Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Talvi tuo muutoksia sähköpotkulautojen käyttöön Helsingissä

Jaa

Kaupunki ja sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset ovat sopineet toimintatavoista talvikaudelle. Helsingissä on vuokrattavilla sähköpotkulaudoilla tehty 1,8 miljoonaa matkaa vuoden 2019 aikana.

Nopeuksia pudotetaan ja erityisen liukkaalla kelillä yrityksillä on valmius poistaa laudat käytöstä ja tietyissä tilanteissa myös noutaa ne varastoihinsa.

Kaupungin kanssa talvikäytännöistä on sovittu talvella Helsingissä toimivien TIER, Voi ja Lime -yritysten kanssa, ja yrityksillä on valmius muuttaa toimintatapoja kokemusten mukaan.

Alhaisemmat nopeusrajoitukset talvikaudella

Yritykset ovat sitoutuneet siihen, että talvikaudella potkulautojen maksiminopeus säädetään kesäkautta pienemmäksi. Tarkoituksena on parantaa turvallisuutta.

Lisäksi yritykset vähentävät talveksi potkulautojen määrää Helsingissä. Samalla lautojen toiminta-alue supistuu talven ajaksi.

Tietyillä keleillä laudat eivät ole käytössä

Kun Helsingissä keliolosuhteet muuttuvat liian haastaviksi, yritykset ottavat laudat pois käytöstä. Tällainen tilanne katsotaan olevan ainakin, jos Ilmatieteenlaitos tai liukastumisvaroitus.fi -palvelu varoittavat liukkaasta jalankulkusäästä. Yritykset seuraavat olosuhteita myös muilla tavoin, ja esimerkiksi yöaikainen käyttö saattaa olla estettynä.

Yritykset ja kaupunki jakavat keskenään tietoja talvikunnossapidon yksityiskohdista. Tavoitteena on varmistaa, ettei laudoista aiheudu merkittävää haittaa kunnossapitotoimille.

Talvikaudellakin on hyvä muistaa, ettei sähköpotkulaudalla saa ajaa jalkakäytävällä. Kaikessa liikenteessä on hyvä ottaa huomioon muut käyttäjät.

1,8 miljoonaa matkaa sähköpotkulaudoilla Helsingissä

Helsingissä on vuonna 2019 tehty vuokrattavilla sähköpotkulaudoilla yhteensä 1,8 miljoonaa matkaa marraskuun loppuun mennessä. Tieto perustuu yritysten kaupungille luovuttamiin lukuihin sähköpotkulaudoilla tehdyistä matkoista. Potkulaudat tulivat käyttöön keväällä 2019 ja Helsingissä on toiminut kuusi sähköpotkulautoja vuokraavaa yritystä: Float, Hoop, Lime, Samocat, TIER ja Voi.

”Uudet liikkumisen palvelut tuovat lisämahdollisuuksia kaupunkilaisille, ja matkoja on tehty saamiemme tietojen perusteella merkittävästi. Osa yrityksistä onkin ilmoittanut toimivansa myös talvella, silloin kun kelit sen mahdollistavat”, sanoo liikenneinsinööri Ilari Heiska Helsingin kaupungilta.

Ohjeita potkulautojen käyttäjille

  1. Sähköpotkulaudoilla liikutaan samoin kuin polkupyörillä, eli pyörätiellä, -kaistalla tai ajoradalla. Jätäthän jalkakäytävät siis jalankulkijoille.
  2. Käytä kypärää, kun ajat sähköpotkulaudalla - tämä on myös poliisin vahva suositus.
  3. Sähköpotkulaudan saa polkupyörän tapaan pysäyttää tai pysäköidä myös jalkakäytävälle ja pyörätielle, mutta kuitenkin niin, ettei siitä aiheudu kohtuuttomasti haittaa muulle kulkemiselle.
  4. Keskelle jalkakäytävää jätetty potkulauta voi aiheuttaa ikävän esteen näkövammaisille henkilöille. On hyvä muistaa, että käyttäjä saattaa olla lopulta vastuussa, jos väärin pysäköidystä laudasta aiheutuu vahinkoa.
  5. Sähköpotkulautaa päihtyneenä kuljettava syyllistyy tankojuoppouteen. Muistathan, että alkoholi ja potkulaudat eivät sovi yhteen.
  6. Sähköpotkulaudalla tulee ajaa yksi henkilö kerrallaan. Vaikka olisi hauskaa ajella kaverin kanssa samalla laudalla, ei se ole sallittua turvallisuuden vuoksi.
  7. Talvella on hyvä muistaa varovaisuus liikkuessa ja vähentää nopeutta etenkin liukkaissa kohdissa sekä alamäissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

liikenneinsinööri Ilari Heiska, Helsingin kaupunki, liikennesuunnittelu, p. 09 310 37220
projektipäällikkö Antti Takkunen, Helsingin kaupunki, yleisten alueiden ylläpito p. 09 310 26554

Operations Manager Mikael Uusivuori, Lime, p. 040 5910607
City Manager Helsinki Niklas Gahnström, TIER p. 050 1773
Regional Manager Alpo Panula, Voi, p. 050 369 4393

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin digitaalinen kaupunkikasviopas on julkaistu – palkittiin vuoden kuntatekniikan saavutuksena1.10.2020 11:25:53 EESTTiedote

Kaupunkikasviopas linjaa, miten Helsinki säilyttää tunnusomaisen kasvilajistonsa, mutta vastaa samalla kaupungin muuttuviin tarpeisiin ja kehittää kaupunkiluonnon monimuotoisuutta. Oppaan lajiluettelon sadoista puista, pensaista, perennoista ja kukkasipuleista kuka tahansa voi tarkistaa, mitkä kasvit menestyvät kaupunkiympäristön vaativissa olosuhteissa – eli mitä myös omalle pihalle kannattaa istuttaa.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 29.9.202029.9.2020 18:12:47 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 29.9.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Teollisten jätevesien hallintaa Itämeren alueella on parannettu BEST-hankkeessa25.9.2020 10:02:29 EESTTiedote

Suomalaiset, virolaiset, latvialaiset, puolalaiset ja venäläiset projektipartnerit ovat kehittäneet parempaa teollisten jätevesien hallintaa Itämeren alueella BEST-hankkeessa (Better Efficiency for Industrial Sewage Treatment). Hankkeessa on selvitetty teollisten jätevesien käsittelyn nykytilaa, etsitty hyvää käsittelyä estäviä pullonkauloja sekä kerätty ja testattu hyviä käytäntöjä ja ratkaisuja tilanteen parantamiseksi. Helsingin kaupunki on toiminut hankkeen pääpartnerina, lisäksi Suomesta ovat olleet mukana John Nurmisen Säätiö sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme