Suomen Vuokranantajat ry

Tampere jälleen ykkönen Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa – pandemian vaikutukset kaupungin vuokra-asuntomarkkinaan vähäiset

Jaa

Tampere vei jo toistamiseen voiton Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa, jossa vertailtiin 27 kaupunkia asuntosijoittajan näkökulmasta. Koronan vaikutukset kaupungin kasvuun ja vuokra-asuntomarkkinaan ovat olleet kokonaisuutena vähäiset, mutta kiinnostus suurempia vuokra-asuntoja kohtaan on kasvanut selvästi pandemian aikana.

Suomen Vuokranantajien vuoden 2022 kaupunkirankingissa Tampereen taakse jäivät toiseksi sijoittunut Turku ja kolmantena Vantaa. Tampere sai selkeästi vahvimman arvion tulevasta kehityksestä myös kevään Vuokranantaja-barometrissa, jossa kysyttiin vuokranantajien omia näkemyksiä kaupunkien kehityksestä.

”Tampereen kasvu ja kehitys on ollut viime vuosina vahvaa. Koronapandemia ei näyttäisi lainkaan vaikuttaneen tuoreen ratikkakaupungin kasvutrendiin, kun taas esimerkiksi Helsingissä väestönkasvu on hidastunut voimakkaasti. Tampereella pandemian vaikutukset asuntojen vuokrakehitykseen ja markkinointiaikoihin ovat olleet hyvin maltilliset pääkaupunkiseutuun verrattuna”, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Tampere kasvoi vuonna 2021 reilulla 3200 uudella asukkaalla. Kasvuvauhti (1,3 %) oli jopa hieman vuotta 2020 (1,2 %) nopeampaa. Esimerkiksi Helsingissä kaupungin väestönkasvu oli dramaattisesti hitaampaa (0,2 %). Tampereen kasvun keskeinen ajuri oli erityisesti kotimainen muuttovoitto, joka oli viime vuonna lähes 1900 asukkaalla positiivinen.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrien vuosimuutos oli Tampereella 1,1 prosenttia. Vertailun vuoksi pääkaupunkiseudulla vastaava nousu vain 0,2 prosenttia. Vuokrat nousivat Tampereella toiseksi nopeimmin heti Turun jälkeen.

Eniten vuodentakaisesta nousivat yksiöiden vuokrat (+1,3 %) ja vähiten kaksioiden (+0,9 %). Koko maan tasolla ja monessa kaupungissa vuokrataso laski vuoden 2021 viimeiseltä neljännekseltä kuluvan vuoden ensimmäiselle neljännekselle, mutta Tampereella taso pysyi muuttumattomana kaikissa huoneistotyypeissä.

Kiinnostus suuria vuokra-asuntoja kohtaan kasvanut Tampereella

”Koronan vaikutuksia Tampereen vuokra-asuntomarkkinoille voidaan pitää suhteellisen vähäisinä. Yksi selkeä muutos on kuitenkin kasvava kiinnostus kolmioita ja sitä suurempia asuntoja kohtaan. Pandemian alettua perheasuntojen vuokrat ovat nousseet kaksioita nopeammin, kun ennen pandemiaa tilanne oli päinvastainen”, toteaa Sakari Rokkanen.

Suuntaus näkyy myös Vuokraovi.com-sivuston tilastoissa. Vuokrailmoitusten markkinointiajan mediaani oli kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosineljännekselle lyhyin kolmioissa, joihin vuokralainen löytyi keskimäärin kahdeksassa vuorokaudessa.

Vuokraovi.comin Markkinapulssi -kyselyn mukaan jopa puolet vuokra-asunnon etsijöistä kokee sopivan asunnon löytämisen hankalaksi, vaikka tarjontaa on monessa kaupungissa ennätyksellisen paljon.

”Erityisen haastavaksi koettiin sopivien isompien perheasuntojen löytäminen, joiden osuus tarjonnasta on alhaisempi”, kertoo Vuokraovi.com liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen.

Kaupunkiranking perustuu Pellervon taloustutkimuskeskuksen (PTT) laskemiin kaupunkikohtaisiin ennusteisiin asuntosijoittamisen tuottojen kehityksestä, asuntojen markkinointiaikoihin Vuokraovi.com-sivustolla sekä alueellisiin kehitystekijöihin, kuten Tilastokeskuksen väestöennusteeseen ja Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrin kaupunkikohtaisiin kehitysnäkymiin. Vertailussa on mukana yhteensä 27 kaupunkia, joille PTT on laskenut huoneistotyypeittäin ennusteet vuosien 2022–2025 keskimääräiselle vuosittaiselle arvonnousulle ja vuokratuotolle ennen veroja.

Laajemmat kaupunkikohtaiset aineistot PTT:n tuottotutkimuksesta ja Suomen Vuokranantajien Vuokramarkkinakatsauksesta ovat saatavilla ekonomisti Sakari Rokkaselta. Tutustu Vuokramarkkinakatsauksen koosteeseen tästä linkistä.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 27 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokrasopimuksen päättämissopimus – unohdettu apu yllättäviin tilanteisiin12.7.2022 07:30:00 EEST | Tiedote

Kun tiedot uusista opiskelu- ja työpaikoista kilahtavat sähköpostiin heinä-elokuussa, käyvät vuokramarkkinat kuumina. Tällaisissa tilanteissa voi usein olla tarve päättää vanha ja aloittaa uusi vuokrasopimus nopeammin, kuin mitä irtisanomisajat antaisivat myöden. Myös yllättävä remontti tai muu elämänmuutos voi edellyttää asumiskuvioiden nopeaa uudelleenjärjestelyä. Tällöin vuokrasuhteen voi päättää yhteisymmärryksessä haluttuun ajankohtaan. Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Saara Penttilä avaa tarkemmin, mistä tässä usein unohdetussa vuokrasuhteen päättämiskeinossa on kysymys.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme