SDP EDUSKUNTA

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Sähköistämistuki on tärkeä askel kohti fossiilitonta tulevaisuutta

Jaa

Eduskunta hyväksyi tänään istunnossaan energiaintensiivisen teollisuuden sähköistämistuen. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan jo tänä kesänä, mikäli Euroopan unionin komissio on hyväksynyt lakiehdotukseen sisältyvän valtiontuen. Sähköistämistuki on tärkeä, konkreettinen toimenpide, jolla Suomi ottaa askeleen kohti fossiilivapaata tulevaisuutta ja myös tärkeä osa huoltovarmuuden edistämistä, toteavat SDP:n talousvaliokunnan jäsenet Matias Mäkynen, Tuula Väätäinen, Raimo Piirainen ja Hussein al-Taee.

- Energia on teollisuuden tärkeimpiä kustannustekijöitä ja sen vuoksi edullisen, päästöttömän sähkön saatavuus on olennaista, jotta saavutamme ilmastotavoitteet ja turvaamme teollisuutemme kilpailukyvyn. Uusien teollisten investointien kannalta tärkeintä on lisätä päästöttömän sähkön tuotantoa nopeasti, toteaa Matias Mäkynen.

Sd-ryhmä korostaa sähköistämisen tuen olevan erityisen tarpeellinen ja ajankohtainen juuri nyt, kun Venäjältä tuodusta fossiilisesta energiasta on päästävä eroon nopeasti.

- On tärkeää, että niin yritysten kuin koko yhteiskuntamme kannalta toimintaympäristö voidaan pitää vakaana ja ennustettavana. Siksi fossiilienergian tuontiriippuvuudesta on päästävä eroon nopeasti, mutta samalla teollisuuden kilpailukykyä vaarantamatta, huomauttaa Tuula Väätäinen.

Sähköistämistuki korvaa vuonna 2021 päättyneen päästökauppakompensaation, jonka korvaaminen uudella ohjaavammalla tukimallilla on tervetullut uudistus.

- Päästöjen vähentämisessä yritykset ovat aivan keskeisessä roolissa. Myös elinkeinoelämä on laajasti sitoutunut päästövähennyksiin ja EU:n ilmastotavoitteiden kiristämiseen, mutta erilaisia tukimuotoja kuitenkin tarvitaan siirtymävaiheessa. Sähköistämistuki onkin jälleen uusi kädenojennus yrityksille, toteaa Raimo Piirainen.

Talousvaliokunnan sd-ryhmä huomauttaa, että hallituksen asettamat kunnianhimoiset ilmastotavoitteet eivät itsessään vähennä päästöjä, vaan tarvitaan juuri tämänkaltaisia konkreettisia uusia toimenpiteitä sekä tietysti päästöttömiä toimintoja ja teknologiaa, joilla tavoitteisiin päästään askel kerrallaan.

- Yrityksiä tuetaan kuluvalla hallituskaudella monin tavoin vihreän siirtymän edistämisessä. Sähköistämistuki on tärkeä lisäys näihin toimenpiteisiin, joista yksi on hallituksen jo toteuttama teollisuuden sähköveron lasku EU:n minimitasolle, muistuttaa Hussein al-Taee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Essi Huovinen, p. 050 349 7856

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Päihdeasiakkaat eivät tule autetuksi pelkästään terveydenhuollon toimin30.6.2022 14:53:32 EEST | Tiedote

- Kaikista tehokkainta päihdetyötä on ehkäisevä päihdetyö. Hyvä ehkäisevä päihdetyö tukee yksilöitä erilaisissa elämänvaiheissa. Päihdehoito ja -kuntoutus tulee järjestää yksilöllisesti ja esimerkiksi lääkkeettömät hoitomuodot ja tarpeeksi pitkät hoito- ja kuntoutusajat ovat monelle tärkeitä. Kaikilla on oltava yhtäläiset oikeudet saada asianmukaista ja juuri heille sopivaa hoitoa. Tärkeää on myös huomioida selkeämmin läheisten oikeus apuun ja tukeen, Mäkisalo-Ropponen toteaa. Hallituksen esityksen luonnoksen lausuntoaika päättyi 23.6.2022 ja esitys sai lukuisia lausuntoja, joissa vaadittiin asian korjaamista. Tätä vaativat erityisesti erilaiset sosiaalialan ja päihdetyön järjestöt, jotka olivat huolissaan sosiaalipalveluiden tulevaisuudesta osana kokonaisvaltaista päihdetyötä. - Uudistuksen tavoitteet ovat hyviä, mutta tällaisenaan lakiesitys voi viedä asioita jopa huonompaan suuntaan, sillä pelkästään terveydenhuollon toimin päihdeasiakkaat eivät tule autetuksi. Päihdetyön painopiste

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme