Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Talentia ei hyväksy työntekijöiden riistoa johtajasopimuksen varjolla

Jaa

Työntekijöille epäsuotuisat johtajasopimukset ovat tulleet myös sosiaalialalle. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia paheksuu työntekijöiden työsuhteen ehtojen polkemista johtajasopimusten verukkeella.

– Tarjottu johtajasopimus saattaa kuulostaa hienolta etenemiseltä uralla. Mutta todellisuudessa johtajasopimuksessa piilee vaara, että henkilö menettää työehtosopimuksen turvaamat edut, sanoo Talentian työmarkkinalakimies Tiina Kinnunen.

Johtajasopimukseen ei sisälly suoraan ylityökorvauksia ja lisiä

Johtajasopimukseen ei kuulu ilman erillistä sopimista työehtosopimuksen ja työaikalain takaamaa suojaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että työsuhteen ehdot saattavat heikentyä merkittävästi.

Sosiaalialan ammattilainen ei välttämättä saa korvausta ylitöistä, viikonlopputöistä tai iltavuoroista. Vuosiloma saattaa olla lyhyempi, työpäivät pidempiä ja sairausajan palkkaoikeus lyhyempi kuin mitä se olisi työehtosopimuksen perusteella.

Työntekijälle tarjottu johtajasopimus kannattaa ainoastaan, jos palkka nousee sen myötä merkittävästi.

– Talentian kanta on, että johtajasopimusta ei kannatta tavallisesti tehdä, toteaa Kinnunen.

Perusteeton johtajasopimus on mitätön

Johtajasopimukset on alun alkaen tarkoitettu yritysmaailman johtotehtävissä työskenteleville henkilöille, joiden työnkuva on hyvin itsenäinen ja joilla on runsaasti alaisia.

Usein johtajasopimus ei ole kuitenkaan perusteltu henkilöillä, jotka työskentelevät sosiaalialalla vaikkapa tiimiesimiehinä tai yksikönjohtajina. He tekevät työehtosopimuksen piiriin kuuluvaa työtä toisin kuin sosiaalipalvelualan yrityksen johtoon kuuluvat ja itsenäisten osastojen päälliköt.

Työehtosopimuslaissa säädetään työnantajan velvollisuudesta noudattaa työehtosopimusta.

– Jos johtajasopimus on ristiriidassa sitovan työehtosopimuksen kanssa, on johtajasopimus tältä osin mitätön, korostaa Kinnunen.

Talentia neuvottelee jäsentensä perusteettomista johtajasopimuksista työnantajan kanssa. Se auttaa tarvittaessa jäsentä asian riitautuksessa ja asianmukaisen työsopimuksen tekemisessä.

Yhteyshenkilöt

Talentian työmarkkinalakimies Tiina Kinnunen
tiina.kinnunen@talentia.fi
puh. 09 3158 6047

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Sosiaalihuollon asiakasmitoitus kohtuullistettava sote-uudistuksessa23.4.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Sosiaalihuollon laillistetuille ammattihenkilöille tulee antaa mahdollisuudet tehdä eettisesti kestävää sosiaalityötä uusilla hyvinvointialueilla. Tämä varmistetaan sopivalla asiakasmitoituksella ja riittävillä resursseilla, painottaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia. Se on antanut lausunnon sosiaali- ja terveysvaliokunnalle hallituksen lakiesityksestä, joka koskee sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistusta tulevilla hyvinvointialueilla.

Sosiaalityön päivä: Sosiaalihuollon kriisi vaarantaa yhteiskuntarauhan16.3.2021 06:00:00 EET | Tiedote

Kansainvälistä sosiaalityön päivää vietetään tänään 16.3. jälleen pahenevan koronakriisin keskellä. Vuoden aikana ihmisten hätä on kasvanut niin Suomessa kuin globaalisti. Päättäjien ja median katseet ovat kuitenkin olleet tiukasti terveydenhuollon kantokyvyssä, vaikka sosiaalihuollon kantokyky on ylittynyt jo ennen pandemiaa. Samaan aikaan koronan ehkäisyä on tehty Suomessa puhtaasti terveyskulmasta, vaikka seuraukset näkyvät raskaasti koko yhteiskunnassa ja voimakkaimmin kaikkein heikoimmassa asemassa olevien elämässä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme