SDP EDUSKUNTA

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Kustannustuen kolmas kierros auttaa yrityksiä yhä laajemmin

Jaa

Talousvaliokunnan sd-kansanedustajat pitävät tärkeänä, että lausuntokierrokselle lähtevää kolmatta kustannustukiesitystä kehitetään tiiviissä yhteistyössä yrittäjien ja freelancereiden kanssa, jotta tukeen olisi oikeutettu mahdollisimman moni koronasta kärsinyt toimija. Tuella on tarkoitus korvata yrityksille loppuvuoden 2020 ja alkuvuoden 2021 koronatappioita.

- Yksityiskohdat selviävät lausuntokierroksen jälkeen, mutta on erittäin tärkeää, että jatkossa tuki tavoittaisi entistä useamman toimijan ja tuen kohtaanto-ongelmiin on löydettävä ratkaisuja. Tätä edistää esimerkiksi se, että jatkossa tukea maksettaisiin vähintään 2000 euroa, vaikka yrityksen tuki olisi laskennallisesti jäänyt alle kyseisen summan, toteaa talousvaliokunnan sd-vastaava kansanedustaja Riitta Mäkinen.

- Pandemia on ajanut monia paljon työllistäviä toimialoja erittäin vaikeaan tilanteeseen. Tuen enimmäismäärä kasvaa nyt, mikä vastaa erityisesti isojen yritysten tarpeisiin. Yritys voisi saada tukea miljoona euroa, kun aiemmilla hakukierroksilla yläraja on ollut 500 000 euroa, muistuttaa kansanedustaja Matias Mäkynen.

- Harva uskoi viime keväänä , että pandemia tulisi jatkumaan yli vuoden vaikutuksiltaan näin massiivisina. Tapahtuma-ala on kärsinyt paljon rajoituksista. Kohdennettuja tukitoimija tarvitaan ja tätä keskustelua tulee jatkaa. Yhtenä vaihtoehtona on esitetty tapahtumatakuuta. Sen avulla toimijat uskaltaisivat aloittaa kevään ja kesän tapahtumien suunnittelun, jos niistä aiheutuneita kustannuksia korvattaisiin, jos tapahtumaa ei voida koronatilanteen johdosta järjestää, toteaa kansanedustaja Hussein al-Taee.

- Yrittäjien, kuten meidän kaikkien, keskeisin toive on se, että pandemia hellittää ja yritystoiminta mahdollistuu. Siksi tulevina kuukausina on tärkeintä, että me kaikki kiinnitämme huomiota terveysturvallisuuteen. Siten ja rokotusten edetessä, voimme avata yhteiskuntaa ja kriisi vähitellen hellittää, sanoo kansanedustaja Tuula Väätäinen.

Jo kustannustuen toiseen vaiheeseen viime syksynä tehtiin muutoksia, jotta se saataisiin paremmin vastaamaan muun muassa tapahtuma- ja kulttuurialan tarpeita. Muutoksilla mahdollistettiin esimerkiksi tapahtuma-aloilla sellaisten ennakko- ja varausmaksujen huomioon ottaminen, mitä yritys ei tapahtuman peruuntuessa saa takaisin. Lisäksi palkkakuluista hyväksytyksi lisättiin myös toiminimiyrittäjien palkkakulut ja luovuttiin minimiliikevaihtorajasta.

Tämän hetkisen arvion mukaan tapahtuma- ja kulttuuriala on saanut tukia yli 200 miljoonaa euroa, mutta moni alalta toimeentulonsa saanut on jäänyt kokonaan ilman näitä tukia, koska varsinaiset yritystoiminnan kustannukset ovat niin pienet, jotta se olisi mahdollistanut kustannustuen. Hallitus myönsi yksinyrittäjille ja freelancereille viime vuonna 2 000 euron koronatuen kuntien kautta. Yritystukien lisäksi tällä hetkellä joka kuukausi yli 20 000 yrittäjää ja freelanceria nostaa koronapoikkeuksena tehtyä yrittäjien työmarkkinatukea. Tämä sosiaaliturva haluttiin mahdollistaa yrittäjille ja freelancereille ensimmäisten koronatoimien joukossa viime keväänä.

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Mika Hujanen, p. 046 923 1858

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen: Lasten ja nuorten hyvinvointiin on panostettava25.2.2021 17:32:33 EETTiedote

- Kesä tuo tullessaan toivoa. Vaikka tätä päivää varjostavat uutiset tulevista poikkeusoloista, suuntaa hallitus lisätalousarviossaan katsetta tulevaan. Nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseksi ja kehittämiseksi sekä nuorten kesäyrittäjyys- ja työelämätaitojen tukemiseen ehdotetaan yli 2,5 miljoonaa euroa, iloitsee SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen. Nuoria tuetaan myös koulutuksen puolella. Ammatillisen koulutuksen puolella rahoitetaan tukitoimia, joilla ehkäistään opintojen keskeyttämistä, lisätään opiskelijoiden hyvinvointia ja tasoitetaan opiskelijoiden osaamiseroja. Lisäksi kunnille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvien valtionavustusten kautta 17,5 miljoonan euron lisäystä lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen. - Koronapandemia on koetellut nuoria kohtuuttomasti. Pitkittyneet rajoitustoimet ovat herättäneet valtavasti oikeutettua huolta nuorten jaksamisesta ja tulevaisuudesta. On tärkeää, että pandemian vielä jatkuessa lapsille ja nuorille osoitetaan ri

SDP:n Viitanen: EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen verovapauden poisto tärkeä uudistus25.2.2021 14:00:29 EETTiedote

Hallitus antoi tänään etämyynnin arvonlisäverotusta koskevan esityksen, jolla muun muassa poistetaan verovapaus EU:n ulkopuolelta Suomeen tuoduilta alle 22 euron pikkulähetyksiltä 1.7.2021 alkaen. - Tämä on tärkeä uudistus, jolla turvataan veropohjaa digitaalisessa alustataloudessa ja parannetaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Esimerkiksi kiinalaiset ja amerikkalaiset verkkokaupat ovat saaneet verovapaudesta kohtuutonta etua. Kotimaiset yritykset ovat kärsineet, kun EU:n ulkopuoliset pikkulähetykset ovat kasvaneet jo 16,5 miljoonaan kappaleeseen vuodessa, sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen (sd.). Valtiovarainministeriön arvion mukaan EU:n ulkopuolisten etämyyntien verovapauden poisto lisää suoraan verotuloja ja vähentää harmaata taloutta, sillä myös arvokkaampia lähetyksiä on tuotu Suomeen ilmoittamalla myyntihinta alakanttiin. Yhteensä verotuottojen arvioidaan kasvavan vuositasolla 60 miljoonaa euroa. - Juuri verovält

SDP:n ryhmäpuhe lähetekeskustelussa valtioneuvoston EU-selonteosta24.2.2021 14:11:36 EETTiedote

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe Lähetekeskustelu valtioneuvoston selonteosta EU-politiikasta Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma Arvoisa puhemies Toisen maailmansodan aikaiset kokemukset tekivät Euroopan unionin suunnittelijoista rauhan rakentajia. Kaksi maailmansotaa ja vuosisadan mittainen vihamielisyys Saksan ja Ranskan välillä olivat julmat lähtökohdat. Johtoajatuksena oli, ettei tulevien sukupolvien tarvitsisi enää kärsiä sotien kauheuksia. Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisajoista löytyy opetus myös tämän päivän Eurooppa-keskusteluun. Sota oli luxemburgilaiselle poliitikolle Joseph Bechille opetus siitä, kuinka voimaton pieni, kahden suurvallan väliin jäänyt valtio voi olla. Tuo voimattomuuden tunne sai Bechin kannattamaan koko sydämestään Euroopan taloudellista ja poliittista yhdentymistä. Arvoisa puhemies Ilman muureja ja tullimaksuja toimivilla EU:n sisämarkkinoilla mukana olemisen kautta myös suomalaisten yritysten tavaroille, palveluille ja pääomille avautuvat 450 mi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme