SDP EDUSKUNTA

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Sähköntuottajien voittoveron tuotto suunnattava sähkön käyttäjille

Jaa

- Energian voimakas hinnannousu on ajanut monet kotitaloudet vaikeaan tilanteeseen, mutta samalla se on tuonut monille energiayhtiöille kohtuuttomia voittoja. Tänään lausuntokierrokselle lähtenyt hallituksen esitys fossiilisten sähköntuottajien väliaikaisesta voittoverosta mahdollistaa näiden voittojen suuntaamisen kalliista energianhinnasta kärsivien kansalaisten auttamiseksi, sanovat SDP:n talousvaliokunnan kansanedustajat Matias Mäkynen, Hussein al-Taee, Raimo Piirainen ja Tuula Väätäinen.

Syksyn 2022 budjettiriihessä SDP:n aloitteesta päätettiin valmistella uutta veromuotoa, jolla fossiilisten sähköntuottajien ja -myyjien energian hinnannoususta saamiin voittoihin voidaan entistä paremmin puuttua.

Hallituksen esityksessä yrityksille kohdistettaisiin 33 % prosentin lisävero ensi vuodelle sähköliiketoiminnan tuloksesta siltä osin kuin se ylittää oman pääoman määrälle lasketun viiden prosentin tuoton. Veroa sovellettaisiin yritysten voitoista maksettavan tuloveron lisäksi ja sen ulkopuolelle rajattaisiin vähäinen sähköliiketoiminta.

- Viiden prosentin raja mahdollistaa energiayhtiölle jatkossakin kohtuullisen tuoton, mutta sen ylittävästä osasta kerättävä lisävero tuo valtiolle lisätuloja energianhinnasta kärsivien kotitalouksien auttamiseen, edustajat muistuttavat.

Hallitus päätti budjettiriihessään laajasta joukosta toimenpiteitä energian hinnannousuun vastaamiseksi. Joulukuun alusta astui voimaan sähkön arvonlisäveron alennus 10 prosenttiin, minkä lisäksi kotitalouksille räätälöitiin määräaikainen sähkövähennys ja pienituloisille sähkötuki. Näihin molempiin on varattu 300 miljoonaa ensi vuoden budjetissa.

 - Nyt on ensiarvoisen tärkeää, että yhtiöiltä kerätyt varat suunnataan nousseista sähkön hinnoista eniten kärsivien ihmisten hyväksi. Jo päätettyjä toimia on täydennettävä niin, että väliinputoajia ei tule ja kukaan ei joudu kohtuuttomaan tilanteeseen. Tällainen riski on ilman lisätoimia edelleen olemassa. Myös sähkön säätämiseksi ja hinnan laskemiseksi on tehtävä lisätoimia, kansanedustajat vaativat.

Yhteyshenkilöt

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Mika Hujanen +358 46 923 1858

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Uusia toimia kotitalouksien velkaantumisen torjumiseksi27.1.2023 14:13:15 EET | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää merkittävänä parannuksena taloyhtiölainojen takaisinmaksuajan lyhentämistä 30 vuoteen samoin kuten asuntoluottojen enimmäismaksuaikaakin. Eduskunta päätti tänään täysistunnossa asiasta. Laki astuu voimaan 1.7.2023. Kotitalouksien velkaantuneisuus on viime vuosien aikana noussut ennen näkemättömän korkeaksi. Uudet säännökset ehkäisevät jatkossa kotitalouksien asuntoluottojen maksuaikojen pidentymistä ja kotitalouksien ylivelkaantumista. Sääntely tulee myös kattamaan muiden luotonantajien kuin luottolaitosten myöntämät asuntoluotot. - Tämä Marinin hallitusohjelman mukainen kirjaus tulee hillitsemään liiallista luotonantoa erityisesti taloyhtiöille. Lisäksi ne tulevat edistämään asiakassuojaa sekä parantamaan muun kuluttajaluotonannon myöntämiskäytäntöjä, Werning linjaa. Uudiskohteen ostajalle on jatkossa turvattava selkeä tiedonsaanti asuntoyhteisölainasta eli taloyhtiölainasta. - Asunnon kokonaishinta on aina ilmoitettava ymmärrettävästi ja verta

Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Mäkisalo-Ropponen: Yhdenvertaisuus kuuluu myös koeaikaan26.1.2023 15:43:33 EET | Tiedote

Marraskuussa hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että työnantajalla ei ollut koeaikana velvollisuutta toteuttaa kuulovammaiselle työntekijälle yhdenvertaisuuslain mukaisia kohtuullisia mukautuksia. Päätös ei ole vielä lainvoimainen ja siihen ollaan hakemassa valituslupaa. Yhdenvertaisuuslaissa määriteltyjen kohtuullisten mukautusten tarkoituksena on mahdollistaa vammaisten työntekijöiden yhdenvertaisuus työpaikalla. SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuuden kannalta välttämättömänä, että kohtuulliset mukautukset tehdään jo koeaikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme