Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset voimaan lokakuun lopussa

Jaa

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin siirrytään keskiviikosta 28.10.2020 alkaen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella eli Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maanteillä. Alennetut rajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu. Talvinopeusrajoitukset ovat käytössä koko maassa kuun loppuun mennessä. Moottoriteiden vaihtuvien nopeusrajoituksien osuuksilla alkaa samalla siirtymäaika, joka sallii 120 km/h rajoituksen käytön valoisalla hyvissä sää- ja keliolosuhteissa aina marraskuun loppuun asti.

Alennettujen nopeusrajoitusten avulla pienennetään pimeyden, hirvieläinten, märkien tienpintojen ja talviajan liukkaiden kelien aiheuttamaa kohonnutta onnettomuusriskiä. Huonoilla keleillä kuljettajan vastuulla on ajonopeuden sopeuttaminen vallitseviin olosuhteisiin - jopa rajoitusmerkkiä alhaisemmaksi - eikä ääriolosuhteissa kannata ajaa liian kovaa. Nopeuden alentaminen antaa lisäaikaa reagointiin ja lyhentää pysähtymismatkaa. 

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusperiaatteet

Maanteillä nopeus lasketaan talven ajaksi yleensä 80 kilometriin tunnissa. Joillakin tieosuuksilla nopeusrajoitus pudotetaan 70 kilometriin tunnissa. 100 km/h nopeusrajoitus jää voimaan pääsääntöisesti kaikilla keskikaiteisilla teillä sekä muilla pääteiden osuuksilla, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan.

Moottoriteillä rajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa. Poikkeuksina ovat sellaiset moottoritieosuudet, joissa on käytössä vaihtuvat nopeusrajoitukset. Tällaisilla teillä on mahdollista pitää valoisana vuorokaudenaikana hyvissä ajo-olosuhteissa korkeammat rajoitukset voimassa aina marraskuun loppuun asti. Vaihtuvia nopeusrajoituksia löytyy esimerkiksi Kaakkois-Suomesta valtatieltä 7. Perinteiseen max. 100 km/h talvirajoituksen käyttöön siirrytään tälläkin vaihtuvien nopeusrajoitusten osuudella joulukuun alkaessa.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueelle jää talviajaksi 215 kilometriä 100 km/h nopeusrajoituksia, joista 95 kilometriä on moottoriteillä. Talvikautena 100 km/h -rajoitus on voimassa seuraavilla tieosuuksilla:

 • Valtatie 6, Elimäki (16 km)
 • Valtatie 6, Utti – Kaipiainen (9 km)
 • Valtatie 6, Kaipiainen – Kaitjärvi (12 km)
 • Valtatie 6, Somerharju – Taavetti (5 km)
 • Valtatie 6, Taavetti/Rantsilanmäki – Selkäharju (25 km)
 • Valtatie 6, Selkäharju – Muukko, vaihtuva rajoitus (20 km)
 • Valtatie 6, Muukko – Kaukopää (36 km)
 • Valtatie 7, Markkinamäki – Vaalimaa, vaihtuva rajoitus (85 km)
 • Valtatie 12, Mankala, ajosuunnassa Kouvola-Lahti keskikaiteellisen ohituskaistan kohdalla (2 km)
 • Valtatie 12, Tillola – Venäläistöyry (4,5 km)

Alennetut rajoitukset ovat voimassa kevääseen saakka, kunnes keliolot muuttuvat pysyvän kesäisiksi. Tavallisesti takaisin kesänopeuksiin siirrytään maalis-huhtikuun vaihteessa. Vaihtuvien nopeusrajoitusten siirtymäaika moottoriteillä alkaa maaliskuun alusta.

Oikea tilannenopeus tärkeää

Liikennemerkkien ohella suurinta sallittua nopeutta säätelevät myös muut liikennesäännöt. Tieliikennelaki velvoittaa kuljettajan ottamaan ajonopeuden valinnassa huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet. Turvallinen ajo voi edellyttää toisinaan huomattavastikin alempaa nopeutta kuin liikennemerkki sallii.

Vinkkejä kuljettajalle liukkaiden varalle: 

 1. Älä anna kelin yllättää sinua, vaan vaihda ajoissa talvirenkaat alle. Uuden kesäkuussa 2020 voimaan tulleen tieliikennelain myötä talvirenkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuivat. Talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää marras-, joulu-, tammi-, helmi ja maaliskuun aikana. Uusi tieliikennelaki korostaa autoilijoiden omaa harkintaa.Ennakoi ajokeli. Ajokelin voit tarkistaa esimerkiksi Liikennetilanne-palvelusta: https://liikennetilanne.tmfg.fi. Palvelusta löytyvät mm. kelikamerakuvat ja tiesääasemien tiedot.

 2. Ennakoi ajokeli. Ajokelin voit tarkistaa esimerkiksi Liikennetilanne-palvelusta: https://liikennetilanne.tmfg.fi. Palvelusta löytyvät mm. kelikamerakuvat ja tiesääasemien tiedot.

 3. Pidä ajotyylisi rauhallisena. Muista riittävä turvaväli edellä ajavaan.  Vältä äkkinäisiä ohjausliikkeitä. Aja kaarteisiin maltillisella nopeudella, jottei renkaiden pitoa menetetä. Mieti ohitustarve tarkkaan huonossa tai vaihtelevassa kelissä. Varomattomat ohitukset voivat liukkailla johtaa ajoneuvon hallinnan menetykseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liikenneturvallisuusvastaava Janne Saarikoski, puh. 0295 024 045

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyön toimintakatsaus 2020: Yhdeksässä kunnassa toteutui tieliikenteen kuolemien nollavisio7.4.2021 08:04:07 EEST | Tiedote

Vuonna 2020 yhdeksässä Kaakkois-Suomen kunnassa toteutui nollavisio eli kukaan ei menehtynyt tieliikenteessä (myös vuonna 2019 nollakuntia oli yhdeksän). Viime vuosina tieliikenteessä menehtyneiden määrä on kasvanut Etelä-Karjalassa ja laskenut Kymenlaaksossa. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa, tapahtui vuonna 2020 yhteensä 233 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta (243 vuonna 2019). Näissä onnettomuuksissa menehtyi 12 henkilöä (seitsemän Etelä-Karjalassa ja viisi Kymenlaaksossa) ja loukkaantui 289 henkilöä.

Kaakkois-Suomen maaseudun alueellinen kehittämissuunnitelma loppusuoralla31.3.2021 08:52:43 EEST | Tiedote

Maaseuturahasto on Euroopan unionin suurimpia kehittämisrahastoja ja kaksi kolmasosaa Suomen saamasta EU-rahoituksesta tulee sieltä. Uutta ohjelmakautta (CAP27) koskeva Kaakkois-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelma on tarkoitus saada valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä. Kaakkois-Suomen ELY-keskus on kutsunut valmistelutyön tueksi kaikki maaseutualueen vaikuttajat, yrittäjät sekä kehittäjät. Kevään aikana tarjotaan vielä useampi mahdollisuus osallistua tähän työhön tuomalla näkemyksiä alueen mahdollisuuksista ja kehittämistarpeista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme