TAMKin musiikkiteatteriopiskelijat loistavat esiintymislavoilla ympäri Suomen

Musiikkiteatterin suuntautumispolun vastaava lehtori Hanna Hurskainen Tampereen ammattikorkeakoulusta kertoo, että opiskelijat suorittavat harjoittelujaksonsa ammattiteattereissa.
– Harjoittelun painotuksen voi valita oman mielenkiinnon mukaan, oli se sitten esiintyminen, ohjaajan assistenttina toimiminen tai tuotantopuoli. TAMK auttaa harjoittelupaikan löytämisessä, mutta varsinkin opintojen loppupuolella kannustamme opiskelijoita kokeilemaan omia siipiään, jotta työnhaku tulee tutuksi.
Neljännen vuosikurssin opiskelija Riikka Riikonen on tänä syksynä mukana Tampereen Teatterin Anastasia-musikaalissa, jossa hän esiintyy Anastasian siskon Tatjanan roolissa sekä useina taustahenkilöinä. Riikonen on harjoittelujen lisäksi hakenut muitakin työtilaisuuksia ja on nyt Tampereen Teatterissa vierailevana näyttelijänä.
– Ammattiteatterissa työskennellessä oma rooli ja tontti pitää hoitaa hyvin itsenäisesti ja omaksua asioita nopeammin kuin koulussa, Riikonen kertoo.
Hely Nylund, myös neljännen vuosikurssin opiskelija, on harjoittelussa Lahden kaupunginteatterin musikaalissa Something Rotten! Jotain mätää! Nylund on mukana joukkokohtauksissa ja musiikkinumeroissa ja tekee myös muutaman pienen roolin.
– Suurissa musikaaleissa työryhmien koko on moninkertainen kouluprojekteihin verrattuna, ja harjoitusjaksot ja esityskaudet ovat pitkiä. Sellaista prosessia ei pysty harjoittelemaan kouluympäristössä. Koulussa oppii tärkeitä taitoja ja ammattiteatterissa itse työn, Nylund kuvailee opiskelun ja työelämän eroja.
Esiintyjän elämää
Esitykseen valmistaudutaan monin tavoin.
– Teatterille tullessani menen ensin meikkiin ja hiustenlaittoon. Juttelen työtovereiden kanssa, teen äänenavauksia, lämmittelen ja puen esiintymisasun ylle. Anastasiassa on paljon nopeita puvun vaihtoja, joita harjoitellaan etukäteen, ja meillä on myös pukijoita apuna, Riikonen kuvailee.
– Harjoitusjakson aikana teen paljon kehon- ja äänenhuoltoa. Näytökseen valmistautumiseen olen kehittänyt oman rutiinin, joka sisältää maskeerauksen Noccoa siemaillen, kehon lämmittelyn ja kevyen äänenavauksen. Minulle on tärkeää nähdä kaikki muut esiintyjät ennen lavalle menoa, koska tämä on tiimityötä, Nylund sanoo.
Esiintymisjännitys on tuttua molemmille opiskelijoille.
– Eniten minua hermostuttaa esimerkiksi yksin laulaminen ja koe-esiintymiset. Jännitys toki kuuluu asiaan ja sitä oppii hallitsemaan kokemuksen myötä, Riikonen toteaa.
– Nautin kovasti isolle yleisölle esiintymisestä, mutta pienet yleisöt ja yksityistilaisuudet hirvittävät minua niin, että meinaan joskus lamaantua. Hengitysharjoitukset ja itsetuntoa kohentavat mantrat auttavat. Jännitystä voi purkaa myös kehon kautta pienellä jumpalla, Nylund sanoo.
Ovi auki unelma-alalle
Opiskelijat saavat kokeneemmilta esiintyjiltä oppia ja kannustusta, mutta myös päinvastoin.
– Kaikissa tuotannoissani on ollut todella ihanat kanssaesiintyjät. Erityistä paikkaa sydämessäni pitää Kuopion kaupunginteatterin Kaksoiselämää-musikaalin porukka. Sain ammattilaisilta tasavertaista kohtelua ja paljon vinkkejä aina näyttelijäntyöstä freelancerin verovähennyksiin, Hely Nylund muistelee.
– Ammattiteatterissa kaikilla on omat erityiset vahvuutensa, joten kaikki voivat ihailla toisiaan kokemuksen määrästä riippumatta, Riikka Riikonen lisää.
Hanna Hurskaisen mukaan teattereista on kantautunut hyvää palautetta TAMKin musiikkiteatteriopiskelijoista.
– Opiskelijoidemme ammatillista itsetuntoa ja työmoraalia on kehuttu. Heidän taitotasonsa on tunnustettu todella korkeaksi.
Hurskaisen mukaan monet opiskelijat työllistyvät harjoittelun kautta. Myös Riikosen ja Nylundin tulevaisuus näyttää hyvältä. Nylund pyrkii valmistumaan jouluksi ja Riikonen keväällä. Ensi vuoden puolella Riikosen työt Tampereen Teatterissa jatkuvat ja Nylundin harjoittelu Lahden kaupunginteatterissa vaihtuu työpaikaksi.
– Parasta tässä työssä on se, että saa tehdä mitä rakastaa ja tutustua uusiin erilaisiin ihmisiin, Riikonen kiteyttää.
– Olen haaveillut tästä ammatista niin pitkään, että suurilla lavoilla suurissa tuotannoissa esiintyminen antaa valtavan täyttymyksen tunteen. Myöhemmin aion suunnata maisteriopintoihin, Nylund suunnittelee.
Lisätietoa:
Hanna Hurskainen, musiikkiteatterin suuntautumispolun vastaava lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu
p. 040 6302 457, hanna.hurskainen@tuni.fi
Anastasia-musikaalin kuva: Heikki Järvinen, Tampereen Teatteri
Something Rotten! Jotain mätää! -musikaalin kuva: Aki Loponen, Lahden kaupunginteatteri
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
Hukkakahvista painoväriä: suomalaisinnovaatio uudistaa pakkauspainatusta23.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kahvista painoväriä! Suomalaiskumppaneiden yhteistyö on johtanut uuteen innovaatioon, jossa paahdetun kahvin sivuvirroista tuotettua bioväriä on hyödynnetty kuitupohjaisten pakkausten fleksopainatuksessa.
Traumainformoitu työote opettaa kohtaamaan ihmisen ihmisenä8.5.2025 12:57:10 EEST | Tiedote
Traumainformoidun työotteen koulutuksessa opetellaan luomaan turvaa ja luottamusta sosiaali- ja terveysalan asiakas- ja työyhteisösuhteisiin. Sen sijaan, että keskityttäisiin trauman hoitoon, asiakkaalle annetaan tilaa tutkia, miten koettu trauma näyttäytyy senhetkisessä elämässä. ESR+-rahoitteisen Traumainformoitu työote -hankkeen tavoitteena on kehittää koulutusmalli, jonka sisältöjä on pilotoitu syksyllä 2024 ja keväällä 2025 koulutuskokonaisuuksissa neljän hyvinvointialueen työntekijöille.
TAMKin tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän tai siirtohaun kautta? Hakuaika 2.–16.5.28.4.2025 12:31:57 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun kevään 2025 avoimen väylän erillishaussa on runsas koulutustarjonta lukuisilla aloilla. Avoimen väylän erillishaku alkaa 2.5. ja päättyy 16.5. kello 15.00. Samaan aikaan käynnissä on myös siirtohaku korkeakouluopiskelijoille.
Opiskelijoiden hyvinvointipalvelut tukevat kokonaisvaltaisesti jaksamista ja menestystä16.4.2025 10:52:32 EEST | Tiedote
Opiskelijoiden hyvinvointi on avain onnistuneisiin opintoihin. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) tukee opiskelijoiden jaksamista ja opiskelukykyä kokonaisvaltaisesti tarjoamalla monipuolisia palveluita aina oppimisen tuesta mielenterveyspalveluihin ja vertaistukitoiminnasta liikuntamahdollisuuksiin. Jokainen opiskelija ansaitsee tulla kohdatuksi ja saada tarvitsemansa tuen, oli kyse sitten opinnoista, arjesta tai elämänmuutoksista.
Työntekijän merkityksellisyyden tunne lisää vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan houkuttelevuutta2.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Merkityksellinen työntekijäkokemus vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alalla -hankkeessa (MERIT) luodaan ratkaisuja alan ammattilaisten veto- ja pitovoiman haasteisiin. Työntekijöiden yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja oikeiden johtamistapojen löytäminen ovat avain parempaan työelämään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme