Suomen Tekstiili & Muoti ry

Talouskatsaus: Korona iski erityisesti vaateyrityksiin ja kauppaan

Jaa
Koronakriisi on iskenyt rajusti kuluttajista riippuvaiselle vaatealalle. Vaatteita valmistavien ja valmistuttavien yritysten liikevaihto laski huhtikuussa neljänneksellä edellisvuoteen verrattuna. Erityisen ison loven koronakriisi teki vaatteiden ja jalkineiden kaupan yrityksiin, joiden liikevaihto laski yli 70 prosenttia.

Vaatealan koronakurimus näkyy karusti alkuvuoden tilastoissa, kertoo tekstiili- ja muotialan tuore talouskatsaus.

Vaatteita valmistavien ja valmistuttavien yritysten huhtikuun liikevaihto laski 23,4 % verrattuna edellisen vuoden huhtikuuhun. Vaatteiden ja jalkineiden vähittäiskaupan huhtikuun liikevaihto romahti peräti 71,8 prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

"Koko viimeisin vuosikymmen on ollut suomalaisille vaatealan yrityksille haastava. Ala on todella kovassa globaalissa kilpailussa niin vientimarkkinoilla kuin Suomessakin. Nyt korona romahdutti sekä vaatealan valmistajien että vähittäiskaupan liikevaihdon, ja vaikutukset tulevat näkymään pitkään”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n asiantuntija Hanne Mikkonen.

”Korona on muuttanut suomalaisten kulutustottumuksia, ja verkkokauppa on kasvanut kevään aikana monilla yrityksillä merkittävästi. Kasvava verkkokauppa ei kuitenkaan riitä paikkaamaan kivijalasta tulleita menetyksiä”, Mikkonen kertoo.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä s3-eu-west-1.amazonaws.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta. Vaatteiden valmistuksen & valmistuttamisen liikevaihto verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan. Lähde: Tilastokeskus, Teollisuuden liikevaihtokuvaaja.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä s3-eu-west-1.amazonaws.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta. Vaatteiden ja jalkineiden vähittäiskaupan liikevaihto verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan. Lähde: Tilastokeskus, Kaupan liikevaihtokuvaaja.

Tekstiiliala on toistaiseksi selvinnyt koronakriisistä vaatealaa pienemmillä menetyksillä. Tekstiilien valmistuksessa ja valmistuttamisessa huhtikuun liikevaihto laski 3,7 % verrattuna edellisvuoteen. Tekstiilialan liikevaihdon pienemmän laskun Hanne Mikkonen arvioi johtuvan siitä, että tekstiilialan yrityksissä on vaatealaan verrattuna enemmän BtoB-yrityksiä.

”Niihin koronakriisi iski pienellä viipeellä verrattuna kuluttajarajapinnan yrityksiin. Virallisia tilastoja on saatavilla vasta huhtikuulle asti, joten todennäköisesti koronakriisin vaikutukset näkyvät voimakkaammin tulevien kuukausien tilastojulkistuksissa,” Mikkonen kertoo.

Osa tekstiilialan yrityksistä on myös muokannut ketterästi liiketoimintaansa ja ryhtynyt valmistamaan kasvomaskeja ja terveydenhuollon suojavarusteita. Osa on tehnyt merkittävää tuotekehitystä ja päässyt valmistamaan materiaaleja terveydenhuollon suojavarusteisiin. Nämä uudet avaukset ovat osalla tekstiilialan yrityksistä paikanneet muusta liiketoiminnasta tulleita menetyksiä.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä s3-eu-west-1.amazonaws.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta. Tekstiilien valmistuksen & valmistuttamisen liikevaihto verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan. Lähde: Tilastokeskus, Teollisuuden liikevaihtokuvaaja.

Koronakysely: pientä elpymistä näkyvissä

Tilastokeskuksen luvut ulottuvat huhtikuun loppuun saakka, mutta Suomen Tekstiili & Muoti ry:n jäsenyrityksille tehty koronakysely kertoo, että vaikean kevään jälkeen yrityksissä on näkyvissä pieniä elpymisen merkkejä, kun rajoituksia on päästy purkamaan.

Silti edelleen 85 % alan yrityksistä ennakoi heinäkuulle normaalia pienempää liikevaihtoa, ja koronan vaikutukset tulevat varjostamaan alan näkymiä vielä pitkään. Noin 70 % alan yrityksistä on joutunut lomauttamaan henkilöstöään koronakevään aikana. Joka kymmenes alan yrityksistä pelkää ajautuvansa konkurssiin lähikuukausina.

”Suomalaisilla kuluttajilla on tällä hetkellä paljon valtaa: käyttämällä rahaa suomalaisten yritysten tuotteisiin ja palveluihin voimme edesauttaa yhteiskunnan elpymistä”, Hanne Mikkonen kertoo.

Vaatteiden valmistus ja valmistuttaminen Suomessa

  • 320 yritystä
  • 640 miljoonaa euroa liikevaihtoa
  • 2700 työntekijää
  • Sis. mm. naisten, miesten ja lasten vaatteita, urheiluvaatteita, asusteita ja alusvaatteita sekä työvaatteita.

Tekstiilien valmistus ja valmistuttaminen Suomessa

  • 340 yritystä
  • 410 miljoonaa euroa liikevaihtoa
  • 2 100 työntekijää
  • Sis. mm. sisustustekstiilejä, mattoja, neuloksia, lankoja, kuitukankaita ja teollisia tekstiilejä. Alaan kuuluvat myös tekstiilien viimeistely ja värjäys.

Liite: Tekstiili- ja muotialan talouskatsaus kesäkuu 2020

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Tekstiili & Muoti ry
Suomen Tekstiili & Muoti ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki

http://www.stjm.fi

Suomen Tekstiili & Muoti ry on tekstiili-, vaate- ja muotialan yritysten järjestö. Huolehdimme siitä, että yrityksillä on kannustava toimintaympäristö ja mahdollisuuksia kasvaa, kansainvälistyä ja menestyä. Olemme alan vahva vaikuttaja ja työmarkkinajärjestö. Autamme jäsenyrityksiä työelämään ja liiketoimintaan liittyvissä kysymyksissä. Jäsenyritystemme tuotteita ovat mm. vaatteet, kodintekstiilit, sairaalatekstiilit, tekniset tekstiilit sekä kuitukankaat ja teollisuustekstiilit.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Tekstiili & Muoti ry

Tekstiili- ja muotialan työnantajat sekä alan ammattiliitot vaativat toimialan kasvuohjelmaa hallitusohjelmaan12.7.2022 10:30:00 EEST | Tiedote

Tekstiili- ja muotiala voi VTT:n selvityksen mukaan luoda vuoteen 2035 mennessä yli miljardin euron investoinnit sekä yli 17 000 työpaikkaa Suomeen. Toimialan hyödyntämätön potentiaali voidaan lunastaa hyvällä yhteistyöllä yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten sekä julkisen sektorin kesken – valtion vauhdittamana. Toimialan työmarkkinajärjestöt, Suomen Tekstiili & Muoti ry, Ammattiliitto Pro ry sekä Teollisuusliitto ry peräänkuuluttavat yhdessä toimialan kehittämistä kokoavia toimia sekä kasvuohjelmaa toimialalle seuraavaan hallitusohjelmaan.

Taisteluasujen hankintaprosessin avoimuus tukee suomalaisen tekstiiliteollisuuden mahdollisuuksia menestyä3.3.2022 10:16:24 EET | Tiedote

Yhteispohjoismainen taisteluasutilaus on menetetty mahdollisuus kotimaiselle tekstiiliteollisuudelle. Tekstiiliteollisuuden suomalaisen tuotannon säilyttäminen on osa huoltovarmuusinfrastruktuuria, ja sen merkitys on tullut esiin esimerkiksi koronapandemian aikana ja tulee esille tämänhetkisen geopoliittisen kriisin aikana. ”Tuotantoketjua ei polkaista käyntiin tyhjästä, vaan se vaatii tarvittavien materiaalien varastointia ja asujen valmistuksessa tarvittavaa osaamista, henkilöstöä ja tuotantolaitteita. Yhden tekstiilialan tuotannossa toimivan työntekijän työpaikan säilyttäminen edellyttää hankintoja noin 150 000 €:n arvosta”, muistuttaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.” Nyt tämänhetkisen Ukrainan kriisin valossa on jo tullut esille, että esimerkiksi Baltian maissa kulloinkin kyseessä olevan valtion tekstiilitilaukset sivuuttavat suomalaisten tekstiiliyritysten siviilitilaukset. Sen vuoksi on huoltovarmuuden kannalta tärkeää, että myös Suomessa on

Tuore selvitys: Suomalaisella muotialalla merkittävät kansainväliset kasvumahdollisuudet18.2.2022 11:31:59 EET | Tiedote

Kansainvälinen muotiala elää teolliseen vallankumoukseen verrattavissa olevaa murroskautta, Business Finlandin teettämässä raportissa todetaan. Suomalaisyrityksillä on poikkeuksellinen kasvun paikka, kun megatrendit ja kuluttajakäyttäytymisen muutos lisäävät erityisesti vastuullisen muodin ja suoran kuluttajakaupan kysyntää. Kansainvälinen kasvu edellyttää poikkialaista yhteistyötä, suomalaisen muotialan kansainvälisen näkyvyyden ja kotimaisen arvostuksen lisäämistä sekä startup-henkeä ja rahoitusta. Ala peräänkuuluttaa myös monivuotista kasvuohjelmaa.

Noin puolet suomalaisen tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöistä voitaisiin välttää tuplaamalla tuotteiden käyttöikä13.12.2021 13:00:00 EET | Tiedote

Tuore Suomalaisen tekstiili- ja muotialan globaalit ilmastovaikutukset -selvitys kertoo, missä alan merkittävimmät päästöt syntyvät ja miten niitä voidaan vähentää. Tässä selvityksessä arvioitiin ensimmäistä kertaa suomalaisen tekstiili- ja muotialan tuotannon sekä kaikkien Suomeen tuotujen tekstiilien ja vaatteiden aiheuttamat päästöt yhteensä.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye