Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Talouden perustaidoista tukea vastuulliseksi kasvamiseen – suosittu oppituntikokonaisuus tutustuttaa kolmasluokkalaiset oman talouden hallintaan

Jaa
Uudistettu oppituntikokonaisuus mahdollistaa entistä kattavamman talous- ja vastuullisuuskasvatuksen peruskouluissa. Oppitunneilla tutustutaan oman talouden hallintaan, omistamiseen, veroihin ja erityisesti vastuun käsitteeseen.

Uudistettu viiden oppitunnin Mun elämä, mun vastuu -oppituntikokonaisuus mahdollistaa peruskoulun 3.–6. -luokkalaisten talouskasvatuksen innostavalla tavalla ja opetussuunnitelmaan perustuen. Mun elämä, mun vastuu -oppitunteja on pidetty jo yli 70000 peruskoululaiselle.

Oppituntikokonaisuus koostuu viidestä oppituntivideosta ja laajoista oppituntimateriaaleista. Videoilla seikkaileva Ernest Lawsonin esittämä hahmo Jasu tutustuttaa oppilaat tarinoittensa kautta oman rahan käyttöön, omistamiseen, veroihin, työelämään ja yrittämiseen sekä ennen kaikkea vastuun käsitteeseen. Kokonaisuus vahvistaa oppilaan toimijuutta, ymmärrystä siitä, että omilla valinnoilla voi vaikuttaa omaan ja yhteiseen tulevaisuuteen. Oppituntien keskeisenä tavoitteena ovat perusopetuksen opetussuunnitelmaan kirjattu vastuulliseen toimintaan kasvaminen, ja näpistysten ehkäisy. Näpistyksistä ja luottamuksesta opetusvideolla oppilaille puhuu virkapukuinen poliisi.

— Omien valintojen vaikutus omalle ja yhteiselle tulevaisuudelle on nuorena usein vaikea hahmottaa. Oman talouden perustaitojen opettaminen varhaisessa vaiheessa on keskeistä vastuulliseksi yhteiskunnan jäseneksi kasvamisessa, toteaa Talous ja nuoret TATin nuorten työelämäasiantuntija Riikka Ahonvala.

Talous ja nuoret TATin ja Kaupan liiton sekä sen jäsenyritysten välinen yhteistyö kolmannen luokan talouskasvatus- ja vastuullisuuskokonaisuuden parissa jatkuu. Kokonaisuuden vaikuttavuutta pyritään kasvattamaan entisestään ja siitä tehdään ruotsinkielinen versio. Uutena kumppanina mukaan yhteistyöhön liittyy Stockmann.

— Olemme iloisia siitä, että Mun elämä, mun vastuu -yhteistyö jatkuu vahvalla kumppanijoukolla. Kauppa haluaa olla mukana tukemassa kasvamista vastuulliseen toimintaan, ehkäistä näpistyksiä sekä vahvistaa ymmärrystä omistamisesta ja oman rahan käytöstä. Tärkeää on myös innostaa nuoria näkemään oma tulevaisuus ja työelämä myönteisellä tavalla, Kaupan liiton viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Pia Pere-Vanhanen toteaa.

Oman talouden hallintaa ja omaa vastuuta voi opettaa kouluissa monella tavalla. Mun elämä, mun vastuu kokonaisuuden voi integroida osaksi eri oppiaineita. Oppitunnit voi toteuttaa myös monialaisena kokonaisuutena tai teemajaksona. Se sisältää valmiit oppituntisuunnitelmat, opetusvideot ja laajat opettajan materiaalit teemojen käsittelyn tueksi.

Mun elämä, mun vastuu -oppitunnit on toteutettu yhteistyössä Opetushallituksen, Rikoksentorjuntaneuvoston sekä Kaupan liiton ja sen jäsenyritysten Keskon, K-kauppiasliiton, Lidlin, S-ryhmän, Stockmannin, ja Tokmannin kanssa.


Listätietoja palvelusta antavat 

Mari Hannola-Antikainen
Asiantuntija, nuorten talousosaaminen
Talous ja nuoret TAT
mari.hannola-antikainen@tat.fi
050 4725265

Pia Pere-Vanhanen
Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja
Kaupan liitto
pia.pere-vanhanen@kauppa.fi
040 867 1708

 Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Nuorten yrittäjyys ja talous NYT
Nuorten yrittäjyys ja talous NYT
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://nuortennyt.fi/

Nuorten yrittäjyys ja talous NYT on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tarjoaa työelämä-, talous- ja yrittäjyystaitoja tukevia palveluita ja opintokokonaisuuksia kouluille, oppilaitoksille ja kunnille. Tavoitteemme on, että jokainen lapsi ja nuori lähtökohdista riippumatta saa mahdollisuuden oppia tulevaisuutensa kannalta tärkeitä taitoja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Allt fler ungdomar tänker söka sommarjobb, en positiv attityd gentemot arbetslivet ökar på intresset för sommarjobb27.4.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Allt fler niondeklassare och studerande på andra stadiet tänker söka sommarjobb i år. Över 6000 unga har svarat på Ekonomi och ungdom TATs undersökning om sommarjobb. Av dessa ungdomar meddelar 71 % att de tänker söka sommarjobb inför denna sommar. År 2022 var motsvarande siffra 68 % och år 2021 meddelade 65 % av unga att de söker sommarjobb.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme