Taiteilija Riiko Sakkinen piilotti Molotovin cocktaileja Hotelli- ja ravintolamuseoon

Molotov Cocktail Happy Meal -näyttely on löytöretki ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseossa. Interventioksi kutsutussa taideoperaatiossa ei ole kajottu Hotelli- ja ravintolamuseon esillä olevaan kokoelmaan, vaan taideteoksia on aseteltu yllätyksinä sekaan. Näin katsojalle syntyy sekä löytämisen että oivaltamisen kokemuksia.
Riiko Sakkisella on kyky estetisoida arkiset esineet, kuten ruoka- ja juomapakkaukset taiteeksi ja muuntaa politiikka taiteeksi ja taide politiikaksi. Kyse on aktivismista, toiminnasta, joka haastaa ja pyrkii muuttamaan valtasuhteita.
Taustalla kuuluu myös kumu Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, mutta myös kapitalismin tunkeutumisesta Venäjälle osana Neuvostoliiton hajottamista – sekä Molotovin cocktailit että Happy Mealit ovat toimineet silloin aseina.
Taiteilija näkee, että Neuvosto-sosialismin tuhoutuminen oli varmaa viimeistään silloin, kun McDonald’s avasi Pushkinin aukiolle pikaruokalan vuonna 1990. Globaali kapitalismi ei kuitenkaan tuonut maailmaan lupaamaansa rauhaa, Pax Americanaa, Pax BigMacia, Happy Meal -happinessiä.
Vastaavasti USA:n kapitalismin globaalihegemonian luhistuminen tuli symboliseksi, kun Ukrainasta irti julistautuneet Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat kansallistivat vuonna 2014 McDonald’sit vähävaraisten ruokaloiksi nimellä DonMak.
”Happy Meal edustaa tänä päivänä kaikista maailman tuotteista parhaiten kapitalismin markkinapropagandaa, joka kohdistuu vaikutuksille alttiimpiin kuluttajiin eli lapsiin. Tuotteen ydin on oheislahja ja värikäs pakkaus, ruoka on sivuosassa”, Riiko Sakkinen analysoi.
Hotelli- ja ravintolamuseolle interventio on mahdollisuus luoda yllättäviä kohtaamisia globaalia kapitalismia kommentoivan taiteen ja kulttuurihistoriallisen museosisällön välille. Ruokahan on myös poliittista tavoilla, joita emme aina havainnoi.
”On kiinnostavaa nähdä, miten Riiko Sakkisen teokset kommunikoivat nostalgisten museointeriöörien ja -esineiden kanssa ja millaisia reaktioita ne herättävät kävijöissämme”, toteaa Hotelli- ja ravintolamuseon museonjohtaja Anni Pelkonen.
Polttopullo on näyttelyn toinen reitti. Bensalla täytetty lasipullo ilmaantui ensimmäisen kerran Espanjan sisällissodassa, jossa Natsi-Saksan tukemat fasistikapinalliset kehittivät teollisen polttopullon vasemmistohallituksen neuvostotankkeja vastaan.
Sittemmin Suomen armeija käytti polttopulloja Talvisodassa Puna-armeijaa vastaan ja antoi aseelle nimen Molotovin cocktail. Myös Ukrainassa tislaamojen linjat muutettiin helmikuun lopussa pullottamaan bensaa.
”Sakkinen sanoo esittävänsä maailman sellaisena kuin se on. Meidän on annettu ymmärtää, että merkittävä taide tutkii ihmisenä olemisen kokemuksen mysteereitä. Sakkinen väittää, että taiteilijan sisäinen maailma ei ole kiinnostavaa eivätkä hänen omat teoksensa edusta sitä”, näyttelyn kuraattori, Eeropekka Rislakki selvittää.
Rislakin mukaan me hahmotamme maailmaa kertomusten ja symbolien avulla. Sakkista eivät emotionaaliset hattarat kiinnosta. Sen sijaan hän ärsyttää katsojan oivaltamaan – mustan huumorin keinoin – millaisessa järjestelmässä elämme.
”Päällimmäisenä on kapitalismi, jossa meidän osaksi jää myydä työtämme ja ostaa tavaroita sekä palveluita, joiden varassa luomme identiteettimme. Sakkinen osoittaa, kuinka kapitalismi tai kommunismi toimivat ja törmäävät vastavoimina jokapäiväisessä elämässämme”, Rislakki kertoo.
Sakkinen kutsuu tylliään turborealismiksi
Espanjassa asuvan ja työskentelevän Riiko Sakkisen töitä voi nähdä ympäri maailmaa, ja hän on tehnyt aiemminkin interventioita helsinkiläisten museoiden pysyviin näyttelyihin: vuonna 2002 Amos Andersonin taidemuseon kotimuseopuolelle ja vuonna 2020 Luonnontieteelliseen museoon.
Sakkinen nimittää tyyliään turborealismiksi. Suuntaus pyrkii ironian ja provokaation keinoin käsittelemään kapitalismin aiheuttamia taloudellisia ja yhteiskuntapoliittisia seurauksia.
Teoskokonaisuuden Hotelli- ja ravintolamuseoon on kuratoinut ravintola-alan Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja ja galleristinakin toiminut Eeropekka Rislakki.
Menossa mukana näyttelyssä (muttei sponsoroimassa) ovat mm. Ravintola Sea Horse, McDonald’s, Starbucks, Heinz, Heineken, Moët & Chandon, Camus Cognac, Burger King, Coca-Cola, Martini, Budweiser, Pepsi, Dictator- ja Presidente-rommit sekä ukrainalaiset vodkat: Khor, Nemiroff ja Zlatogor.
Molotov Cocktail Happy Meal -näyttely Hotelli- ja ravintolamuseossa on avoinna
ti–su klo 11–18
ke 11–20
ma suljettu
Osoite: Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Verkossa: www.hotellijaravintolamuseo.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riiko Sakkinen, riikosakkinen@yahoo.es, +346 4700 4159
Anni Pelkonen, museonjohtaja: anni.pelkonen@hotellijaravintolamuseo.fi, 044 747 4107
Eeropekka Rislakki: eeropekka@viisitahtea.com, 0400 436 825
Kuvat










Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Viisi Tähteä
Momentin Group strengthens its leadership – Antti Roiha appointed as Group CEO starting 4 September4.5.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Restaurant and beverage group Momentin Group Oy has appointed MSc Antti Roiha, 40, as the Group CEO from 4 September 2023. Roiha has extensive experience in e.g. financial sector as well as from financial admin and business development roles in the restaurant and hospitality industry at e.g. Royal Ravintolat Oy and NoHo Partners Group.
Momentin Group vahvistaa johtoaan – Antti Roiha konsernijohtajaksi 4.9. alkaen4.5.2023 09:59:05 EEST | Tiedote
Ravintola- ja juoma-aloilla toimiva Momentin Group Oy on nimittänyt diplomi-insinööri Antti Roihan, 40, konsernin toimitusjohtajaksi 4.9.2023 alkaen. Roihalla on laaja kokemus mm. rahoitusalalta sekä taloushallinnon ja liiketoiminnan kehitystehtävistä ravintola- ja hospitality-aloilla esim. Royal Ravintolat Oy:ssä ja NoHo Partners -konsernissa.
Sieluaan myöten kaukasialainen ravintola Bridge avasi Helsingin sydämessä4.5.2023 08:11:12 EEST | Tiedote
Aitoihin raaka-aineisiin ja perinteisiin Kaukasian resepteihin perustuva ravintola Bridge avasi vapun alla ovensa Helsingin Erottajan- ja Uudenmaankatujen kulmassa. Sieluaan myöten kaukasialaisen ravintolan sydämenä on puuhiiligrilli. Bridgen upeita puitteita täydentävät uusrenessanssia ja jugendia henkivä sisustus, runsaat annokset sekä kokonaisvaltainen makujen ilotulitus.
Tukkukaupasta tunnelmataikureiksi – E.Ahlströmin 110 vuoden historia on voimavara ravintola-alalle2.5.2023 10:42:01 EEST | Tiedote
Ravintola on tuhannen yksityiskohdan summa. E.Ahlströmistä on muodostunut tuhansien asioiden tunnelmataikuri, joka tarjoaa kattaukseen, sisustukseen, ruokalistoihin ja jopa rahoitukseen liittyviä ratkaisuja ravintoloitsijoiden unelmien toteutumiseksi. Tänään 110 vuotta täyttävä E.Ahlström on Suomen johtava ravintola-alan ammattilaisia palveleva maahantuoja ja tukkukauppa.
TIEDOTE: Koronarajoitukset ja ravintola-alan selviytymiskamppailu näkyvät Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2023 -listallla31.3.2023 13:56:08 EEST | Tiedote
Korona-ajan vaikutukset ja poliitikkojen päätökset näkyvät Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2023 -äänestyksen tuloksissa. Lähes 400 äänestäjän antamista kirjallisista valintaperusteluista käy ilmi, että ravintoloitsijoilla on ollut täysi työ pitää oma yritys pystyssä ja kehittää liiketoimintaansa. Alan syyllistämisestä aiheutuneen henkilökuntapulan takia moni ravintola toimii nyt sosiaalisesti kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti pitämällä henkilökunnastaan hyvää huolta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme