Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ryVarhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry

Tänään vietetään varhaiskasvatuspäivää ja nostetaan varhaiskasvatuksen opettajien osaamista

Jaa
Valtakunnallista varhaiskasvatuspäivää vietetään tänään torstaina 16. maaliskuuta. Tämän vuoden Varhaiskasvatuspäivä rakentuu teemalle ”Varhaiskasvatuksesta vahvat juuret tulevaisuuteen”. Vaikuttava varhaiskasvatus tarvitsee varhaiskasvatuksen opettajia. Käsillä olevan varhaiskasvatuksen opettajapulan taustat ulottuvat varhaiskasvatuslain muutosta kauemmaksi historiassa.

Yliopistojen varhaiskasvatuksen opettajakoulutusmäärät koulutusmäärät ovat olleet vuosikymmeniä riittämättömiä. Samalla, kun lasten määrä on subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden myötä 90-luvun puolesta välistä tuplaantui, opettajien koulutusmäärät puolittuivat.

Varhaiskasvatuksen opettajapulan ratkaisuksi on esitetty kelpoisuuksien alentamista tai lasten määrän vähentämistä päiväkodeista milloin subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajaamisen tai lasten kotihoidon tuen turvin.

Varhaiskasvatuksen opettajapula ratkaistaan vain kouluttamalla varhaiskasvatuksen opettajia, toteaa Varhaiskasvatuksen Opettajien Liiton puheenjohtaja Anitta Pakanen.

Päivähoitolaki 50 vuotta

Huhtikuussa tulee kuluneeksi 50 vuotta, kun päivähoitolaki astui voimaan. Kuntia velvoitettiin huolehtimaan päiväkotipaikkojen riittävyydestä. Päiväkotipaikkojen määrä  kaksinkertaistui ja subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden säätämisen myötä 1990-luvun puolessa välissä lasten määrä lisääntyi entisestään.

Varhaiskasvatuksen opettajakoulutusmäärät sen sijaan ovat laahanneet perässä.1990-luvun puolen väliin ne puolittuivat. Opettajien koulutusmäärät vakiintuivat noin 500, kun määrän olisi pitänyt olla ainakin 1000 aloituspaikkaa.

Päivähoitolaki ja siitä seuranneet ratkaisut ovat ollet merkittäviä julkisen varhaiskasvatusjärjestelmän rakentamisessa. 1970-luvulla keskusteltiin päiväkotipaikkojen ja varhaiskasvatuksen opettajien riittävyydestä. On erikoista, että edelleen - 50 vuotta myöhemmin, käymme keskustelua samojen teemojen ympärillä, Pakanen ihmettelee.

Varhaiskasvatuksen pedagogiikkaan on panostettu hyvästä syystä paljon viime vuosina. Nyt on huolehdittava siitä, että oikeus varhaiskasvatuksen pedagogiikkaan säilyy kaikilla lapsilla ja päiväkoteihin saadaan työrauhaa toimeenpanna varhaiskasvatuslain tavoitteet ja kelpoisuudet siirtymäajan puitteissa kaikkialla Suomessa.

Yliopistoissa tulee kouluttaa 1 400 varhaiskasvatuksen opettajaa vuosittain ainakin vuoteen 2030 saakka. Samoin on kiinnitettävä huomio riittävään kasvatustieteen maistereiden koulutusmääriin, jotta päiväkodin johtajien pedagoginen osaaminen turvataan. Yliopistojen varhaiskasvatuksen opettajakoulutus tarvitsee pitkän kehittämisohjelman, ja sille kohdistetun rahoituksen.

Palkka vastaamaan työn vaativuutta

Varhaiskasvatuksen opettajien palkat ovat koulutukseen ja työn vaativuuteen nähden heikot. Varhaiskasvatuksen opettajien osaamisen merkitys on noussut yhteiskunnalliseen keskusteluun. – Työnantajalla on valta vaikuttaa varhaiskasvatuksen opettajien korkeampaa palkkaa, Pakanen peräänkuuluttaa.

Valtakunnallinen varhaiskasvatuspäivä on jo 30 vuoden ajan tehnyt varhaiskasvatuksen opettajien ja erityisopettajien työn merkitystä näkyväksi. Varhaiskasvatuspäivä on odotettu juhlapäivä päiväkodeissa.


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anitta Pakanen, puheenjohtaja, Lastentarhanopettajaliitto LTOL
040 540 8633

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry
Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry
Rautatieläisenkatu 6
00520 Helsinki

https://www.vol.fi/

Varhaiskasvatuksen opettajien liitto on varhaiskasvatuksen asiantuntijajärjestö, joka tekee työtä varhaiskasvatuksen opettajien sekä varhaiskasvatuksen arvostuksen ja lapsen oikeuksien puolesta. Liitolla on 14 500 jäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL ry

Varhaiskasvatuksen kriisi ei ratkea kelpoisuuksien väljentämisellä3.11.2022 17:13:17 EET | Tiedote

Varhaiskasvatuksen henkilöstövajetta ja siihen liittyviä ratkaisuehdotuksia käsiteltiin pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteisessä tiedotustilaisuudessa torstaina 3. marraskuuta Helsingissä. Esitykset varhaiskasvatuslain avaamisesta herättävät tyrmistystä. Varhaiskasvatuksen työvoimapulan ratkaisuksi on kautta aikojen tarjottu alan kelpoisuuksien väljentämistä. Alan arvostuksen ja lasten yhdenvertaisuuden näkökulmasta tämä on kestämätöntä.

Varhaiskasvatuksen Opettajien Liiton viesti kentältä ministereiden varhaiskasvatuksen kriisikokoukseen: Nyt tarvitaan työrauhaa päiväkoteihin, ei varhaiskasvatuslain avaamista!26.10.2022 14:24:06 EEST | Uutinen

Varhaiskasvatuksen opettajapula vaivaa tällä hetkellä lähes koko maata, mutta tilanne on vakavin pääkaupunkiseudulla. Varhaiskasvatuksen kriisin ratkaisun avaimet ovat yksinkertaiset: Vuosikymmeniä jatkunut pula opettajista on nyt ratkaistava kouluttamalla yliopistoissa varhaiskasvatuksen opettajia, ei väljentämällä kelpoisuuksia, jota on tarjottu aina varhaiskasvatuksen opettajapulan ratkaisuksi. Lisäksi päiväkotien työolosuhteet ja opettajien palkkaus on saatava kuntoon.

VOL tyrmää esityksen varhaiskasvatuksen opettajakelpoisuuksien väljentämisestä19.8.2022 13:18:24 EEST | Uutinen

Varhaiskasvatuksen opettajia tulee jatkossakin kouluttaa muiden opettajien tapaan yliopistoissa. Esitys viime hallituskaudella laaditun varhaiskasvatuslain avaamisesta Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto tyrmää täysin. Varhaiskasvatuslaki vahvisti varhaiskasvatuksen asemaa osana suomalaisten lasten koulutuspolkua ja koulutuksellisen tasa-arvon tuottamisessa. Nyt tämä uhataan romuttaa.

Lastentarhanopettajaliitosta Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto25.10.2019 10:38:15 EEST | Tiedote

Lastentarhanopettajaliiton 100-vuotisjuhlavuosi päättyy liiton nimenmuutokseen. Lastentarhanopettajat ovat varhaiskasvatuslain mukaan varhaiskasvatuksen opettajia, siksi myös Lastentarhanopettajaliitosta tulee nyt Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto VOL. Ruotsinkielinen nimi on Småbarnspedagogikens Lärarförbund SLF ja englanniksi Early Childhood Education Teachers Union (ECE Teachers Union). Patentti- ja rekisterihallitus rekisteröi vielä liiton uudet säännöt, nimenmuutoksen osalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme