Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset voimaan lokakuun lopussa

Jaa

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin siirrytään keskiviikosta 28.10.2020 alkaen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella eli Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maanteillä. Alennetut rajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu. Talvinopeusrajoitukset ovat käytössä koko maassa kuun loppuun mennessä. Moottoriteiden vaihtuvien nopeusrajoituksien osuuksilla alkaa samalla siirtymäaika, joka sallii 120 km/h rajoituksen käytön valoisalla hyvissä sää- ja keliolosuhteissa aina marraskuun loppuun asti.

Alennettujen nopeusrajoitusten avulla pienennetään pimeyden, hirvieläinten, märkien tienpintojen ja talviajan liukkaiden kelien aiheuttamaa kohonnutta onnettomuusriskiä. Huonoilla keleillä kuljettajan vastuulla on ajonopeuden sopeuttaminen vallitseviin olosuhteisiin - jopa rajoitusmerkkiä alhaisemmaksi - eikä ääriolosuhteissa kannata ajaa liian kovaa. Nopeuden alentaminen antaa lisäaikaa reagointiin ja lyhentää pysähtymismatkaa. 

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusperiaatteet

Maanteillä nopeus lasketaan talven ajaksi yleensä 80 kilometriin tunnissa. Joillakin tieosuuksilla nopeusrajoitus pudotetaan 70 kilometriin tunnissa. 100 km/h nopeusrajoitus jää voimaan pääsääntöisesti kaikilla keskikaiteisilla teillä sekä muilla pääteiden osuuksilla, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan.

Moottoriteillä rajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa. Poikkeuksina ovat sellaiset moottoritieosuudet, joissa on käytössä vaihtuvat nopeusrajoitukset. Tällaisilla teillä on mahdollista pitää valoisana vuorokaudenaikana hyvissä ajo-olosuhteissa korkeammat rajoitukset voimassa aina marraskuun loppuun asti. Vaihtuvia nopeusrajoituksia löytyy esimerkiksi Kaakkois-Suomesta valtatieltä 7. Perinteiseen max. 100 km/h talvirajoituksen käyttöön siirrytään tälläkin vaihtuvien nopeusrajoitusten osuudella joulukuun alkaessa.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueelle jää talviajaksi 215 kilometriä 100 km/h nopeusrajoituksia, joista 95 kilometriä on moottoriteillä. Talvikautena 100 km/h -rajoitus on voimassa seuraavilla tieosuuksilla:

 • Valtatie 6, Elimäki (16 km)
 • Valtatie 6, Utti – Kaipiainen (9 km)
 • Valtatie 6, Kaipiainen – Kaitjärvi (12 km)
 • Valtatie 6, Somerharju – Taavetti (5 km)
 • Valtatie 6, Taavetti/Rantsilanmäki – Selkäharju (25 km)
 • Valtatie 6, Selkäharju – Muukko, vaihtuva rajoitus (20 km)
 • Valtatie 6, Muukko – Kaukopää (36 km)
 • Valtatie 7, Markkinamäki – Vaalimaa, vaihtuva rajoitus (85 km)
 • Valtatie 12, Mankala, ajosuunnassa Kouvola-Lahti keskikaiteellisen ohituskaistan kohdalla (2 km)
 • Valtatie 12, Tillola – Venäläistöyry (4,5 km)

Alennetut rajoitukset ovat voimassa kevääseen saakka, kunnes keliolot muuttuvat pysyvän kesäisiksi. Tavallisesti takaisin kesänopeuksiin siirrytään maalis-huhtikuun vaihteessa. Vaihtuvien nopeusrajoitusten siirtymäaika moottoriteillä alkaa maaliskuun alusta.

Oikea tilannenopeus tärkeää

Liikennemerkkien ohella suurinta sallittua nopeutta säätelevät myös muut liikennesäännöt. Tieliikennelaki velvoittaa kuljettajan ottamaan ajonopeuden valinnassa huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet. Turvallinen ajo voi edellyttää toisinaan huomattavastikin alempaa nopeutta kuin liikennemerkki sallii.

Vinkkejä kuljettajalle liukkaiden varalle: 

 1. Älä anna kelin yllättää sinua, vaan vaihda ajoissa talvirenkaat alle. Uuden kesäkuussa 2020 voimaan tulleen tieliikennelain myötä talvirenkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuivat. Talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää marras-, joulu-, tammi-, helmi ja maaliskuun aikana. Uusi tieliikennelaki korostaa autoilijoiden omaa harkintaa.Ennakoi ajokeli. Ajokelin voit tarkistaa esimerkiksi Liikennetilanne-palvelusta: https://liikennetilanne.tmfg.fi. Palvelusta löytyvät mm. kelikamerakuvat ja tiesääasemien tiedot.

 2. Ennakoi ajokeli. Ajokelin voit tarkistaa esimerkiksi Liikennetilanne-palvelusta: https://liikennetilanne.tmfg.fi. Palvelusta löytyvät mm. kelikamerakuvat ja tiesääasemien tiedot.

 3. Pidä ajotyylisi rauhallisena. Muista riittävä turvaväli edellä ajavaan.  Vältä äkkinäisiä ohjausliikkeitä. Aja kaarteisiin maltillisella nopeudella, jottei renkaiden pitoa menetetä. Mieti ohitustarve tarkkaan huonossa tai vaihtelevassa kelissä. Varomattomat ohitukset voivat liukkailla johtaa ajoneuvon hallinnan menetykseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liikenneturvallisuusvastaava Janne Saarikoski, puh. 0295 024 045

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202024.11.2020 08:31:12 EETTiedote

Työttömiä työnhakijoita oli Kaakkois-Suomessa lokakuun 2020 lopussa 18 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lomautettujen määrä nousi reilusti viime vuoden lokakuun tilanteeseen verrattuna, mutta laski selvästi kevään ja kesän luvuista. Nuorten, alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi 11 prosentin verran vuoden takaisesta, mutta on nyt laskusuunnassa. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi viime vuoden lokakuusta, mutta laski syyskuun luvuista. Avoimia työpaikkoja on 24 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Polkupyörän valoratsia 13.11.2020 Kouvolassa6.11.2020 08:21:54 EETKutsu

Kutsumme toimittajanne seuraamaan Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmän järjestämää neuvonta-aiheista polkupyörän valoratsiaa Kouvolan keskustan pyöräteillä perjantaina 13.11.2020 klo 7.30 – 9.00. Tarkistuspisteet on esitetty liitteenä olevassa kuvassa. Paikalla ovat poliisin, ELY-keskuksen ja Liikenneturvan edustajat. Poliisi pysäyttää pyöräilijöitä ja tarkistaa pyörävalot. Tarkistuksen pääpaino on pyörän takavaloissa, joiden käyttö tuli pakolliseksi 1.6.2020 voimaan tulleen uuden tieliikennelain myötä. Ratsiassa ei jaeta sakkoja vaan pääpaino on neuvonnassa. Tervetuloa! Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme