SDP EDUSKUNTA

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Kansallista turvallisuutta ei rahoiteta sosiaaliturvaleikkauksilla

Jaa

Ukrainan kriisi ja koronan jälkitilanne ovat nostanut inflaation monien vuosien ennätyslukemiin. Voimakkaimmassa nousussa ovat peruselintarvikkeiden ja energian hinnat. Ne osuvat eniten juuri pieni- ja keskituloisten perheiden kukkaroon.

Tässä tilanteessa Petteri Orpo vaatii leikkauksia kaiken ahtaimmalla olevien kansalaisten toimeentuloon. Tämä ei käy suomalaisten oikeustajuun, eikä siinä ole järkeä kansatalouden kannalta.

Maanantaina uutisoitiin kriisin aiheuttamasta rajusta kuluttajien luottamuksen laskusta. Tässä tilanteessa SDP:n talousvaliokunnan jäsenet Matias Mäkynen, Tuula Väätäinen, Raimo Piirainen ja Hussein al-Taee pitävät vastuuttomina kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon (HS 26.3.) halua rahoittaa Ukrainan sodan aiheuttamat lisämenot leikkaamalla sosiaaliturvaa.

Kulutuskysynnän hiipumista ja kriisin syventämistä kansantaloutemme tarvitsee juuri nyt kaikkein vähiten.

- Kuluttajien luottamus talouteen on Suomessa kriisiaikoina tärkeää. Kun talouteen kerääntyy tummia pilviä, ei tilannetta kannata vähääkään pahentaa leikkaamalla valtion toimilla kulutusta, huomauttaa Tuula Väätäinen.

- Inflaatio laukkaa jo nyt huippulukemissa ja kansalaisilla on oikeutetusti huolia toimeentulostaan, kun esimerkiksi energian ja polttoaineiden hinnat kohoavat. Tämä ei koske vain työssäkäyviä, vaan myös työttömiä, opiskelijoita ja eläkeläisiä. Heidän tilanteensa kurjistaminen osuisi myös kulutuskysyntään ja heikentäisi siten koko talouden kasvunäkymiä, toteaa Matias Mäkynen.

Talousvaliokuntaryhmä ei näe realistisena, että Ukrainan sodan aiheuttamat lisämenot kyettäisiin kattamaan kehysten sisältä kuten Orpo esittää.

- Kukaan ei vielä viime syksynä osannut odottaa, että koronakriisiä seuraa uusi maailmanlaajuinen kriisi, joka erityisesti osuu Suomeen ja Eurooppaan. Tarvitsemme välttämättä lisäpanostuksia niin puolustukseen kuin esimerkiksi huoltovarmuuteen, mutta ei ole kestävää saati oikeudenmukaista maksattaa näitä turvallisuutemme kannalta olennaisia asioita suoraan pienituloisimpien kansalaisten kukkarosta, huomauttaa Raimo Piirainen

- Orpon talousajattelu ontuu monin tavoin. Toisaalta hän sanoo ymmärtävänsä elinkustannusten nousun osuvan pahasti kotitalouksiin ja että koska kaikkeen ei ole varaa, on tehtävä valintoja. Silti hän haluaa turvallisuusmenojen lisäksi rahoittaa veroleikkauksia heikommassa asemassa olevien tilannetta entisestään kurjistamalla, Hämmästelee al-Taee.

Talousvaliokunnan sd-ryhmä huomauttaa, että on kylmäävä ajatus rahoittaa välttämättömät lisämenot sosiaaliturvaa leikkaamalla ja samaan aikaan keventää ansiotuloverotusta – siis supistaa valtion tuloja – lähes miljardilla eurolla. Tämä ei ole kestävää, saati oikeudenmukaista, toteavat SDP:n talousvaliokuntaryhmän jäsenet.

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Essi Huovinen, p. 050 349 7856

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eloranta: Hallitus paikkaa korona-ajan oppimis- ja hyvinvointivajetta 120 miljoonan euron tukipaketilla20.5.2022 13:04:21 EEST | Tiedote

Hallitus julkisti tänään lisätalousarvion, johon sisältyi tärkeitä panostuksia lapsiin ja nuoriin korona-ajan oppimisvajeen korjaamiseksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Panostukset kohdistetaan erityisesti varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen oppilaitoksille. Kansanedustaja, sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta kiittää hallitusta lasten ja nuorten tulevaisuudelle tärkeistä lisäpanostuksista.

SDP:n Ojala-Niemelä: Kemin biotuotetehtaan tieyhteyksiä parannetaan20.5.2022 12:37:25 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) on ilahtunut hallituksen tänään päättämästä toisesta lisätalousarvioesityksestä vuodelle 2022. Osana lisäbudjettia hallitus esittää 3 miljoonan euron määrärahaa ja yhteensä 14 miljoonan euron valtuutta Sahasaarenkadun tieyhteyteen Kemin biotuotetehtaalle. Hanke on tehtaan toiminnan kannalta keskeinen, sillä sen avulla pystytään purkamaan liikenteellisiä pullonkauloja tehtaan ympäriltä. Tämä onkin hyvää jatkoa jo aiemmin päätetyille investoinneille tehtaan infraan. - Iloitsen siitä, että Lappiin saadaan tämä tärkeä liikenneinvestointi. Hankkeen eteen on tehty merkittävää edunvalvontatyötä, joten on hienoa nähdä, että asia etenee, Ojala-Niemelä kommentoi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme