Tammi

Tammi julkaisee Suomen ensimmäisen chatfiktio-romaanin Pientä säätöä

Jaa

Tammi julkaisee syksyllä 2019 ensimmäisenä kustantamona Suomessa nuorille suunnatun, chat-muotoon kirjoitetun kirjan eli chatfiktio-romaanin. Chatfiktio mullistaa käsitykset e-kirjasta tuomalla kirjallisuuden nuorten lukijoiden ulottuville heille tutussa muodossa - videona, jota voi seurata puhelimen ruudulta. Veera Ojolan kirjoittama Pientä säätöä kertoo aidolla ja elämänmakuisella tavalla kolmen lukion ensimmäistä luokkaa käyvän tytön elämästä vaiheessa, jolloin ei olla vielä aikuisia muttei enää lapsiakaan.

Chatfiktio-romaanille on nyt tilausta, sillä perinteinen romaani ei tavoita läheskään kaikki nuoria. ”Nuorten kiinnostus lukemiseen on vähentynyt huomattavasti viime vuosina, ja keinoja lukuinnon herättämiseksi etsitään aktiivisesti. Teknologian ja nopean viestinnän maailmassa kynnys tarttua perinteiseen kirjaan on monelle nuorelle korkea ja valtaosa lukemiseen liittyvistä toiminnoista tapahtuu lähinnä oman puhelimen välityksellä. Chatfiktion muodossa julkaistava kirjallisuus vastaa näiden nuorten tarpeeseen lukea samaistuttavia ja koukuttavia tarinoita, jotka ovat tuttuja jokapäiväisestä elämästä”, toteaa Tammen lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja Saara Tiuraniemi.

Chatfiktion tarkoitus ei kuitenkaan ole yrittää korvata perinteistä kirjaa vaan luoda linkki audiovisuaalisen maailman ja kirjallisuuden välille. Digitaalisen lukemisen muodot eivät vieraannuta nuoria lukemisesta, vaan päinvastoin aktivoivat ja kehittävät lukutaitoa, jota perinteinen romaani vaatii. Chatfiktio julkaistaan videona, mutta sen katsoja kuvittelee itse maailman, toiminnan ja henkilöt aivan kuten perinteistäkin kirjaa lukiessa.

”Kirjan ensisijainen tehtävä on tarjota lukijalle tila nauraa henkilöhahmojen noloille sattumuksille ja sitä kautta myös itselleen. Pientä säätöä kertoo ystävyyden ainutlaatuisuudesta, aikuisuuden kynnyksen nyrjähdyksistä, sekä pakahduttavasta herkkyydestä ja välittömyydestä, joka kuuluu nuoruuteen. Osa aiheista on vakavia, osa humoristisia”, kuvailee kirjailija Veera Ojola.

”Veera Ojola tuo kirjallisuuteen uuden raikkaan äänen, joka tavoittaa nuorten maailman juuri tässä ajassa. Pientä säätöä on samalla tavalla aito ja kiehtova kuin norjalainen suursuosion saanut tv-sarja SKAM, ja olen varma, että se tulee tavoittamaan yhtä laajan kohdeyleisön”, Saara Tiuraniemi ennustaa.

Veera Ojola (s. 1993) on käsikirjoittanut perinteisen television ja podcastien lisäksi ensimmäisenä Suomessa nuorten draamaa suoraan Instagram Storiesiin sekä WhatsAppiin. Draaman lisäksi Ojola rakastaa runoutta ja keikkailee aktiivisesti myös spoken word -artistina sekä laulajana. Ojolan esikoisteos Pientä säätöä (2019) on Suomen ensimmäinen chatfiktio-romaani.

Pientä säätöä -romaanin traileri

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Kirjailija Veera Ojola Kuvaaja: Ilkka Saastamoinen
Kirjailija Veera Ojola Kuvaaja: Ilkka Saastamoinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tammi
Tammi
Lönnrotinkatu 18 A
00120 HELSINKI

010 5060 300http://www.tammi.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tammi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme