Talouslukutaito antaa nuorelle eväitä elämään
Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan suomalaisten talouslukutaito on hyvällä tasolla. Inflaatio ja korkojen nousu voivat kuitenkin tuoda monelle itsenäistyvälle nuorelle haasteita, joita he eivät ole aiemmin kohdanneet. Tutkimuksen mukaan hyvän talouskasvatuksen saaneet kuluttajat pystyvät paremmin selviytymään talouden taantumasta ja suhtautuvat tulevaisuuteen toiveikkaammin. Itsenäistyvät ja ensimmäiseen omaan kotiin muuttavat nuoret tarvitsevat luotettavaa taloustietoa, jotta he pääsevät omille jaloilleen ja kokevat kuuluvansa lähiyhteisöihinsä ja yhteiskuntaan. Mahdollisuus osallistua työelämään, vapaa-ajan viettoon ja sosiaaliseen toimintaan edellyttää kuitenkin myös oman talouden hallintaa.
Nuorten käsitys veloista heikentynyt, mutta valmius kulutustottumusten muutokseen vahva
Kuluttajista 18-21-vuotiaat ovat eniten huolissaan (56 prosenttia) hintojen ja korkojen noususta, mutta eivät ole varmoja, mitä nämä muutokset merkitsevät heidän taloudelliselle hyvinvoinnilleen. Huolestuttavaa on, että nuorilla aikuisilla ei tutkimuksen mukaan ole selkeää käsitystä velkatilanteestaan. Heistä 28 prosenttia kertoi, ettei heillä ole yhtä tarkkaa käsitystä lyhytaikaisten luottojensa määrästä kuin vuotta aiemmin.
Nuoret ovat kuitenkin hereillä ja muita ikäryhmiä valmiimpia tekemään muutoksia kulutustottumuksiinsa, vaikka se tarkoittaisi sosiaalisten aktiviteettien vähenemistä. Nuorista 67 prosenttia kertoi aikovansa muuttaa kulutustottumuksiaan kompensoidakseen inflaation ja korkojen nousun vaikutusta talouteensa ja heistä 51 prosenttia kertoi vähentävänsä eniten sosiaaliseen elämään liittyvä kuluttamista, kuten ravintoloissa käyntiä. Kaikissa ikäryhmissä 62 prosenttia aikoi muuttaa kulutustottumuksiaan ja 43 prosenttia vähentää sosiaaliseen elämään liittyvää kulutusta.
”Itsenäistä elämää aloittelevat ja ensimmäiseen omaan kotiin muuttavat nuoret ovat herkässä elämänvaiheessa, jossa asumisen ja elämisen kustannukset voivat tulla heille yllätyksenä. Jos tässä vaiheessa velkaantuu vakavasti, voi olla vaikeaa päästä jaloilleen ja riski syrjäytymiselle on suuri. Hyvä talouslukutaito antaa edellytyksiä hallita omaa taloutta ja sitä kautta parantaa elämänhallintaa ja mahdollisuuksia päästä vahvemmin osaksi yhteiskuntaa”, Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala sanoo.
Nuoret luottavat yhtä paljon somevaikuttajiin kuin pankin asiantuntijoihin
Suurin osa 18-22-vuotiaista kertoi luottavansa eniten omaan äitiinsä (39 prosenttia) ja isäänsä (33 prosenttia) etsiessään tietoa talousasioista. Nuorista 30 prosenttia ja kaikista ikäryhmistä 34 prosenttia luottaa eniten internetistä löytämiinsä tietoihin.
Nuoret luottavat muita ikäryhmiä enemmän sosiaalisen median vaikuttajiin talousasioissa. Heistä 16 prosenttia kertoi luottavansa eniten sosiaalisen median vaikuttajiin, kun he etsivät tietoa omien talousasioidensa hoitamiseen. Pankin asiantuntijat olivat samalla viivalla somevaikuttajien kanssa, sillä yhtä moni nuorista vastasi luottavansa pankin asiantuntijoihin. Kaikkien ikäryhmien vastaajista vain viisi prosenttia kertoi luottavansa sosiaalisen median vaikuttajiin ja 31 prosenttia luottaa eniten pankin asiantuntijoihin.
”On hienoa, että nuoret luottavat vanhempiinsa, mutta talouskasvatuksen ei pitäisi nojata vain kotien tarjoamaan tietoon. Kaikissa perheissä ei ole valmiuksia tarjota riittävää taloudellista tietoa ja tukea. Huono-osaisuus ja köyhyys voivat siirtyä seuraavalle sukupolvelle, jos nuoret eivät saa luotettavaa taloustietoa itsenäisen elämän alkuun kodin ulkopuolelta. Tutkimuksen tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että erityisesti olisi hyvä kiinnittää luotettavan tiedon saatavuuteen nuorille luontevissa sosiaalisen median kanavissa”, Iskala painottaa.
Seitsemän vinkkiä ja budjettimalli oman talouden hallintaan
Talouden yleiseen tilanteeseen ei voi yksilötasolla juuri vaikuttaa. Oman talouden osalta kannattaa kuitenkin tutkia, millaisia muutoksia olisi mahdollista tehdä. Tietyt toimintatavat kantavat niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina. Kokosimme seitsemän vinkkiä oman talouden hallintaan ja laadimme budjettimallin, jonka voi ladata ja ottaa käyttöön oman talouden suunnittelussa.
Vinkit ja budjettimalli oman talouden hallintaan - Intrum
Tietoja Global Money Week -tapahtumasta 2023:
Kansainvälinen Rahaviikko, joka järjestetään 20.-26. maaliskuuta, on vuosittainen maailmanlaajuinen tiedotuskampanja siitä, kuinka tärkeää on varmistaa, että nuoret varhaisesta iästä lähtien ovat taloudellisesti tietoisia ja hankkivat vähitellen tiedot, taidot, asenteet ja käytöstavat, joita tarvitaan järkevien taloudellisten päätösten tekemiseen ja lopulta taloudellisen hyvinvoinnin ja taloudellisen joustavuuden saavuttamiseen. Lue lisää: globalmoneyweek.org
Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti
Lataa Suomea koskeva raportti
Lataa European Consumer Payment Report 2022
Muut lähteet:
THL: Nuorten syrjäytymisen ehkäisy (https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/hyvinvointi-ja-terveys/nuorten-syrjaytymisen-ehkaisy) 17.3.2023
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
MediadeskIntrum Oy, viestintä
Puh:046 5002 8693viestinta@intrum.comJuha IskalaMyyntijohtajaIntrum Oy
Puh:+358 50 370 6333juha.iskala@intrum.comKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 24 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2022 liikevaihto oli 19,5 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy
Tutkimus: Inflaatio jarruttaa useamman kuin joka toisen yrityksen kasvusuunnitelmia24.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Intrumin Eurooppalaisen yritysten maksutaparaportin mukaan 54 prosenttia suomalaisyrityksistä uskoo inflaation rajoittavan yrityksen kykyä kasvattaa liiketoimintaa ja tarttua uusiin mahdollisuuksiin. Samaan aikaan yhdeksän kymmenestä työntekijästä on jo vaatinut palkankorotuksia tai tulee tekemään niin lähiaikoina pitääkseen kiinni ostovoimastaan. Haastavassa taloudellisessa tilanteessa yrityksistä 62 prosenttia uskoo maksuviiveiden kasvavan seuraavien 12 kuukauden aikana.
Nuorten aikuisten vaikea velkaantuminen kasvaa - tarvitaan uusia toimia, joilla ongelmia voidaan ehkäistä22.5.2023 08:34:45 EEST | Tiedote
Monen suomalaisen maksuhäiriömerkintä poistui pian joulukuussa 2022 voimaan astuneen luottotietolakimuutoksen jälkeen. Intrumin perintädatan analyysi kuitenkin osoittaa, että vaikeasti velkaantuneiden osuus kaikista velkaantuneista on kasvanut jatkuvasti vuodesta 2019. Kaikkein suurinta kasvu on ollut 18–24-vuotiaiden ikäryhmässä. Velkaantumisen syyt ja seuraukset ovat moninaisia, mutta velkaongelmia voidaan ehkäistä suuntaamalla apua ja tukea varhaisessa vaiheessa lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen.
Tutkimus: Lähes puolet yrityksistä ottaa tänä vuonna enemmän velkaa säilyttääkseen kilpailukykynsä16.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Hintojen ja lainakustannusten nousu iskee yrityksiin raskaasti. Lähes puolet yrityksistä ottaa tänä vuonna normaalia enemmän lainaa varmistaakseen kilpailukykynsä haastavilla markkinoilla. Kassavirran hallinta ja maksuviiveiden torjuminen ovat nousseet johdon asialistalla kärkeen, mutta vanhentuneet taloushallinnon järjestelmät ja asiantuntemuksen puute jarruttavat maksuviiveiden ehkäisyä. Myös panostus kestävään kehitykseen on tullut jäädäkseen. Valveutuneet asiakkaat valitsevat todennäköisesti yrityksen, joka huolehtii omista ympäristövelvollisuuksistaan.
///KORJATTU TIEDOTE: Ingressiin korjattu...merkitsee Euroopan taloudelle neljännesbiljoonan euron... /// Maksuviiveiden selvittelyyn käytetään Suomessa lähes viisi miljardia euroa eli vuodessa keskimäärin 83 työpäivää per yritys11.5.2023 11:12:01 EEST | Tiedote
Intrumin Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti kertoo karua kieltä – yritykset ympäri Eurooppaa käyttävät yli neljänneksen työvuodesta maksuviiveiden jäljittämiseen ja se merkitsee Euroopan taloudelle neljännesbiljoonan euron vuosittaisia kokonaiskustannuksia. Suomessa maksujen selvittely maksaa yrityksille lähes 5 mrd. euroa vuodessa. Yli puolet yrityksistä kuluttaa yli 10 tuntia viikossa asiakkaiden laskujen selvittelyyn, mikä vastaa vuodessa 83 hukattua päivää.
Maksuviiveiden selvittelyyn käytetään Suomessa lähes viisi miljardia euroa eli vuodessa keskimäärin 83 työpäivää per yritys11.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Intrumin Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti kertoo karua kieltä – yritykset ympäri Eurooppaa käyttävät yli neljänneksen työvuodesta maksuviiveiden jäljittämiseen ja se merkitsee Euroopan taloudelle neljännesmiljardin euron vuosittaisia kokonaiskustannuksia. Suomessa maksujen selvittely maksaa yrityksille lähes 5 mrd. euroa vuodessa. Yli puolet yrityksistä kuluttaa yli 10 tuntia viikossa asiakkaiden laskujen selvittelyyn, mikä vastaa vuodessa 83 hukattua päivää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme