lataa
Still_Colours_5. Lambda-vedos_dipondille_silisec. 120_x_120 cm _ 2020.
Still_Colours_5. Lambda-vedos_dipondille_silisec. 120_x_120 cm _ 2020.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto -säätiö

JYVÄSKYLÄ ja HELSINKI

040 135 6210https://www.alvaraalto.fi

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Alvar Aalto -viikko tuo Kouvolaan monipuolisen ohjelmiston kaiken ikäisille kulttuurin ystäville17.6.2021 13:05:34 EEST | Tiedote

Alvar Aalto -viikkoa vietetään tänä vuonna 14.–22.8.2021 Kouvolassa ja tapahtumaviikon teemana on Kouvola – yhtä Aaltoa. Luvassa on kulttuurintäyteinen ohjelmisto arkkitehtuurin, muotoilun, kuvataiteen, musiikin ja tanssin parissa poikkitaiteellisessa hengessä. Viikko tarjoaa elämyksiä ja työpajoja kaiken ikäisille, makunautintoja unohtamatta. Tapahtumien lomassa voi virkistäytyä vaikkapa nauttimalla kupposen Alvar Aalto -viikon omaa teetä tai kahvia.

The second part of the Alvar Aalto Art Posters series celebrates the 15th Alvar Aalto Symposium26.5.2021 15:00:38 EEST | Press release

Alvar Aalto Foundation has published on May 26, 2021, the second part of the Alvar Aalto Art Posters series that was launched last spring. The new edition is devoted to the 15th international architecture triennial Alvar Aalto Symposium, which will be held in August 2021 in Jyväskylä. The posters take us on a nostalgic journey through the history of a legendary event with a unique atmosphere. This new set of six posters complements the series of architectural exhibition posters that were published in spring 2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme