Suomen Tekstiili & Muoti ry

Talouskatsaus: Tekstiilialan kasvu voimistui entisestään alkuvuodesta, kasvua peräti 20 prosenttia

Jaa
Suomalaiset tekstiiliyritykset ovat olleet hyvässä kasvun vauhdissa. Vaatteita valmistavilla ja valmistuttavilla yrityksillä sen sijaan on ollut vaikeampaa. Erityisen suurissa vaikeuksissa on vaatteiden ja jalkineiden vähittäiskauppa. Tulevaisuuden kestävä kasvu syntyy investoinneista koko arvoketjuun ja kansainväliseen kauppaan.

Tekstiilialan yritysten liikevaihto lähti reippaaseen kasvuun jo viime syksynä, ja kasvuvauhti on jatkunut vahvana alkuvuodesta 2021. Tekstiilien valmistuksen ja valmistuttamisen liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa peräti 20 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

”Korona-aika on kohdellut erityyppisiä yrityksiä eri tavoin. Tekstiiliyritysten vahva kasvu on erittäin ilahduttavaa. Vaateyritysten tilanteeseen sen sijaan liittyy vielä paljon epävarmuutta. Vaatteiden vähittäiskauppa ei ole edelleenkään noussut korona-ahdingostaan”, kertoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä stjm.s3.eu-west-1.amazonaws.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Tekstiilien valmistuksen ja valmistuttamisen trendisarja. Teollisuuden liikevaihtokuvaaja / Tilastokeskus.

Tekstiilejä valmistavien ja valmistuttavien yritysten menestystä selittää moni tekijä. Viime keväänä osa tekstiilialan yrityksistä mukautui ketterästi muutokseen ja ryhtyi valmistamaan esimerkiksi suojavarusteita tai materiaalia niihin. Osa on tehnyt merkittävää tuotekehitystä. Myös sisustustekstiileille on ollut kysyntää, kun ihmiset ovat viettäneet entistä enemmän aikaa kotona.

Vaatealan kasvu epävarmaa, kauppa edelleen sukelluksissa

Vaatteita valmistavien ja valmistuttavien yritysten tammi- ja helmikuu olivat vaikeita, mutta maaliskuussa toimialan liikevaihto palasi pandemiaa edeltävälle tasolle.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä stjm.s3.eu-west-1.amazonaws.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Tekstiilien valmistuksen ja vaatteiden valmistuksen liikevaihto verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan. Lähde: Tilastokeskus, Teollisuuden liikevaihtokuvaaja.

”Tämä on toivottavasti myönteinen merkki, mutta yhden kuukauden lukujen perusteella on vaikea tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. On ilahduttavaa, että vientiliikevaihto on ollut kasvussa sekä tekstiili- että vaatealalla. Tilastoista näkee myös, että suomalaiset ovat halunneet suosia ostoksissaan suomalaisia yrityksiä: Vaatteita valmistavien yritysten tilanne on parempi kuin vaatteiden vähittäiskaupan, johon kuuluu myös kansainvälisiä ketjuja”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n asiantuntija Anne Ruokamo.

”Koska yritysten tilanne on edelleen epävarma, kustannustukea ja muita tukimuotoja tarvitaan edelleen niin kauan kuin yhteiskunnassa on kokoontumiseen ja liikkumiseen liittyviä rajoituksia”, Ruokamo jatkaa.

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä stjm.s3.eu-west-1.amazonaws.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Vaatteiden ja jalkineiden vähittäiskaupan liikevaihto verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan. Lähde: Tilastokeskus, Kaupan liikevaihtokuvaaja.

Tulevaisuuden kasvua uusista investoinneista

Tekstiili- ja muotiala Suomessa elää parhaillaan murroskautta. Uusien tekstiilikuitujen tuotannon ja tekstiilien kiertotalouden ympärille voidaan rakentaa tekstiiliklusteri, joka linkittyy vahvasti esimerkiksi metsä-, ohjelmisto- ja teknologiateollisuuteen.

”Tekstiiliklusterin muodostaminen edellyttää investointeja, jotka hyödyntävät uusia suomalaisia tekstiili-innovaatioita ja kiertotaloutta sekä rakentavat tänne lisää tuotantoa ja kokonaista arvoketjua. Tuotannon investointien lisäksi meidän pitää vahvistaa myös kansainvälistä kauppaa ja sen osaamista, jotta erinomaiset suomalaiset tuotteet ja innovaatiot tuottavat Suomeen kestävää kasvua", sanoo Marja-Liisa Niinikoski.

Tekstiilien valmistus ja valmistuttaminen Suomessa

  • 340 yritystä
  • 430 miljoonaa euroa liikevaihtoa
  • 2 000 työntekijää
  • Sis. mm. sisustustekstiilejä, mattoja, neuloksia, lankoja, kuitukankaita ja teollisia tekstiilejä. Alaan kuuluvat myös tekstiilien viimeistely ja värjäys.

Vaatteiden valmistus ja valmistuttaminen Suomessa

  • 310 yritystä
  • 620 miljoonaa euroa liikevaihtoa
  • 2 300 työntekijää
  • Sis. mm. naisten, miesten ja lasten vaatteita, urheiluvaatteita, asusteita ja alusvaatteita sekä työvaatteita.
Lue myös:

Suomen Tekstiili & Muoti, Ammattiliitto Pro ja Teollisuusliitto ministeri Lintilälle: Tekstiili- ja muotiala nousemassa Suomelle merkittäväksi teollisuudenalaksi

Suomi näyttää suuntaa tekstiilien kiertotaloudessa – investointeja tarvitaan koko ketjuun keräilystä käsittelyyn ja lopputuotteisiin 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Tekstiili & Muoti ry
Suomen Tekstiili & Muoti ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki

http://www.stjm.fi

Tekstiilit ovat mukana meidän jokaisen arjessa, jokaisessa päivässä. Suomen Tekstiili & Muoti ry on työmarkkina-, palvelu- ja edunvalvontajärjestö. Jäsenyrityksemme tuottavat muun muassa vaatteita ja asusteita, sisustustekstiilejä, sairaalatekstiilejä ja kuitukankaita. Me edistämme tekstiili- ja muotialan mahdollisuuksia kasvaa, menestyä ja kansainvälistyä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Tekstiili & Muoti ry

Tekstiili- ja muotialan työnantajat sekä alan ammattiliitot vaativat toimialan kasvuohjelmaa hallitusohjelmaan12.7.2022 10:30:00 EEST | Tiedote

Tekstiili- ja muotiala voi VTT:n selvityksen mukaan luoda vuoteen 2035 mennessä yli miljardin euron investoinnit sekä yli 17 000 työpaikkaa Suomeen. Toimialan hyödyntämätön potentiaali voidaan lunastaa hyvällä yhteistyöllä yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten sekä julkisen sektorin kesken – valtion vauhdittamana. Toimialan työmarkkinajärjestöt, Suomen Tekstiili & Muoti ry, Ammattiliitto Pro ry sekä Teollisuusliitto ry peräänkuuluttavat yhdessä toimialan kehittämistä kokoavia toimia sekä kasvuohjelmaa toimialalle seuraavaan hallitusohjelmaan.

Taisteluasujen hankintaprosessin avoimuus tukee suomalaisen tekstiiliteollisuuden mahdollisuuksia menestyä3.3.2022 10:16:24 EET | Tiedote

Yhteispohjoismainen taisteluasutilaus on menetetty mahdollisuus kotimaiselle tekstiiliteollisuudelle. Tekstiiliteollisuuden suomalaisen tuotannon säilyttäminen on osa huoltovarmuusinfrastruktuuria, ja sen merkitys on tullut esiin esimerkiksi koronapandemian aikana ja tulee esille tämänhetkisen geopoliittisen kriisin aikana. ”Tuotantoketjua ei polkaista käyntiin tyhjästä, vaan se vaatii tarvittavien materiaalien varastointia ja asujen valmistuksessa tarvittavaa osaamista, henkilöstöä ja tuotantolaitteita. Yhden tekstiilialan tuotannossa toimivan työntekijän työpaikan säilyttäminen edellyttää hankintoja noin 150 000 €:n arvosta”, muistuttaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.” Nyt tämänhetkisen Ukrainan kriisin valossa on jo tullut esille, että esimerkiksi Baltian maissa kulloinkin kyseessä olevan valtion tekstiilitilaukset sivuuttavat suomalaisten tekstiiliyritysten siviilitilaukset. Sen vuoksi on huoltovarmuuden kannalta tärkeää, että myös Suomessa on

Tuore selvitys: Suomalaisella muotialalla merkittävät kansainväliset kasvumahdollisuudet18.2.2022 11:31:59 EET | Tiedote

Kansainvälinen muotiala elää teolliseen vallankumoukseen verrattavissa olevaa murroskautta, Business Finlandin teettämässä raportissa todetaan. Suomalaisyrityksillä on poikkeuksellinen kasvun paikka, kun megatrendit ja kuluttajakäyttäytymisen muutos lisäävät erityisesti vastuullisen muodin ja suoran kuluttajakaupan kysyntää. Kansainvälinen kasvu edellyttää poikkialaista yhteistyötä, suomalaisen muotialan kansainvälisen näkyvyyden ja kotimaisen arvostuksen lisäämistä sekä startup-henkeä ja rahoitusta. Ala peräänkuuluttaa myös monivuotista kasvuohjelmaa.

Noin puolet suomalaisen tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöistä voitaisiin välttää tuplaamalla tuotteiden käyttöikä13.12.2021 13:00:00 EET | Tiedote

Tuore Suomalaisen tekstiili- ja muotialan globaalit ilmastovaikutukset -selvitys kertoo, missä alan merkittävimmät päästöt syntyvät ja miten niitä voidaan vähentää. Tässä selvityksessä arvioitiin ensimmäistä kertaa suomalaisen tekstiili- ja muotialan tuotannon sekä kaikkien Suomeen tuotujen tekstiilien ja vaatteiden aiheuttamat päästöt yhteensä.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye