Talousarvioesitys: Pirkanmaalla luotetaan hyvinvointialueen tulevaisuuteen ja suunnitellaan taloudellisesti ja toiminnallisesti kestävää kokonaisuutta
Hyvinvointialue aloittaa Pirkanmaalla toimintansa tilanteessa, jossa pääosin lakisääteisiin palveluihin käytettävät menot ovat merkittävästi valtion rahoitusta suuremmat. Toimintaan on arvioitu menevän rahaa ensi vuonna noin 2,6 miljardia euroa. Sote-palvelut muodostavat 98 prosenttia ja pelastuspalvelut noin kaksi prosenttia menoista.
Ensimmäisen toimintavuoden talousarvioesitys on alijäämäinen. Todellinen taloustilanne selviää ensimmäisessä välitilinpäätöksessä huhtikuussa. Valtion mahdollisen lisärahoituksen varaan ei taloudenpitoa voi rakentaa, ja valtionvarainministeriö kannustaakin nyt erittäin tiukkaan talousjohtamiseen. Hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola uskoo, että tilanne saadaan tavalla tai toisella korjaantumaan.
- Pirkanmaa kyllä selviää taloudellista haasteista, kunhan pääsemme näihin ajoissa vaikuttamaan. Suomen suurimpana hyvinvointialueena meillä on erinomaiset edellytykset onnistua ja olla oikeasti edelläkävijä. Tässä tilanteessa tarvitsemme kuitenkin muutosohjelman strategian ja taloussuunnitelman rinnalle. Olemme jo käynnistäneet sen valmistelun.
Lain mukaan hyvinvointialueen vuonna 2023 syntyvä alijäämä tulee kattaa vuosina 2024-25. Tasapainoa helpottaa vuonna 2024 valtion maksama rahoituksen korjauserä, jonka suuruudesta ei kuitenkaan ole varmaa tietoa.
Hyvinvointialueen menot noin 2,6 miljardia euroa
Hyvinvointialueella on jo syksyn aikana yhdenmukaistettu ensi vuoden asiakasmaksut, sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelukriteerit ja päätetty ensihoidon palvelutasosta. Investointiohjelmasta on tehty esitys valtiolle. Ensi vuoden merkittävimmät rakennushankkeet ovat Nokian hyvinvointikeskus ja Taysin psykiatrinen sairaala.
Talousarvioesityksestä ilmenee, että taloudellisia vaikutuksia tavoitellaan tulevina vuosina esimerkiksi digitalisaation avulla ja lastensuojelun toimintakäytäntöjen muutoksilla kohdentamalla voimavaroja erityisesti varhaisiin palveluihin.
Taloudellisesti panostetaan muun muassa lasten, nuorten ja perheiden palveluihin, mielenterveyspalveluihin sekä ikäihmisten hoivan henkilöstömitoituksen edellyttämiin muutoksiin. Erityistä huomiota kiinnitetään palvelujen vaikuttavuuteen. Pirkanmaa tavoittelee myös kansallisen vaikuttavuuskeskuksen perustamista alueelleen.
Pirkanmaan hyvinvointialueen tunnuslukuja
- Kokonaismenot 2,6 miljardia
- Henkilöstömenot 1,1 miljardia euroa, 19 000 työntekijä
- Palvelujen ostot 1,1 miljardia euroa
- Vuosikate 19,1 miljoonaa euroa negatiivinen
- Lainaa 0,5 miljardia euroa 31.12.2023
- 700 toimipistettä eri puolilla Pirkanmaata
Kaikkien aikojen ensimmäinen strategia
Aluehallitukselle esitetään myös vuoden alussa aloittavan hyvinvointialueen ensimmäisen strategian hyväksymistä vuosille 2023-25. Tärkeintä ihminen -nimisessä strategiassa on painopiste palvelujen saatavuuden sekä koko palvelujärjestelmän toimintavarmuuden kohentamisessa ja asiakaslähtöisessä toimintatavassa.
Hyvinvointialueen arvot ovat ihmisläheisyys, arvostus, rohkeus, vastuullisuus ja luottamus. Visio on ”Pirkanmaalaiset ovat ylpeitä hyvinvointialueensa palveluista ja suosittelevat niitä” ja missio ”Sinun hyvinvointisi on yhteinen tehtävämme, olemme sinua varten”. Strategiaa täydennetään alkuvuodesta 2023 koko aluevaltuustokauden mittaisella toimeenpano-ohjelmalla.
Strategian perusteella ensimmäiset vuodet ovat luottamuksen, toimintakulttuurin ja organisaation rakentamisen sekä ihmiskeskeisyyden ja asiakaskokemuksen parantamisen aikaa. Palvelujen saatavuutta halutaan parantaa muun muassa digipalvelujen tarjontaa lisäämällä. Strategian teemaksi valittu ”Tärkeintä ihminen” muistuttaa uudistuksen perimmäisestä tarkoituksesta.
- Asukkaille, asiakkaille ja henkilöstölle mahdollistetaan erilaisia osallistumisen kanavia ja keinoja. On välttämätöntä, että hyvinvointialueesta muodostuu alan henkilöstölle vetovoimainen ja arvostettu työyhteisö. Näihin kaikkiin tavoitteisiin tarvitaan paljon yhteistyötä ja toimivia verkostoja sekä erityisesti arjen tekoja, jotka ovat onnistumisen tae, tiivistää hyvinvointialuejohtaja Erhola.
Aluehallitus käsittelee talousarviota ja strategiaa maanantaina 21.11. Niistä päättää lopulta aluevaltuusto 5.12.2022.
Yhteyshenkilöt
Hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola
Puh:040 183 4295marina.erhola@pirha.fiTalousjohtaja Pasi Virtanen
Puh:040 779 9002Strategiajohtaja Arto Ranta
Puh:050 512 1546Tietoja julkaisijasta
Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa pirkanmaalaisten julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestämisestä ja pääosin myös tuottamisesta. Lisätietoja pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Aluehallitus lähetti talousarvion alustavat tavoitteet lausunnoille valiokuntiin ja vaikuttamistoimielimiin30.6.2025 13:23:53 EEST | Tiedote
Aluehallitus lähetti vuoden 2026 talousarvion alustavat tavoitteet valiokunnille ja vaikuttamistoimielimille lausunnoille maanantaina pidetyn seminaarin pohjalta.
Aluehallitus kokoontuu maanantaina 30. kesäkuuta25.6.2025 15:33:31 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus kokoontuu ensi viikolla. Maanantaina 30.6.2025 aluehallituksen käsiteltävinä ovat vuoden 2026 talousarvion tavoite-ehdotukset.
Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijät suosittelisivat omaa yksikköään työpaikkana19.6.2025 11:29:00 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialue mittaa henkilöstönsä suositteluhalukkuutta kolmen kuukauden välein toteutettavalla Fiilismittari-kyselyllä. Tuoreen kyselyn perusteella vastaajista suuri osa viihtyy työssään, ja lisäksi yksiköt koetaan turvallisiksi asiakkaille ja potilaille.
Pirkanmaan hyvinvointialue sai Sitran hankerahoitusta – Toimintamalli auttaa omalääkäriä tunnistamaan korkean riskin potilaat19.6.2025 09:31:38 EEST | Tiedote
Pirkanmaan hyvinvointialue sai 200 000 euroa Sitran ennaltaehkäisevän hankerahoituksen kokonaisuudesta. Hanke alkoi kesäkuussa 2025 ja kestää vuoden.
Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluntuottajan toiminta päättyy – hyvinvointialue turvaa asiakkaiden palvelut18.6.2025 15:05:53 EEST | Tiedote
Erilaisia kotona asumista tukevia palveluita tuottanut Matrocks Oy on asetettu konkurssiin, ja yhtiön toiminta päättyy tällä tietoa kesäkuun lopussa. Yhtiö on tuottanut palveluita Pirkanmaan hyvinvointialueen kolmelle palvelulinjalle: avopalveluihin, ikäihmisten ja vammaisten palveluihin sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme