SDP EDUSKUNTA

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Sähköistämistuki on askel turvallisempaan ja puhtaampaan tulevaisuuteen  

Jaa

Suomen on päästävä nopeasti eroon venäläisistä fossiilisista polttoaineista toteavat SDP:n talousvaliokunnan jäsenet Matias Mäkynen, Tuula Väätäinen, Raimo Piirainen ja Hussein al-Taee. He pitävät tänään annettua esitystä teollisuuden sähköistämisen tuesta tärkeänä askeleena oikeaan suuntaan.

Energia on teollisuuden tärkeimpiä kustannustekijöitä. Fossiilisten tuontipolttoaineiden käytöstä luopuminen vaatii monia toimenpiteitä, jotta se voidaan toteuttaa kilpailukykyä vaarantamatta. Edullisen, päästöttömän sähkön saatavuus ja sen monipuolinen käyttö teollisuudessa fossiilisten polttoaineiden korvikkeena on tässä avainasemassa.  

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa korostaa myös huoltovarmuuden merkitystä. Olisi epäviisasta laskea talouttamme ja kansalaistemme hyvinvointia tuntienergian varaan. Tarvitsemme selkeän ja realistisen ohjelman, jolla riippuvuus puretaan. Vanhan jo päättyneen päästökauppakompensaation korvaaminen uudella ohjaavammalla tukimallilla on tässä tärkeä askel. Esitys on tarpeellinen, ajankohtainen ja tervetullut toteavat SDP talousvaliokuntaryhmän jäsenet

- Energiaintensiivisen teollisuuden sähköistämisen tuki on askel kohti fossiilitonta tulevaisuutta. Se lisää myös huoltovarmuuttamme. Venäjältä tulevasta fossiilisesta energiasta on päästävä eroon. Uusien teollisten investointien kannalta tärkeintä on lisätä päästöttömän sähkön tuotantoa nopeasti, Mäkynen toteaa.

- Sähköistämistuki korvaa vuonna 2021 päätyneen päästökauppakompensaation. Huoltovarmuuden lisäksi on tärkeää huolehtia myös teollisuuden kilpailukyvystä, Piirainen lisää.

Eduskunta on aloittanut uuden ilmastolain käsittelyn. Siinä asetetaan valtakunnalliset ilmastotavoitteet, jotka osaltaan edistävät myös huoltovarmuutta. Tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan konkreettisia uusia toimia ja teknologiaa. Teollisuuden sähköistäminen on merkittävässä roolissa päästöjen vähentämisessä. Elinkeinoelämä on laajasti sitoutunut päästövähennyksiin ja EU:n ilmastotavoitteiden kiristämiseen. Tukea ja apua kuitenkin tarvitaan siirtymävaiheessa, ja sähköistämistuki on jälleen uusi kädenojennus yrityksille.

- Päästövähennykset tapahtuvat pääosin yrityksissä, siksi kannustimet teollisuuden yrityksille ovat avain asemassa vihreässä siirtymässä, kommentoi al-Taee

Sähköistämistuki muodostaa yhden osan pakettia, yhdessä hallituksen jo toteuttaman teollisuuden sähköveron EU:n minimitasolle laskemisen kanssa. Sähköveron alennus koski vajaata kymmentä tuhatta teollisuusyritystä ja yli kolmeakymmentä tuhatta maatalousyritystä.

- Yrityksille on tärkeää, että toimintaympäristö on vakaa ja ennustettava. Kriisitilanteessa irtaantuminen tuontiriippuvuudesta pitää toteuttaa niin, ettei Suomen teollisuuden kilpailukyky vaarannu, muistuttaa Väätäinen

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Essi Huovinen, p. 050 349 7856

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: "Eduskunnalta vahva tuki valtiojohdolle"17.5.2022 16:42:46 EEST | Tiedote

Eduskunta päätti, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä. Äänestyksen tulos on 188-8 liittymisen puolesta. SDP:n edustajat olivat äänestyksessä yksimielisesti jäsenyyden puolesta. SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mielestä on erittäin merkittävää, että yli 90% kansanedustajista on samaa mieltä asiasta. Äänestystä edeltäneessä keskustelussa Mäkynen Nato-jäsenyyden rinnalla esille demokratian merkityksen, suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan vahvistamisen ja ilmastonmuutoksen torjumisen. Suomalaisten turvallisuus edellyttää onnistumista tässä kaikessa. Tämä työ jatkuu myös Nato-päätöksen jälkeen. Koko puhe luettavissa alla.

SDP:n ryhmäpuhe ajankohtaisselontekokeskustelussa turvallisuusympäristön muutoksesta & valtioneuvoston selonteosta Suomen liittymisestä Pohjoisatlantin liittoon17.5.2022 14:39:41 EEST | Tiedote

Arvoisa puhemies, Sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee valtioneuvoston esitystä. Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä täysimääräisin oikeuksin ja velvollisuuksin. Ärade talman, Den socialdemokratiska riksdagsgruppen stöder Finlands anslutning till försvarsalliansen Nato. Efter det ryska angrepet får vi inte ta minsta lilla risk för att vi lämnas ensamma med det nuvarande aggressiva Ryssland. Suomen pitkäaikaisen turvallisuuspoliittisen linjan ydin on ollut taata rauha ja vakaat olot Suomelle. Samalla olemme pyrkineet edistämään konfliktien rauhanomaista ratkaisemista maailmanlaajuisesti. Suomen politiikka on ollut idealistista, mutta samalla vakaan realistista. Olemme tukeneet kriisinhallintaa, ihmisoikeuksia ja konfliktien ennaltaehkäisyä. Samalla olemme huolehtineet omasta uskottavasta, yleiseen asevelvollisuuteen ja maanpuolustustahtoon nojaavasta puolustuksestamme. Suomi on myös vuosikymmenten ajan rakentanut puolustuskumppanuuksia monien valtioiden kanssa, ja olemme tehneet

Ulkoasiainvaliokunnan sd-edustajat: Suomen on haettava Nato-jäsenyyttä17.5.2022 09:37:03 EEST | Tiedote

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä valtioneuvoston turvallisuusympäristön muutosta ja Suomen liittymistä Pohjois-Atlantin liittoon käsittelevistä selonteoista. Valiokunnan jäsenten, SDP:n kansanedustajien Erkki Tuomiojan, Kristiina Salosen, Kimmo Kiljusen ja Johannes Koskisen mukaan valiokunta on tehnyt huolellisen arvion toimista Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme