Stara

Talvien lumikuormissa huimia eroja – Staran ensilumikisassa arvuutellaan, milloin lumi sataa Helsingissä

Jaa

Talvi 2020-2021 oli poikkeuksellisen luminen Helsingissä. Lumikuormia kertyi reilusti yli satatuhatta, kun sitä aiempana talvena niitä tuli vain sata. Staran ensilumikisassa arvuutellaan päivää, jolloin lumitöihin tarvitaan aura-autoja.

Staran ensilumikisassa arvuutellaan päivää, jolloin aurauskalusto lähtee liikkeelle. Kuva: Niklas Sjöblom.
Staran ensilumikisassa arvuutellaan päivää, jolloin aurauskalusto lähtee liikkeelle. Kuva: Niklas Sjöblom.

- Aurausta vaativa ensilumi on Helsingissä satanut useimmiten marraskuun puolivälin jälkeen. Talven lumimäärien suuri vaihtelu tekee talvihoitoon varautumisesta haasteellista, kun kalusto ja henkilöstö pitää mitoittaa niin runsas- kuin vähälumisiinkiin talviin, yksikönjohtaja Ville Alatyppö Starasta sanoo. 

Ensilumikisan voittajalle suksipaketti

Staran perinteisessä kisassa arvuutellaan päivää, jolloin aurausta vaativa ensilumi sataa Helsinkiin. Oikein arvanneiden kesken arvotaan vapaavalintainen suksipaketti.

Kisan sääntöjen mukaan ensilumi katsotaan sataneeksi, kun kolme Staran kuudesta hoitopiiristä ryhtyy lumitöihin. Aura-autoja tarvitaan, kun sulamatonta lunta kertyy maahan viitisen senttiä. Viime talvena kisa ratkesi vasta 29. joulukuuta, kun lumitöitä tehtiin ympäri Helsinkiä auraamalla pääkadut ja tärkeimmät kävelyn ja pyöräilyn reitit. 

Kilpailuun voi osallistua verkkolomakkeella.

Ensilumikisan vastausaika päättyy perjantaina 26. marraskuuta 2021. Jos ensilumi aurataan ennen vastausajan päättymistä, hyväksytään viimeistään lumisadetta edeltävänä päivänä saapuneet vastaukset. Jos vastaaja jättää arvauksia useamman kuin yhden, vain ensimmäinen arvaus otetaan huomioon. 

Liukasta jo ennen ensilunta

Alatyppö muistuttaa, että jo nyt on syytä olla varovainen liikenteessä, sillä tienpinnat ovat liukkaita heti yöpakkasten alettua. Myös kaduille putoavat lehdet voivat lisätä liukkautta.

- Pidämme kadut turvallisina ja ajokunnossa liukkaudentorjunnalla eli hiekoittamalla ja välillä suolaamalla.

Stara hoitaa talvityöt noin 70 prosenttisesti Helsingin katualasta. Yksityiset urakoitsijat vastaavat lopusta. Haastavimmat lumityöt kantakaupungin kapeilla ja täyteen pysäköidyillä kaduilla ovat Staran vastuulla.

Kovien lumisateiden aikaan työt priorisoidaan niin, että asuntokatujen vuoro tulee pääkatujen ja joukkoliikennekatujen jälkeen. Yhä uuden lumen sataessa syrjäisempien asuntokatujen auraus väistämättä viivästyy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot lumitöihin varautumisesta:
Yksikönjohtaja Ville Alatyppö
sähköposti: ville.alatyppo@hel.fi
puh. 040 334 5430

Kuvat

Staran ensilumikisassa arvuutellaan päivää, jolloin aurauskalusto lähtee liikkeelle. Kuva: Niklas Sjöblom.
Staran ensilumikisassa arvuutellaan päivää, jolloin aurauskalusto lähtee liikkeelle. Kuva: Niklas Sjöblom.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Stara
Stara
Ilmalankuja 2 L, PL 1660
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 17000http://www.hel.fi/stara

Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos – rakentamisen, ympäristönhoidon ja logistiikan moniosaaja. Se huolehtii Helsingin siisteydestä, toimivuudesta ja vehreydestä. Staran hoidossa on noin 70 % Helsingin kaduista ja puistoista. Liikelaitoksessa on noin 1 400 työntekijää ja sen liikevaihto on noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. www.hel.fi/stara

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stara

Helsingin ensilumikisa ratkesi – veikkauksia saapui yli 1 200, voittajalle suksipaketti5.1.2021 11:17:53 EET | Tiedote

Helsingin perinteinen ensilumikisa ratkesi tiistaina 29.12.2020, kun lumitöitä tehtiin auraamalla pääkadut ja tärkeimmät kävelyn ja pyöräilyn reitit. Kisa keräsi tällä kertaa yli 1 200 arvausta ensilumen tulosta. Arvonnassa onni suosi Kristina Kurténia Punavuoresta. Hän sai palkinnoksi suksipaketin. Haastetta Helsingin katujen talvihoitoon tuovat ääripäästä toiseen vaihtelevat talvet. Meidän tulee varautua ihan kaikenlaisiin olosuhteisiin, toteaa Staran yksikönjohtaja Ville Alatyppö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme