Sinebrychoffin Taidemuseo

Taivaalliset värit - Sinistä ja kultaa -näyttely Sinebrychoffin taidemuseossa 28.3.-25.8.2019

Jaa
TIEDOTE 26.3.2019, klo 14.00. Sinebrychoffin taidemuseon Taivaalliset värit - Sinistä ja kultaa -näyttely kertoo kullan ja sinisen värin kiehtovan tarinan maalausten, veistosten ja esineiden kautta aina keskiajalta nykyaikaan saakka. Kullan takia on ryövätty, sodittu, valloitettu ja rakastettu. Se on vedonnut kaikkiin kansoihin kaikkina historian aikoina. Väreinä kulta ja sininen ovat loistokkuutensa myötä saaneet lukemattomia symbolisia merkityksiä. Kulta viittaa aurinkoon, Jumalaan, valtaan ja rikkauteen - keskiajan taiteessa kulta symboloi taivasten valtakuntaa. Sinistä taas pidetään kunnian ja arvokkuuden värinä, vallan vertauskuvana.
Akseli Gallen-Kallela: Pori/Björneborg  1865-1931 Tukholma/Stockholm Järvimaisema, Insjölandskap, Lake view 1901, öljy kankaalle / olja på duk / oil on canvas. Kuva/foto/photo: Kansallisgalleria/Finlands Nationalgalleri/Finnish National Gallery, Kirsi Halkola.
Akseli Gallen-Kallela: Pori/Björneborg 1865-1931 Tukholma/Stockholm Järvimaisema, Insjölandskap, Lake view 1901, öljy kankaalle / olja på duk / oil on canvas. Kuva/foto/photo: Kansallisgalleria/Finlands Nationalgalleri/Finnish National Gallery, Kirsi Halkola.

Ranskalainen kuvataiteilija Yves Klein tunnetaan erityisesti omasta sinisestä väristään, International Klein Blue (IKB). Värin avulla Klein ilmaisi uskoaan henkisyyteen ja aineettomuuteen. Näyttelyssä voitonjumalatar Nike hehkuu Kleinin sinisessä tunnusvärissä. Värien monet merkitykset ovat ajan kuluessa muuttuneet vertauskuvallisemmiksi, mutta niillä on edelleen vaikutusta mielleyhtymiin, muistikuviin ja tunnekokemukseen. Näyttely on esillä Sinebrychoffin taidemuseossa 28.3.-25.8.2019.

Näyttely jäsentyy seuraavien teemojen ympärille:

Lapis lazulista Preussin siniseen

Afganistanin alueelta louhittiin kallisarvoista mineraalia lapis lazulia. Keskiajalta alkaen siitä jauhettiin puhtaan sinisen sävyistä pigmenttiä, arvokasta ultramariinia. Ultramariini yhdistettynä kultaan nosti taideteosten ja esineiden arvoa. Syntyi ylellisyyttä, joihin vain harvoilla oli varaa. Eri aikoina ja eri paikoissa sinisen värin valmistustapa ja haluttu sävy on vaihdellut teknisen osaamisen ja varallisuuden mukaan. Ensimmäinen synteettinen sininen, Preussin sininen, valmistettiin 1700-luvulla. Siitä eteenpäin sinisten sävyjen maailma on loputon. Halutulle ultramariinille keksittiin synteettinen vastine Ranskassa vuonna 1824. Sininen väri on innoittanut myös monia nykytaiteilijoita.

Sininen - valta ja kunnia

Neitsyt Marian kuvaamisessa lapis lazulista saatavan pigmentin käyttö vietiin huippuunsa. Kallis väri korosti pyhyyden, nöyryyden ja hyveellisyyden ohella Marian puvun arvokkuutta. Keskiajan Euroopassa sinisestä tuli varallisuuden ja yhteiskunnallisen arvostuksen mittari. Sinisistä puvuista - silkistä ja sametista - muotoutui kuninkaiden tunnusmerkki. Ranskan Ludvig IX (1214-1270) toimi suunnannäyttäjänä. Kuninkaallisesta sinisestä tuli pian myös ylhäisön tavoittelema suosikkiväri. Sinisen kankaan värjäämiseen tarvittiin kruunun tai valtion myöntämä lupa. Väriaineet olivat arvokasta kauppatavaraa, ja maahantuontioikeuksista kiisteltiin. Muotokuvamaalauksissa värien merkityksen tunnistaminen liittyy aikakauden käsitysten ymmärtämiseen.

Kulta - hohtoa ja mystiikkaa

Kullan ainutlaatuinen kyky heijastaa valoa on vangitseva. Pyhiä paikkoja on koristeltu kullalla, ja kuninkaallisten kruunut valmistettiin kullasta. Kulta-aarteista ja niiden kätköpaikoista on kirjoitettu kautta historian. Varhaisin tunnettu kartta kultakaivoksesta on peräisin muinaisesta Egyptistä, yli 3200 vuoden takaa. Ihmiskunnan kullanhimo on määritellyt historian kulkua eri aikoina ja eri mantereilla. Kultaa on yritetty valmistaa myös keinotekoisesti. Kullan ominaisuuksia on tutkittu lääketieteessä. Kultaan sisältyy ajatus pysyvyydestä, muuttumattomuudesta ja ikuisesta. Kaikkein arvokkaimmat teokset kehystetään kullalla - voittoa juhlitaan kullalla.

Saavuttamaton sininen

Synteettisten värien yleistyttyä sininen sai vertauskuvallisempia merkityksiä. Ainutlaatuisen luonnonvärin indigon yleistyminen 1700-luvulla laajensi sinisen käyttöä mittavasti. Romantiikan ajalla sininen oli tärkeä väri myös kirjallisuudessa ja runoudessa. Sininen vei ajatukset johonkin saavuttamattomaan, haavekuviin ja ihannemaailmaan - samalla siniseen sisältyi melankoliaa. Synteettiset pigmentit kirkastivat ja laajensivat taiteilijoiden väripalettia. Sininen oli impressionistien suosikkiväri, jota käytettiin luonnon kuvaamisen lisäksi ilmaisemaan tunteita ja tunnelmia. Merkityksensä tunnelmanluojana sininen on säilyttänyt taiteessa edelleen.

Näyttelyssä on teoksia seuraavilta nykytaiteilijoilta:

Martti Aiha: Blue Chaos (1990). EMMA - Espoon modernin taiteen museon kokoelma
Kaisaleena Halinen: Laatuaika (2005). Turun kaupungin taidekokoelma
Tuula Lehtinen: SKO - Laila, SKO - Sigbritt ja Ainon Tango (2018)
Pekka Luukkola: Rowing II (2010) ja Soutu (2006-2007). Kansallisgalleria, Nykytaiteen museo Kiasma
Marika Mäkela: Golden Mother and Child (1993). EMMA - Espoon modernin taiteen museon kokoelma
Jaana Paulus: Katumuspuu (2014) ja Kesäyö (2008). Yksityiskokoelma
Heli Rekula: Landscape no. 19: An Tiaracht (2000). Kansallisgalleria, Nykytaiteen museo Kiasma
Tommi Toija: Memento mori (2018)

Näyttelyyn liittyviä luentoja ja tapahtumia:

3.4.2019 klo 18 FT Ira Westergård: Taivaalliset värit
6.4.2019 klo 12-14 Perhelauantain taidepaja: Kulta-aarteita ja salaisia karttoja
10.4.2019 klo 18 Vanhempi yliopistonlehtori Harald Arnkil: Sinisen lumo
24.4.2019 klo 18 Dosentti Johanna Vakkari: J.J. Tikkanen ja keskiajan värit
4.5.2019 klo 10.15 Taideristeily, yhteistyössä Didrichsenin taidemuseon kanssa
8.5.2019 klo 18 Kultaajamestari Raimo Snellman: Kullan kiehtova maailma mestarin työvälineenä
11.5.2019 klo 12-14 MUTKU Studion avoimet taidepajat
15.5.2019 klo 18 Erikoistutkija Seppo Hornytzkyj:Sininen - kolmen väriaineen värikästä historiaa
18.5. Kansainvälinen museopäivä: pääsyliput -50 %, opastuksia ja elokuvaesityksiä
22.5.2019 klo 16-20 Kulttuuritreffit: Löydä kulta museosta

Muutokset mahdollisia, lisätietoja www.siff.fi/tapahtumat

Lehdistökuvat: http://press.sinebrychoffintaidemuseo.fi/kategoria/taivaalliset-varit-sinista-ja-kultaa

Pääsy: 15/13 €, alle 18-v. ilmaiseksi. Meillä käy museokortti.

Opastukset: suomeksi lauantaisin klo 14, ruotsiksi kuukauden ensimmäinen lauantai klo 13

Opastilaukset: ma-pe klo 9-15 p. 0294 500 500, varaukset@kansallisgalleria.fi

Avoinna: ti, to, pe 11-18, ke 11-20, la, su 10-17, ma suljettu

Yhteystiedot: Sinebrychoffin taidemuseo, Bulevardi 40 / 00120 Helsinki / p. 0294 500 460 / www.siff.fi

Facebook Siffmuseo /Instagram #Sinebrychoffartmuseum /Twitter @Sinebrychoffart

Sinebrychoffin taidemuseo on osa Kansallisgalleriaa Kiasman ja Ateneumin taidemuseon kanssa.

Kuvatiedot:

Akseli Gallen-Kallela: Pori / Björneborg 1865-1931 Tukholma/Stockholm
Järvimaisema, Insjölandskap, Lake view 1901
öljy kankaalle / olja på duk / oil on canvas
Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo / Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum / Finnish National Gallery / Ateneum Art Museum.

Kuva/foto/photo: Kansallisgalleria/Finlands Nationalgalleri/Finnish National Gallery, Kirsi Halkola

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja näyttelystä:


Museonjohtaja Kirsi Eskelinen
p. 0294 500 490, Kirsi.Eskelinen@siff.fi


Intendentti Ira Westergård
p. 0294 500 473, Ira.Westergard@siff.fi


Tiedotus, haastattelut ja kuvauspyynnöt:


Markkinointisuunnittelija Eija Pekkanen
p.0294 500 462, Eija.Pekkanen@siff.fi

Kuvat

Akseli Gallen-Kallela: Pori/Björneborg  1865-1931 Tukholma/Stockholm Järvimaisema, Insjölandskap, Lake view 1901, öljy kankaalle / olja på duk / oil on canvas. Kuva/foto/photo: Kansallisgalleria/Finlands Nationalgalleri/Finnish National Gallery, Kirsi Halkola.
Akseli Gallen-Kallela: Pori/Björneborg 1865-1931 Tukholma/Stockholm Järvimaisema, Insjölandskap, Lake view 1901, öljy kankaalle / olja på duk / oil on canvas. Kuva/foto/photo: Kansallisgalleria/Finlands Nationalgalleri/Finnish National Gallery, Kirsi Halkola.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sinebrychoffin Taidemuseo
Sinebrychoffin Taidemuseo
Bulevardi 40
00120 Helsinki

0294 500 460https://sinebrychoffintaidemuseo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sinebrychoffin Taidemuseo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye