Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Tampereen suurin prosenttitaidekokonaisuus valmistui uuteen Sammon kouluun

Jaa
Sammon koulun ja päiväkodin uudisrakennukseen on valmistunut Tampereen tähän asti suurin prosenttitaidekokonaisuus. Vajaa prosentti rakennuskustannuksista tarkoittaa tässä tapauksessa yli 200 000 euroa taiteeseen. Rakennuksen sisälle ja piha-alueelle taidetta ovat tehneet viisi Tampereen taiteilijaseuran jäsentä. Taiteilijat ovat Janne Hokkanen, Sanna Kauppinen, Heta Laitakari, Johanna Lonka sekä Piia Rantakangas. Heistä Hokkanen ja Kauppinen valittiin vuonna 2019 koordinoimaan tämä poikkeuksellisen suuri taidehanke.
Janne Hokkanen: Viimeinen korpimaa, 2021
Janne Hokkanen: Viimeinen korpimaa, 2021

Sammon koulun ja päiväkodin sisä- ja ulkoseinillä, lattiassa ja pihalaatoissa on teoksia pienistä teksteistä jättikokoisiin veistoksiin. Prosenttitaidekokonaisuus sisältää myös maalausta sekä ääni- ja installaatiotaidetta. Osa teoksista peittää koko seinän, osa on sen verran pieniä, että niiden löytäminen tuottaa iloa etenkin pienimmille oppilaille.  Katseenvangitsijana toimii ainakin Janne Hokkasen 11 metriä leveä 3D-veistos – tiettävästi Suomen suurin tällä tekniikalla valmistettu. Heti sisäänkäynnin jälkeen huomiota herättää Sanna Kauppisen hyperrealistinen metsämaisemapiirustus.


Yhteisenä kattoteemana Sammon koulun teoksilla on luonnon monimuotoisuus. Taiteilijoita yhdistää huoli luontoarvojen ja luonnon monimuotoisuuden säilymisestä. Teosten ekologista kestävyyttä on mietitty - materiaalit ja alihankintatyöt on tilattu mahdollisimman läheltä. Lisäksi taiteilijat Janne Hokkanen ja Sanna Kauppinen kompensoivat hiilijalanjälkeään tukemalla Luonnonperintösäätiötä.


Luontotiedon lisäksi teoksilla on myös pedagogisia ulottuvuuksia. Koululle sijoitettavan taiteen kautta oppilaat voivat syventää tietojaan esimerkiksi biologiasta, maantieteestä ja historiasta. Teoksissa lapsia kannustetaan näkemään oma kasvu ja kehitys. Innostavia ja positiivisesti tukevia tekstejä voi löytää sopivasti piilotettuna muun muassa pihan laatoista.
Sammon uusi koulu- ja päiväkotirakennus sijaitsee Tampereen Kalevassa, Kaupinkadun ja Väinämöisenkadun kulmassa ja siellä on tilat lähes 900 lapselle.


Tampereen kaupungilla on käytössä taiteen prosenttiperiaate, mikä tarkoittaa, että kaupungin kiinteistöjen uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan julkisen taiteen toteuttamiseen. Tampereen taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi Tampereen kaupungin taidekokoelmaa.


Taiteilijoita voi haastatella ja teoksia kuvata Sammon koululla tiistaina 21.2. sopimuksen mukaan.

   
Tiedotteen alareunasta löytyy linkki taidemuseon kuvapankkiin.

Kuvapankin salasana on Viljamakasiini2019.Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Janne Hokkanen
taiteilija
puh. 040 861 9122
jmshokkanen@gmail.com

Janne Kauppinen
Tampereen taidemuseo, amanuenssi, julkisen taiteen koordinaattori
puh. 041 7302971
janne.m.kauppinen@tampere.fi

Kuvat

Janne Hokkanen: Viimeinen korpimaa, 2021
Janne Hokkanen: Viimeinen korpimaa, 2021
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Tampereen taidemuseo ja MuumimuseoTampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Kolmen maakunnan uusi Taidevaltakunta-biennaali antaa vallan taiteelle16.3.2023 11:30:00 EET | Tiedote

Hämeenlinnan taidemuseo, Tampereen taidemuseo ja Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ovat perustaneet Taidevaltakunnan, joka järjestää kahden vuoden välein biennaalinäyttelyt vuorotellen Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Ensimmäinen Hämeenlinnan taidemuseossa ja Kanta-Hämeessä toteutuva biennaali kesällä 2024 tutkii, mitä tapahtuu, kun taide saa vallan ja yhteiskunta toimii sen mukaan. Taidevaltakunnan avoin taiteilija- ja teoshaku avautuu 31.3.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme