Business Tampere

Tampereen seudun startup-yritykset ennustavat kasvua

Jaa

Business Tampereen tekemän kaupunkiseudun startup-selvityksen mukaan yritykset selvisivät pandemia-ajasta lähes kuivin jaloin. Nuorten kasvuhakuisten yritysten määrä seudulla on jopa lisääntynyt edellisvuosia enemmän.

Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere
Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Pienimmät startup-yritykset ovat selvinneet pandemiatilanteessa parhaiten. Startup-selvityksen mukaan liikevaihdon ja henkilöstön voimakkain kehitys painottuu startup-yrityksiin, joiden liikevaihto on 250 000–1 000 000 euroa. Myös rohkeimmat kasvuennusteet esitetään tämän kokoluokan yrityksissä. Selvityksessä tutkittiin Tampereen seudun nopeaa kansainvälistä kasvua hakevien yritysten liikevaihdon kasvua ja kokoluokkia, työllistävyyttä, rahoituskierroksen vaiheita, kansainvälistymistä ja palvelutarpeita. 

Seudulla voimakkaaseen kasvuun lähteneitä yrityksiä ovat esimerkiksi globaaliksi nopeasti kasvanut sähköautojen lataukseen liittyviä palveluja tarjoava EVA Solutions Group, tamperelaiset työstökoneiden modernisoinnin osaaja MORE Automation ja teollisuuden deeptech-ratkaisujen toimittaja Vaisto Solutions sekä laser-toimittaja Vexlum. Tulevaisuuden mahdollisia kasvuraketteja on tunnistettavissa kaikissa Tampereen kaupunkiseudun kahdeksassa kunnassa.  

Lähes puolet selvitykseen osallistuneista yrityksistä ilmoitti hakevansa tänä vuonna yksityistä riskirahoitusta kasvunsa takaamiseksi.

- Tähän tarpeeseen vastataan suorilla yrityskontakteilla sekä yritysten ja sijoittajien verkostoitumistapahtumilla. Jos on vahva näkemys ja osaaminen tulevaisuuden menestysteknologioista ja markkinoista, kannattaa lähteä mukaan pääomasijoittamisen maailmaan. Nämä mahdollisuudet ensimmäisenä hyödyntäviin startup-tiimeihin voi pyrkiä tutustumaan ja lähtemään mukaan esimerkiksi neuvonantajan ja enkelisijoittajan roolissa, startup-yhteisövastaava Tommi Uitti Business Tampereesta sanoo.

Eniten startup-yrityksissä on ohjelmistoalan yrityksiä. Muita kasvavia aloja ovat terveysteknologia, valmistava teollisuus, teknologia-ala, kiertotalous ja peliala. Yrityksistä 54 luokitellaan L- tai XL-kokoisiksi startup-yrityksiksi. L-kokoisten yritysten liikevaihto on yli 250 000 euroa ja XL-kokoisten yli miljoona euroa.

- Erityisesti L- ja XL-kokoisissa startup-yritysten takana on runsaasti sarjayrittäjiä. Startup-ekosysteemin kannalta heidän panoksensa on tärkeä, koska heidän osaamisensa, kokemuksensa ja verkostojensa kautta syntyy skaalautuvaa kansainvälistä kasvua, toteaa yrityskehitys- ja toimintaympäristöjohtaja Niina Immonen Business Tampereesta.

Startup-yritykset ilmaisivat selvityksessä yksimielisesti tyytyväisyytensä Tampereen seutuun yritysten toimintaympäristönä ja antoivat sen arvosanaksi 9/10.

- Reilusti yli puolet selvityksen piirissä olleista yrityksistä on osallistunut Business Tampereen kasvuekosysteemin toimintaan. Business Tampere tarjoaa aktiivisesti nopeaa kasvua tavoitteleville yrityksille rahoitusneuvontaa, liiketoiminnan ja kasvun sparrausta, ajankohtaisia webinaareja ja koulutuksia, kansainvälistä verkottamista, kohtaamisia ja ohjausta oikeisiin palvelukanaviin, Tommi Uitti opastaa. 

Fakta

  • Tampereen seudun startup-selvitys on vuosittain laadittava katsaus kasvuekosysteemin tilasta.  
  • Selvitys on laadittu tänä vuonna neljännen kerran. 
  • Selvityksen tavoitteena on selvittää startup-yritysten määrä Tampereen seudulla ja kerätä sekä analysoida ajankohtaista tietoa yritysten tilanteesta. Yritysten tiedot kerättiin luottamuksellisesti sähköposti-, puhelin- tai muulla asiakaskontaktilla maalis-kesäkuussa 2021. 

Vuoden 2021 selvitys laadittin Tampereen kaupungin toimeksiannosta. Raportti liitteineen on julkaistu Business Tampereen verkkosivuilla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere
Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere
Lataa
Kuva: Business Tampere
Kuva: Business Tampere
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Business Tampere
Business Tampere
Kelloportinkatu 1 B
33100 Tampere

http://www.businesstampere.fi

Business Tampere on Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö, jonka tehtävä on edistää investointeja sekä luoda paras ympäristö yritystoiminnalle. Yhtiön toimintaa ohjaa Tampereen kaupunkiseudun elinkeinostrategia. Rakennetaan uutta Tampereen seutua. Yhdessä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Tampere

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme