Amnesty International

Tänään on kuolemanrangaistuksen vastainen päivä – näin maailmalla teloitetaan

Jaa

Yli puolet maailman maista on kieltänyt teloittamisen rangaistuksena. Silti ihmisiä tuomitaan kuolemaan ja teloitetaan päivittäin ympäri maailman. Tänään torstaina 10. lokakuuta vietetään kuolemanrangaistuksen vastaista päivää.

Vuonna 2018 maailmalla teloitettiin 690 ihmistä. Luku ei sisällä tilastoja Kiinasta, joka katsoo teloitusten olevan valtionsalaisuus. Amnestyn arvion mukaan Kiinassa toimeenpannaan vuosittain tuhansia kuolemantuomioita.

Kiinan jälkeen eniten teloituksia tekivät Iran (ainakin 253 teloitusta), Saudi-Arabia (ainakin 149 teloitusta), Vietnam (ainakin 85 teloitusta) ja Irak (ainakin 52 teloitusta).

Teloitukset jatkuneet vuonna 2019

Saudi-Arabia nousi kansainvälisiin otsikoihin viime huhtikuussa, kun maa toimeenpani 37 ihmisen joukkoteloituksen. Yksi teloitetuista oli nuori mies, joka oli tuomittu rikoksesta, jonka väitettiin tapahtuneen, kun hän oli alle 18-vuotias.

Huhtikuussa Iranin viranomaiset ruoskivat ja teloittivat kaksi alle 18-vuotiasta. Heidät pidätettiin 15-vuotiaina.

Kuluneen vuoden aikana ihmisiä on teloitettu myös ainakin Japanissa, Egyptissä, Etelä-Sudanissa, Bahrainissa ja Yhdysvalloissa.

Peruuttamaton rangaistus

Kuolemaantuomitun teloitus toimeenpannaan maasta riippuen yleensä hirttämällä, ampumalla, sähkötuolissa tai myrkkyruiskeella. Kyseessä on peruuttamaton rangaistus, joka loukkaa ihmisoikeuksista perustavanlaatuisinta – oikeutta elää.

“Kun Amnesty aloitti työnsä kuolemanrangaistuksen lopettamiseksi, teloitus rangaistuksena oli kielletty vain 16 maassa. Nyt se on kielletty 106 maassa, eli yli puolessa maailman maista. Me jatkamme työtämme, kunnes tuo osuus on täydet 100 prosenttia”, toteaa Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Kuolemanrangaistus on julma, epäinhimillinen ja ihmisarvoa alentava rangaistus, joka loukkaa oikeutta elämään äärimmäisellä tavalla. Amnesty vastustaa kuolemanrangaistusta kaikkialla ja kaikissa olosuhteissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Lapset kärsivät Boko Haramin runtelemassa Nigeriassa – kidutusta ja laittomia pidätyksiä27.5.2020 03:01:00 EESTTiedote

Terroristijärjestö Boko Haram on siepannut ja pakottanut tuhansia lapsia sotilaiksi tai “vaimoiksi” Nigerian koillisosissa jo lähes vuosikymmenen ajan. Amnesty Internationalin tuore raportti paljastaa, miten myös Nigerian armeija on syyllistynyt Boko Haramilta paenneiden lasten kiduttamiseen ja muihin sotarikoksiin. Lisäksi muun muassa EU rahoittaa entisille sotilaille suunnattua kuntoutusohjelmaa, joka on syyllistynyt ihmisoikeusloukkauksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme