Business Tampere

Tampere Business Forum haastaa Pirkanmaan tekemään teollisuuden tulevaisuutta yhdessä

Jaa

Yrittäjät satsaamaan vastuullisuuteen, koululaiset vierailuille tehtaisiin ja Tampereen seudun teolliset tuotteet esille Keskustorille – näin Tampere Business Forum innosti osallistujiaan ja koko seutua toimeen ja tekemään teollisista työpaikoista jälleen houkuttelevampia.

Tampere Business Forum tapahtuma 31.1.2020 keräsi Tampere-taloon lähes 400 osallistujaa. Kuva: Mirella Mellonmaa.
Tampere Business Forum tapahtuma 31.1.2020 keräsi Tampere-taloon lähes 400 osallistujaa. Kuva: Mirella Mellonmaa.

Jos Tampereesta pitää jotain yhden tilaisuuden perusteella muistaa, pormestari Lauri Lyly suosittelee seuraavia lukuja: Tampere 240 vuotta, tamperelaisia on tänä vuonna 240 000 ja suurin ikäluokka ovat 24-vuotiaat.

– Tampereen seutu on osaamiskeskittymä, sillä täällä opiskelee yhteensä 50 000 ihmistä. Harvassa paikassa Suomessa on vastaavaa tarjolla, Lyly toteaa.

Koulutus tuottaa osaamista, joka on yksi teollisuuden kilpailukyvyn keskeinen edellytys. Tampere Business Forumin paneelikeskustelussa haastettiinkin yrityksiä ottamaan nuoret jo varhaisessa vaiheessa tutustumaan yrityksiin ja teolliseen työhön, sillä vanhentuneet mielikuvat likaisesta ja raskaasta tehdastyöstä kaipaavat uudistamista.

– Koululaisia vierailuille laitoksiin ja yritykset paremmin mukaan esimerkiksi nuorten suosimiin sosiaalisen median kanaviin. Nuoria pitää myös huomata kohdella yhtä hyvin kuin ketä tahansa työnhakijaa, ehdottavat Tampere Business Forumin keskustelijat.

Pormestari Lauri Lyly puolestaan kutsui teollisuusyrityksiä näyttämään seudun asukkaille, mitä kaikkea alueella oikeastaan valmistetaan, se kun ei ole kaikille lainkaan selvää. Ajatuksena olisi tuoda vaikkapa Tampereen päivän aikana Keskustorille mahdollisimman monta yritystä tuotteineen ja tehdä siten seudun teollisuutta tutuksi.

Teolliseen tulevaisuuteen oppia patruunakulttuurista

Jotta tulevaisuutta voi tehdä, täytyy ymmärtää historiaa. Tampere Business Forumin ohjelma ponnisti vauhtia seudun teollisuushistoriasta, jonka opetuksia summasi Suomen historian professori Pertti Haapala Tampereen yliopistosta. Tampere on ollut osa globaalia taloutta viimeistään siitä lähtien, kun James Finlayson perusti tehtaansa Tammerkosken partaalle.

– Tampere oli puuvillaimperiumin jatke. Täällä oli hyvää työvoimaa, mutta Finlaysonin tehtaan syntymiseen tarvitut avainhenkilöt, raha ja raaka-aineet tuotiin ulkomailta, markkinat taas olivat Pietarissa, Haapala muistutti.

Päivän kohahduttavimman haasteen esitti 200-vuotiaan Finlaysonin nykyinen toimitusjohtaja Jukka Kurttila. Kun Kurttila kumppaneineen osti Finlaysonin, yritykselle haettiin merkitys ja arvopohja sadan vuoden takaa, patruunakulttuurin hyvistä puolista, joihin kuuluu muun muassa työntekijöistä huolehtiminen ja vastuullisuus. Nyt Kurttila haastaa siihen kaikki yrittäjät, koska juuri heiltä se voisi sujua.

– Yrittäjillä tuntuu olevan nykyään tervein pää tässä valtiossa, joten yritetään pitää ihmisistä huolta, Kurttila kuittaa.

Tampere Business Forum 2020:n järjestivät Tampereen kauppakamari, Business Tampere ja Tampereen kaupunki. Tapahtuma oli osa Tampere Smart City Weekiä. Tapahtuma keräsi lähes 400 osallistujaa. 

Tapahtumassa esiteltiin myös ensimmäisiä tuloksia syksyllä aloittaneesta yhteistyökiihdyttämöstä Rapid Tampereesta. Sen tehtävänä on etsiä globaalisti parasta teknologiaosaamista seudun teollisuuden liiketoimintaa vauhdittamaan. Ensimmäisessä haussa kiihdyttämö keräsi 295 yhteistyöehdotusta 45 maasta ja ensimmäiset pilotoinnit tehdään kevään aikana. Seuraava hakuaalto on jo käynnistynyt.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Eskelinen
Toimitusjohtaja, Tampereen kauppakamari
+358 32 300 555
antti.eskelinen@tampere.chamber.fi

Tuukka Salkoaho
Yhteysjohtaja, Tampereen kaupunki
+358 40 806 3086
Tuukka.Salkoaho@tampere.fi

Kuvat

Tampere Business Forum tapahtuma 31.1.2020 keräsi Tampere-taloon lähes 400 osallistujaa. Kuva: Mirella Mellonmaa.
Tampere Business Forum tapahtuma 31.1.2020 keräsi Tampere-taloon lähes 400 osallistujaa. Kuva: Mirella Mellonmaa.
Lataa
Tampere Business Forum 31.1.2020, Pertti Haapala. Kuva: Mirella Mellonmaa.
Tampere Business Forum 31.1.2020, Pertti Haapala. Kuva: Mirella Mellonmaa.
Lataa
Tampere Business Forum 31.1.2020, Jukka Kurttila. Kuva: Mirella Mellonmaa.
Tampere Business Forum 31.1.2020, Jukka Kurttila. Kuva: Mirella Mellonmaa.
Lataa
Tampere Business Forum 31.1.2020 paneelikeskustelu.  Panelisteina Hannu Kivilinna, Juha Latvala, Irene Impiö,  Johanna Kujala, Juha Tervala ja Kai Janhunen. Kuva: Mirella Mellonmaa.
Tampere Business Forum 31.1.2020 paneelikeskustelu. Panelisteina Hannu Kivilinna, Juha Latvala, Irene Impiö, Johanna Kujala, Juha Tervala ja Kai Janhunen. Kuva: Mirella Mellonmaa.
Lataa
Tampere Business Forum 31.1.2020 paneelikeskustelu. Moderaattorina Tampereen yliopiston työelämäprofessori Matti Apunen. Kuva: Mirella Mellonmaa.
Tampere Business Forum 31.1.2020 paneelikeskustelu. Moderaattorina Tampereen yliopiston työelämäprofessori Matti Apunen. Kuva: Mirella Mellonmaa.
Lataa
Tampere Business Forum 31.1.2020, Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly. Kuva: Mirella Mellonmaa.
Tampere Business Forum 31.1.2020, Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly. Kuva: Mirella Mellonmaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Business Tampere
Business Tampere
Kelloportinkatu 1 B
33100 Tampere

http://www.businesstampere.fi

Business Tampere on Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö, jonka tehtävä on edistää investointeja sekä luoda paras ympäristö yritystoiminnalle. Yhtiön toimintaa ohjaa Tampereen kaupunkiseudun elinkeinostrategia. Rakennetaan uutta Tampereen seutua. Yhdessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Tampere

Rapid Tampere yhdistää seudun teollisuutta ja kansainvälisiä teknologiayrityksiä23.6.2020 15:19:13 EESTTiedote

Tamperelainen yhteistyökiihdyttämö Rapid Tampere avaa uuden teknologioiden hakukierroksen seudun kärkiyritysten liiketoimintaa vauhdittamaan. Vuoden 2019 kierros oli varsin onnistunut, ja hakemuksia saatiin lähes 350 kappaletta 48 eri maasta. Suuri hakijamäärä on osoitus Tampereen seudun kasvavasta vetovoimasta kansainvälisesti. Hakijoiden joukossa oli 30 suomalaisyritystä. Uusi hakukierros alkaa elokuussa.

Media invitation: Welcome to AI Finland 2020 – an event that focuses on sustainable intelligent manufacturing and company-research collaboration9.6.2020 14:01:26 EESTPress Invitation

International AI Finland 2020 event will take place on September 30, 2020 at Tampere Hall. The event focuses on sustainable intelligent manufacturing and company-research collaboration – in order to support the R&D and commercialization of Finnish AI. The goal is to create a concept, AI Finland, that annually connects companies with the best research in different themes and regions. The AI Finland event kicks-off from Tampere, the heart of the Finnish manufacturing industry.

Mediakutsu: Tervetuloa tekoälyn yritys-tutkimusyhteistyötä vauhdittavaan AI Finland 2020 -tapahtumaan9.6.2020 13:32:06 EESTKutsu

Kansainvälinen AI Finland 2020 -tapahtuma järjestetään 30.9. Tampere-talossa. Tapahtuma keskittyy kestävään älykkääseen tuotantoon sekä yritys-tutkimusyhteistyöhön tukien suomalaisen AI:n tutkimusta, kehitystä ja kaupallistamista. Tavoitteena on luoda AI Finland -konsepti, joka yhdistää vuosittain yritykset ja huippututkimuksen eri teemoissa ja alueilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme