Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Tamperelaisen kuvataiteilija Erno Peltosen maalauksissa kiteytyy lapsuuden kiireetön aika

Jaa

Kangasala-talon galleriaan on ripustettu Erno Peltosen (s. 1978) näyttely Aamusta iltaan, jossa lapsuuden tunnemuistot ovat saaneet kuvallisen muodon. Peltonen kuvaa maalauksissaan lapsuuden aikaa, kesiä, jolloin päiviä leimasi kiireettömyys aina tylsyyteen asti. Kahdeksan teoksen kokonaisuudessa yhdistyvät muotokuva- ja maisemamaalauksen perinne modernin maailman elementteihin, kuten Lego- ja Smurffi-hahmoihin.

Erno Peltonen Aamusta iltaan -näyttelyssä Kangasala-talon galleriassa. Teokset Odottajat ja Vartijat taustalla. Kuva. Johanna Kangas
Erno Peltonen Aamusta iltaan -näyttelyssä Kangasala-talon galleriassa. Teokset Odottajat ja Vartijat taustalla. Kuva. Johanna Kangas

Kangasala-talon galleriaan on ripustettu Erno Peltosen näyttely, kahdeksan öljyväri- ja sekatekniikalla toteutetun teoksen kokonaisuus Aamusta iltaan. Suurin osa teoksista on valmistunut viimeisen vuoden aikana ja ne asettuvat figuratiivisen maalauksen perinteeseen.

- Maalauksessa kiinnostaa minua moni asia, materiaali, esittävä kuva, maisema. Oikeastaan mikä vaan sopii maalauksen aiheeksi!, pohtii Erno Peltonen.

Viime vuosina Erno Peltonen on pyöritellyt ajatusta lapsuuden tunnemuistosta. Kiireettömyyden ajatus on esillä varsinkin isoissa maalauksissa, jotka on nyt ripustettu Kangasala-talon gallerian päätyseinälle.

- Nykyään melkein kaikella tekemisellä pitää olla joku deadline tai fokus. Kaipaisin todella paljon sitä, että saisi lapsuudesta takaisin sen tunteen loputtomasta ajasta ja tylsyydestä.

Erno Peltosen kaipuu kuuluu maalauksissa, joissa on ripaus nostalgiaa. Mutta myös tunteen tuskallista puolta.

Klassisesta ihmisen kuvasta lego-ukkoihin

Erno Peltonen valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2009, jonka jälkeen hän on asunut ja työskennellyt Tampereella. Lapsuutensa hän vietti Tuusulassa, aivan Tuusulan Rantatien varrella.

- Minua on siis uitettu kultakauden taiteilijamyytissä. En kuitenkaan ole taiteilijaperheen lapsi, enkä tule kulttuurikodista. Maalaukseen ei ole ohjattu, eikä kehotettu, vaan se on minulla ihan sisäsyntyistä.

Erno Peltonen hakeutui taidekouluun omien sanojensa mukaan verrattain myöhään, 26-vuotiaana ja ”duunaripohjalta”. Kuvantekeminen oli ollut aina mukana, mutta hän ei ollut ajatellut sitä mahdollisena ammattitaiteilijuutena. Siksi taidekouluun pääseminen oli hieno suunnan muutos.

- Aloin maalaamaan enemmän ”tosissaan” melko myöhäisessä vaiheessa ja ehkä siksi olenkin yrittänyt suhtautua tekemiseeni harkitummin ja vakavammin.

Erno Peltonen opiskeli Tampereen ammattikorkeakoulussa kuvataiteilijaksi vuosina 2004 - 2009. Hän on uransa aikana tutkinut paljon vanhan maalaustaiteen ilmaisukieltä. Hän on kiinnostunut muotokuvamaalaustaiteen ja kirkkotaiteen traditioista, ihmisen kuvasta ja kuvaamisesta, joka näkyy Kangasala-talon gallerian näyttelyssäkin.

- Olen maalannut nyt kymmenisen vuotta ja huomannut, että ihmisaines siellä aina säilyy. Tällä hetkellä ihmisaihe on tosin muokkautunut lapsuudesta tutuksi lego-ukoksi, hahmoksi, johon useimpien on helppo samaistua.

Erno Peltosen näyttely Aamusta iltaan avoinna Kangasala-talon galleriassa 1.9.2019 saakka. Näyttely on Peltosen 16. yksityisnäyttely.

Näyttelyyn liittyvä taiteilijatapaaminen pidetään Kangasala-talon galleriassa pe 2.8., jolloin Erno Peltonen on paikalla kertomassa työskentelystään ja näyttelyyn liittyvistä teoksista.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Erno Peltonen
kuvataiteilija
ernopeltonen@gmail.com
p. 044 5111969
ernopeltonen.com

Johanna Kangas
museolehtori, tiedottaja
johanna.kangas@kangasala-talo.fi
p. 040 773 0196
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
kimmopyykkotaidemuseo.fi

Kangasala-talon galleria
Kuohunharjuntie 6
36200 Kangasala
p. 040 7730196
Avoinna
Ti-Ke klo 11-17
To klo 11-19
Pe-La klo 11-17
Su klo 11-15
Ma klo suljettu.
(Juhannuksena 21.-23.6. suljettu)

Kuvat

Erno Peltonen Aamusta iltaan -näyttelyssä Kangasala-talon galleriassa. Teokset Odottajat ja Vartijat taustalla. Kuva. Johanna Kangas
Erno Peltonen Aamusta iltaan -näyttelyssä Kangasala-talon galleriassa. Teokset Odottajat ja Vartijat taustalla. Kuva. Johanna Kangas
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kuohunharjuntie 6
36200 KANGASALA

040 773 0148http://www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

Kimmo Pyykkö -taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta kahdessa kerroksessa. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee taidemuseon kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Taidemuseon yleisötyöhön kuuluvat yleisö- ja teemaopastukset, opastukset, luennot ja työpajat eri kohderyhmille. Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee Kangasala-talossa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Riitta Nelimarkan näyttely tuo väri-ilottelua Kimmo Pyykkö -taidemuseoon -näyttely avautuu 21.9.30.8.2019 08:54:53 EESTTiedote

Syksyllä 2019 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa nähdään omaleimaisen ja monipuolisen taiteilijan, professori Riitta Nelimarkan näyttely Bardo Bardo - teoksia alitajunnan labyrinteistä. Nelimarkan alter ego Elise seuralaisineen ja muut tarinalliset hahmot valloittavat taidemuseon näyttelytilat. Riitta Nelimarkan näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 21.9.2019 – 5.1.2020.

Museoiden iltana 15.8. Einar Ilmonin näyttelyn voi kokea musiikin siivittämänä12.8.2019 13:41:39 EESTTiedote

Museoiden iltana Kimmo Pyykkö -taidemuseo tarjoaa musiikillisen äänimaiseman Einar Ilmonin näyttelyssä kävijöille. Kontrabasisti Ahti Lassila improvisoi näyttelyn teosten teemoista ja tilasta musiikillisen esityksen klo 19 alkaen. Einar Ilmonin elämään johdattelee Einarin kävelykierroksella opas Jussi Lehtonen klo 17. Lähtö kierrokselle Kimmo Pyykkö -taidemuseon edestä.

Museoiden ilta 15.8.2019 Kangasalla tarjoaa monenlaisia maksuttomia tapahtumia iltakymmeneen asti9.8.2019 09:02:35 EESTTiedote

Viidettä kertaa Kangasalla järjestettävä Museoiden ilta tarjoaa monenlaista tekemistä ja kokemista torstaina 15. elokuuta klo 17 alkaen. Taidemaalari Einar Ilmonin elämään ja taiteeseen voi tutustua Einarin kävelykierroksella sekä kontrabasisti Ahti Lassilan musiikin siivittämänä Walking bass -kierroksella Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Mobilia järjestää useita yleisöopastuksia sekä Rallimuseossa että ”Leveillä lahkeilla” näyttelyihin. Tapahtumassa on mukana yhteensä yhdeksän paikalliskohdetta, joihin kaikkiin on illan aikana vapaa pääsy.

Uutta nähtävää ja taitelijatapaamisia Kimmo Pyykkö -taidemuseossa Kimmon päivänä pe 2.8.201930.7.2019 08:00:00 EESTTiedote

Kimmon nimipäivän kunniaksi Kimmo Pyykkö -taidemuseon tuleva perjantai on täynnä ohjelmaa. Kimmo Pyykön Pitkän matkan ateljee -näyttelyssä nähdään ensi kertaa mm. taidemaalari Jaakko Sieväsen Lätsä-Kimmo-muotokuva. Taidemaalari Erno Peltonen kertoo näyttelystään Kangasala-talon galleriassa klo 14 ja pitkän uran tehnyt muotitaiteilija, pukusuunnittelija Matti Seppänen esittele tuoretta Elämäntyönä muotitaide -muistelmateostaan klo 15. Näyttelyihin ja taiteilijatapaamisiin on vapaa pääsy.