Viisi Tähteä

Taiteilija Riiko Sakkinen piilotti Molotovin cocktaileja Hotelli- ja ravintolamuseoon

Jaa
Kuvataiteilija Riiko Sakkisen provosoiva taide teki intervention Hotelli- ja ravintolamuseoon Helsinkiin. Interventio ei käsittele ruokaa ja juomaa ravintona, vaan keskittyy pakkauksiin, jotka toimivat propagandan välineinä. Ajatuksia ravisuttavat teokset piiloutuvat museon kokoelmanäyttelyyn ja ovat nähtävillä 14.8. saakka.
Riiko Sakkinen (vas.) ja Eeropekka Rislakki. Kuva: Olivia Lehmuskallio.
Riiko Sakkinen (vas.) ja Eeropekka Rislakki. Kuva: Olivia Lehmuskallio.

Molotov Cocktail Happy Meal -näyttely on löytöretki ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseossa. Interventioksi kutsutussa taideoperaatiossa ei ole kajottu Hotelli- ja ravintolamuseon esillä olevaan kokoelmaan, vaan taideteoksia on aseteltu yllätyksinä sekaan. Näin katsojalle syntyy sekä löytämisen että oivaltamisen kokemuksia.

Riiko Sakkisella on kyky estetisoida arkiset esineet, kuten ruoka- ja juomapakkaukset taiteeksi ja muuntaa politiikka taiteeksi ja taide politiikaksi. Kyse on aktivismista, toiminnasta, joka haastaa ja pyrkii muuttamaan valtasuhteita.

Taustalla kuuluu myös kumu Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, mutta myös kapitalismin tunkeutumisesta Venäjälle osana Neuvostoliiton hajottamista – sekä Molotovin cocktailit että Happy Mealit ovat toimineet silloin aseina.

Taiteilija näkee, että Neuvosto-sosialismin tuhoutuminen oli varmaa viimeistään silloin, kun McDonald’s avasi Pushkinin aukiolle pikaruokalan vuonna 1990. Globaali kapitalismi ei kuitenkaan tuonut maailmaan lupaamaansa rauhaa, Pax Americanaa, Pax BigMacia, Happy Meal -happinessiä.

Vastaavasti USA:n kapitalismin globaalihegemonian luhistuminen tuli symboliseksi, kun Ukrainasta irti julistautuneet Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat kansallistivat vuonna 2014 McDonald’sit vähävaraisten ruokaloiksi nimellä DonMak.

”Happy Meal edustaa tänä päivänä kaikista maailman tuotteista parhaiten kapitalismin markkinapropagandaa, joka kohdistuu vaikutuksille alttiimpiin kuluttajiin eli lapsiin. Tuotteen ydin on oheislahja ja värikäs pakkaus, ruoka on sivuosassa”, Riiko Sakkinen analysoi.

Hotelli- ja ravintolamuseolle interventio on mahdollisuus luoda yllättäviä kohtaamisia globaalia kapitalismia kommentoivan taiteen ja kulttuurihistoriallisen museosisällön välille. Ruokahan on myös poliittista tavoilla, joita emme aina havainnoi.

”On kiinnostavaa nähdä, miten Riiko Sakkisen teokset kommunikoivat nostalgisten museointeriöörien ja -esineiden kanssa ja millaisia reaktioita ne herättävät kävijöissämme”, toteaa Hotelli- ja ravintolamuseon museonjohtaja Anni Pelkonen.

Polttopullo on näyttelyn toinen reitti. Bensalla täytetty lasipullo ilmaantui ensimmäisen kerran Espanjan sisällissodassa, jossa Natsi-Saksan tukemat fasistikapinalliset kehittivät teollisen polttopullon vasemmistohallituksen neuvostotankkeja vastaan.

Sittemmin Suomen armeija käytti polttopulloja Talvisodassa Puna-armeijaa vastaan ja antoi aseelle nimen Molotovin cocktail. Myös Ukrainassa tislaamojen linjat muutettiin helmikuun lopussa pullottamaan bensaa.

”Sakkinen sanoo esittävänsä maailman sellaisena kuin se on. Meidän on annettu ymmärtää, että merkittävä taide tutkii ihmisenä olemisen kokemuksen mysteereitä. Sakkinen väittää, että taiteilijan sisäinen maailma ei ole kiinnostavaa eivätkä hänen omat teoksensa edusta sitä”, näyttelyn kuraattori, Eeropekka Rislakki selvittää.

Rislakin mukaan me hahmotamme maailmaa kertomusten ja symbolien avulla. Sakkista eivät emotionaaliset hattarat kiinnosta. Sen sijaan hän ärsyttää katsojan oivaltamaan – mustan huumorin keinoin – millaisessa järjestelmässä elämme.

”Päällimmäisenä on kapitalismi, jossa meidän osaksi jää myydä työtämme ja ostaa tavaroita sekä palveluita, joiden varassa luomme identiteettimme. Sakkinen osoittaa, kuinka kapitalismi tai kommunismi toimivat ja törmäävät vastavoimina jokapäiväisessä elämässämme”, Rislakki kertoo.

Sakkinen kutsuu tylliään turborealismiksi

Espanjassa asuvan ja työskentelevän Riiko Sakkisen töitä voi nähdä ympäri maailmaa, ja hän on tehnyt aiemminkin interventioita helsinkiläisten museoiden pysyviin näyttelyihin: vuonna 2002 Amos Andersonin taidemuseon kotimuseopuolelle ja vuonna 2020 Luonnontieteelliseen museoon.

Sakkinen nimittää tyyliään turborealismiksi. Suuntaus pyrkii ironian ja provokaation keinoin käsittelemään kapitalismin aiheuttamia taloudellisia ja yhteiskuntapoliittisia seurauksia.

Teoskokonaisuuden Hotelli- ja ravintolamuseoon on kuratoinut ravintola-alan Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja ja galleristinakin toiminut Eeropekka Rislakki.

Menossa mukana näyttelyssä (muttei sponsoroimassa) ovat mm. Ravintola Sea Horse, McDonald’s, Starbucks, Heinz, Heineken, Moët & Chandon, Camus Cognac, Burger King, Coca-Cola, Martini, Budweiser, Pepsi, Dictator- ja Presidente-rommit sekä ukrainalaiset vodkat: Khor, Nemiroff ja Zlatogor.

Molotov Cocktail Happy Meal -näyttely Hotelli- ja ravintolamuseossa on avoinna
ti–su klo 11–18
ke 11–20
ma suljettu

Osoite: Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, 00180 Helsinki
Verkossa: www.hotellijaravintolamuseo.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Riiko Sakkinen, riikosakkinen@yahoo.es, +346 4700 4159
Anni Pelkonen, museonjohtaja: anni.pelkonen@hotellijaravintolamuseo.fi, 044 747 4107
Eeropekka Rislakki: eeropekka@viisitahtea.com, 0400 436 825

Kuvat

Riiko Sakkinen (vas.) ja Eeropekka Rislakki. Kuva: Olivia Lehmuskallio.
Riiko Sakkinen (vas.) ja Eeropekka Rislakki. Kuva: Olivia Lehmuskallio.
Lataa
Kuva: Eeropekka Rislakki.
Kuva: Eeropekka Rislakki.
Lataa
Riiko Sakkinen - Starbucks.
Riiko Sakkinen - Starbucks.
Lataa
Riiko Sakkinen (vas.) ja Eeropekka Rislakki. Kuva: Olivia Lehmuskallio.
Riiko Sakkinen (vas.) ja Eeropekka Rislakki. Kuva: Olivia Lehmuskallio.
Lataa
Super Size Happy Meal.
Super Size Happy Meal.
Lataa
Molotov Cocktail Happy Meal -näyttelyjuliste.
Molotov Cocktail Happy Meal -näyttelyjuliste.
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Kuva: Olivia Lehmuskallio.
Kuva: Olivia Lehmuskallio.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Viisi Tähteä

Ravintola Palace Suomen 50 Paras Ravintolaa -äänestyksen ykkönen jo viidennen kerran peräkkäin13.3.2024 14:33:12 EET | Tiedote

Helsinkiläinen Ravintola Palace vei nimiinsä Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen ykkössijan. Ravintola-alan ammattilaiset äänestivät Palacen listan voittajaksi jo viidennen kerran peräkkäin. Ammattilaisten ammattilainen on BasBasin ravintoloitsija Nicolas Thieulon. Paras muutoksentekijä on Grönin keittiömestari Toni Kostian. Äänestys täyttää tänä vuonna 20 vuotta.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestys käynnistyi – lista julki Gastro Helsinki -messuilla maaliskuussa19.1.2024 14:19:02 EET | Tiedote

Tänä keväänä 20 vuotta täyttävä Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestys käynnistyi perjantaina Helsingin Matkamessuilla. Äänestysaikaa on kuukausi eli 18. helmikuuta saakka. Maan arvostetuimman ja luotettavimman ravintolalistauksen järjestää Viisi Tähteä -media. Ammattilaisääänestyksen tulokset julkistetaan Gastro Helsinki -messuilla Messukeskuksessa keskiviikkona 13. maaliskuuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye