Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK

Tampereen ravintolakulttuuri kansainvälistyy – TAKKissa alkavat alan englanninkieliset koulutukset

Jaa
Tampere kulkee Helsingin jalanjäljissä ravintola-alan englanninkielistymisessä. Eri kulttuureista saapuvat työntekijät rikastuttavat alaa.
TAKKin opetuskeittiöllä aloitetaan syksyllä ensimmäinen englanninkielinen kokkikoulutus. Koulutussuunnittelija Tapio Määttänen kertoo, että kuten muissakin alan koulutuksissa, myös tässä koulutuksessa iso osa oppimisesta tapahtuu myös työpaikoilla.
TAKKin opetuskeittiöllä aloitetaan syksyllä ensimmäinen englanninkielinen kokkikoulutus. Koulutussuunnittelija Tapio Määttänen kertoo, että kuten muissakin alan koulutuksissa, myös tässä koulutuksessa iso osa oppimisesta tapahtuu myös työpaikoilla.

Englanninkieliset matkailu- ja ravintola-alan koulutukset alkavat Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKKissa ensi syksynä. Oppilaitos sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä luvat kahden tutkinnon englanninkieliseen toteutukseen. Tutkinnot ovat

  • ravintola-alan asiakaspalvelun ammattitutkinto ja
  • ruokapalvelujen ammattitutkinto.

Koulutuksista valmistuu kokkeja, tarjoilijoita ja baarimestareita.

Koulutussuunnittelija Tapio Määttänen TAKKista kertoo, että tarve englanninkielisille matkailu- ja ravintola-alan koulutuksille on Tampereen seudulla huomattava.

– Ravintola-alalla on kova tarve työvoimalle. Jotta palvelut saadaan sujumaan, ala tarvitsee maahanmuuttajia nyt ja tulevaisuudessa. Tämä nopeuttaa siirtymää englannin kieleen, Määttänen kertoo.

– Helsingissä englanti on ollut pääkielenä ravintoloissa jo useita vuosia niin sali- kuin keittiöpuolellakin. Myös Tampereen seudulla englannin osuus työkielenä on kasvanut ja tulee kasvamaan. Englanti yleistyy ruokaravintoloissa sekä pikaruokaravintoloissa, ja levittäytyy myös ympärillä oleviin palveluihin, kuten puhtaanapito- ja turvallisuuspalveluihin.

Määttänen näkee Tampereen ja Tampereen kasvavan ravintolakulttuurin erittäin vetovoimaisena vaihtoehtona ulkomailta saapuville tekijöille.

Pikante valmistautuu kansainvälistymiseen kouluttamalla henkilöstöä

Lounas-, kokous- ja aulapalveluja tuottavan Pirkanmaan Kansanterveys ry:n eli Pikanten toiminnanjohtaja Liisa Siuvo kertoo sekä asiakaskunnan että henkilöstön olevan kaikissa Pikanten toimintaympäristöissä yhä monikulttuurisempaa.

– On selvää, että vallalla oleva työvoimapula ei ratkea vain suomalaisen työvoiman voimin. Tarvitsemme ulkoapäin tulevaa työvoimaa, ja siksi tarvitsemme myös yhteisen kielen, jolla kaikki tulevat toimeen, Siuvo toteaa.

Pikantella valmistaudutaan alan kansainvälistymiseen järjestämällä esihenkilöille koulutusta yhteistyössä TAKKin kanssa, aiheena kansanvälisissä ja monimuotoisissa työyhteisöissä toimiminen.

– Murroksessa ei ole kyse vain englannin kielestä vaan suuremmasta kokonaisuudesta. Me valmistaudumme monimuotoisuuden lisääntymiseen työpaikalla. Tulevaisuuden työyhteisöissä tulee olemaan eri ikäisiä, eri kulttuuritaustoista tulevia ja eri valmiuksilla olevia työntekijöitä.

Lähitulevaisuudessa Pikantella on tarve kääntää muun muassa perehdytysaineistoa, reseptiikkaa ja työohjeita englanniksi. Myös koko henkilökunnan englannin kielen taitoa on prepattava.

Siuvo näkee, että vaikka murrosvaiheessa englannin kieleen siirtyminen tulee työllistämään ravintoloita, on lopputulos sekä työelämää että työyhteisöjä rikastuttava.

– Työntekijät tuovat mukana vivahduksia omasta taustastaan. Esimerkiksi meillä työntekijät osallistuvat paljon reseptiikan suunnitteluun, joten eri kulttuurit tulevat näkymään esimerkiksi lounasvalikoimissamme.

Ensimmäiset englanninkieliset koulutukset alkavat syksyllä

Ensimmäiset englanninkieliset kokin, tarjoilijan ja baarimestarin koulutukset alkavat TAKKissa ensi syksynä. Haku koulutuksiin aukeaa kesäkuussa, ja aloituspäivä on 18.9. Koulutuksiin tavoitellaan erityisesti vieraskielisiä, Suomessa asuvia henkilöitä, joilla on riittävä englannin kielen taito käyttääkseen sitä työkielenä.

– Koulutuksiin kuuluu jonkin verran myös suomen kielen opetusta. Painotukset ovat ammattia tukevassa sanastossa, Tapio Määttänen kertoo.

Aluksi koulutuksia toteutetaan omaehtoisina koulutuksina, mutta jatkossa niitä on tarkoitus järjestää myös työvoimakoulutuksina.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tapio Määttänen
koulutussuunnittelija, TAKK
tapio.maattanen@takk.fi
044 7906 384


Liisa Siuvo
toiminnanjohtaja, Pikante
liisa.siuvo@pikante.fi
040 0673 317

Kuvat

TAKKin opetuskeittiöllä aloitetaan syksyllä ensimmäinen englanninkielinen kokkikoulutus. Koulutussuunnittelija Tapio Määttänen kertoo, että kuten muissakin alan koulutuksissa, myös tässä koulutuksessa iso osa oppimisesta tapahtuu myös työpaikoilla.
TAKKin opetuskeittiöllä aloitetaan syksyllä ensimmäinen englanninkielinen kokkikoulutus. Koulutussuunnittelija Tapio Määttänen kertoo, että kuten muissakin alan koulutuksissa, myös tässä koulutuksessa iso osa oppimisesta tapahtuu myös työpaikoilla.
Lataa
Liisa Siuvo, Pikante
Liisa Siuvo, Pikante
Lataa
Pikante
Pikante
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK
Tampereen valtatie 15
33100 TAMPERE

Vaihde 03 2361 111, info@takk.fihttp://www.takk.fi

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK on monialainen ammatillinen kouluttaja ja työelämän kehittäjä. Vuosittain TAKKissa opiskelee noin 11 000 aikuista ja henkilöstöä on n. 250. TAKKia ylläpitää Tampereen Aikuiskoulutussäätiö sr. Tarjolla on ammatillisia perustutkintoja, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta yli 20 ammattialalta. Koulutuksia, toimintaa ja oppimisympäristöjä kehitetään tiiviissä yhteistyössä työelämän ja yritysten kanssa. Yrityksille ja organisaatioille on tarjolla joustavat ja yksilölliset henkilöstön osaamisen ja liiketoiminnan kehittämisen palvelut.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye