Tampereen ammattikorkeakoulu

TAMK Musiikki esittää: Giacomo Puccinin Suor Angelica

Jaa

Kuinka usein olet kokenut oopperan kirkossa? Tammikuussa 2023 se on mahdollista, kun TAMK Musiikki tuottaa Giacomo Puccinin Suor Angelica -oopperan Tampereen tuomiokirkkoon.

Kuva: Anna Häyrynen
Kuva: Anna Häyrynen

Suor Angelica (Sisar Angelica) on Giacomo Puccinin ooppera, joka kuuluu kolmen oopperan (Il Trittico) kokonaisuuteen. Ooppera on saanut ensi-iltansa New Yorkin Metropolitan-oopperassa joulukuussa 1918 Puccinin ollessa 60-vuotias, jo ansioitunut ja maineikas säveltäjä.

Suor Angelica on todellisiin tapahtumiin pohjautuva tarina traagisen kohtalon kokevasta nuoresta Sisar Angelicasta, joka on rangaistuksena teoistaan määrätty luostariin. Angelicalla on salaisuus, rakkaus. Toivo ja haaveet ovat olleet Angelicaa luostarissa kantava voima. Seitsemän vuoden hiljaiselon jälkeen Angelican kasvattanut täti tulee vihdoin tapaamaan sisarentytärtään, ja tämä kohtaaminen muuttaa Angelican elämän suunnan ratkaisevasti.

Ooppera kertoo toivosta ja siitä mitä voi tapahtua, jos toivo riistetään. Täti kantaa sisällään syvää katkeruutta, jonka kohteeksi joutuu nuorena äitinsä menettänyt Angelica. Nunnayhteisö elää tiukkojen sääntöjen alaisina, mutta kuitenkin toisiaan tukien, yhdessä iloiten ja surren.

Puccinin musiikki on tunnevoimaista ja sykähdyttävää. Tarina on dramaattisesta lopustaan huolimatta täynnä toivoa, kertoo oopperan ohjaaja Sanna Majanlahti.

Libretisti Giovacchino Forzano sijoitti tarinan 1600-luvun toscanalaiseen nunnaluostariin. TAMK Musiikin versiossa ooppera on saanut innoitusta vuonna 1907 valmistuneen Tampereen tuomiokirkon maalauksista ja värimaailmasta.

Suor Angelican musiikkiin ja tarinan maailmaan perehtyminen on ollut minulle syvä ja innoittava kokemus. Koko ensemble on vahvasti mukana synnyttämässä tätä draamaa. Meillä on aivan upea työryhmä. On ilo saada olla mukana luomassa sisar Angelican tarinaa tuomiokirkkoon, iloitsee Majanlahti.

Tampereen tuomiokirkko tarjoaa upeat puitteet oopperalle, ja tuotannossa tehdään laajaa yhteistyötä seurakuntien kanssa.

Kirkko-ooppera on hyvin tervetullut lisä seurakuntien musiikkitarjontaan. Yhteistyö nuorten ja taitavien muusikoiden kanssa on aina innostavaa. Suor Angelica myös viestii väkevästi toivosta ja armosta, joita kaikki tarvitsemme, toteaa Tampereen seurakuntien musiikkisihteeri Petra Perttula.

Tuotannossa tehdään laajaa yhteistyötä paitsi seurakuntien, myös eri oppilaitosten kanssa. Puvut ja lavasteet valmistuvat oppilaitosyhteistyönä ja valoja operoivat TAMK media-alan opiskelijat.

Ajatus tästä tuotannosta syntyi loppuvuodesta 2021. Teoksen valikoitumisessa oli tärkeää paitsi koulutuksellinen sopivuus, myös toivottu ja laaja yhteistyö eri toimijoiden kanssa. Suuri yhteisponnistus tulee tarjoamaan ainutlaatuisen ja korkeatasoisen, raikkaan oopperaelämyksen, jota ei kannata jättää väliin, tuottaja Maria Piirainen kertoo.

Oopperan ensi-ilta on 14.1.2023 ja esityksiä on kaiken kaikkiaan neljä. Oopperan solistit ovat Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen konservatorion laulunopiskelijoita. Suor Angelican roolissa laulaa sopraano Marjaana Ritanen, jonka muhkea dramaattinen ääni istuu kauniisti Puccinin musiikkiin. Orkesterina soittaa musiikin ammattiopiskelijoista ja jo ammatissa toimivista muusikoista koostuva TAMK Sinfonia kapellimestarinaan Jukka Iisakkila.

Vaikuttavuutta ja dramaattista tunnelmaa oopperaan tuo orkesterin lisäksi myös Markus Yli-Jokipiin harjoittama suurkuoro, joka koostuu muun muassa Kamarikuoro Näsin ja Pirkanpojat-kuoron laulajista. Lavalla nähdään myös lapsia tarinan dramaturgiaa tukemassa.

Suor Angelica -esitykset:

Ensi-ilta lauantaina 14.1.2023 klo 19, Tampereen tuomikirkko

Muut esitykset:
Keskiviikko 18.1.2023 kello 19
Perjantai 20.1.2023 klo 19
Lauantai 21.1.2023 klo 19

Liput: 22 € / 17 € (opiskelijat, työttömät, varusmiehet), alle 12 v. ilmaiseksi. Ikäsuositus yli 8 v.

Liput: lippu.fi (+ toimitusmaksu 1,50 €) ja ovelta

Kesto noin 1 h (ei väliaikaa)

Lisätietoja: https://sites.tuni.fi/tamkmusiikki/suor-angelica/

Ohjaaja
Sanna Majanlahti

Kapellimestari
Jukka Iisakkila

Solistit
TAMK Musiikin ja Tampereen konservatorion laulunopiskelijat

TAMK Sinfonia

Kuorot
Pirkanpojat
Kamarikuoro Näsi
Tampereen konservatorion laulukoulu

Työryhmä
Valosuunnittelija Jussi Kamunen
Pukusuunnittelija Moona Piik
Pääkorrepetiittori / apulaiskapellimestari Tuomas Turriago
Korrepetiittorit Eerika Näsänen ja Emilia Granroth
Kuoronjohtaja Markus Yli-Jokipii
Intendentti Pekka Ahonen
Laulun opetus Petri Antikainen
Tuottaja Maria Piirainen
Viestintä Johanna Ahonen

Yhteistyössä
Tampereen seurakunnat
TAMK Media & Arts
Tampereen konservatorio
XAMK
Tredu
Sasky

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt
Tuottaja Maria Piirainen, p. 050 469 8891, maria.piirainen@tuni.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Anna Häyrynen
Kuva: Anna Häyrynen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen ammattikorkeakoulu
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kuntokatu 3
33520 TAMPERE

p. 0294 5222https://www.tuni.fi/tamk

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme