Espoon kaupunki - Esbo stad

Tapiolan urheilupuiston suunnittelu etenee – tavoitteena hiilineutraalius

Jaa

Tapiolan urheilupuiston kehittäminen Espoossa otti tärkeän askeleen, kun valtuusto hyväksyi alueen asemakaavan muutoksen 22.3.2021. Urheilupuisto kehittyy kaikkia espoolaisia palvelevaksi liikunnan, urheilun ja tapahtumien keskukseksi.

Tapiolan urheilupuisto, aukionäkymä portailta. Arkkitehtitoimisto HKP.
Tapiolan urheilupuisto, aukionäkymä portailta. Arkkitehtitoimisto HKP.

 Alueelle tulee monipuoliset liikuntamahdollisuudet, 6000-paikkainen kansainvälisen tason stadion, asuntoja 900 asukkaalle sekä mahdollisesti 14-kerroksinen hotelli. Alueen pysäköinti tulee stadionin alle. Sijainti metroaseman vieressä mahdollistaa sen, että suuriin yleisötilaisuuksiin tullaan pääosin joukkoliikenteellä. 

Espoon tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Kaupunginhallitus päätti vuonna 2019, että stadionhanke tulee toteuttaa hiilineutraalisti. Hiilineutraalius muodostuu ilmastopäästöjen minimoinnista ja jäljelle jäävien päästöjen kompensoinnista. 

Espoon kaupunkisuunnittelukeskus, FCG Finnish Consulting Group ja Green Building Partners ovat nyt selvittäneet ratkaisuja, joilla koko urheilupuiston alueen hiilineutraalius voisi toteutua. Selvityksessä otetaan huomioon alueen ja rakennusten koko elinkaari rakentamisesta käyttöön ja käytöstä poistamiseen.  

”Näin laajan ja monipuolisen hankkeen arviointi on ollut vaativa tehtävä, mutta se mahdollistaa vaikuttavat toimenpiteet. Selvitystyön aikana tuli ilmeiseksi, että hiilineutraalius edellyttää tiivistä yhteistyötä kaupungin päättäjiltä, toimialoilta ja yhteistyökumppaneilta”, sanoo projektinjohtaja Antti Mäkinen Espoon kaupungilta. 

Kokonaisvaltainen selvitys auttaa toimijoita kohdistamaan ilmastotoimet alueen suunnittelussa, rakentamisessa ja käyttövaiheessa merkittävimpiin ratkaisuihin. Suurin vaikuttavuus löytyy alueen maarakentamisesta, rakennusmateriaalien valinnasta ja käytönaikaisesta energiankulutuksesta. Niiden avulla urheilupuiston hiilijalanjälki saataisiin noin 45 prosenttia pienemmäksi kuin tavanomaisilla ratkaisuilla.  

”Puurakentamisella voitaisiin saavuttaa noin 24 prosentin päästövähennys verrattuna betonirakentamiseen”, sanoo projektipäällikkö Petri Tuormala FCG:ltä. ”Suurin vaikutus on kuitenkin sillä, että rakennusten käytönaikainen energia tuotetaan hiilineutraalisti.”  

Kun asemakaavan muutos tulee voimaan, alkaa alueen tarkempi suunnittelu. Stadionin rakennussuunnittelun käynnistää kaupungin perustama kiinteistöyhtiö. Stadionin alle rakennettavasta pysäköinnistä vastaa kaupungin omistama pysäköintiyhtiö. Kaupunkitekniikan keskus laatii alueen puisto- ja katusuunnitelmat. Kaupunki lähtee hakemaan kumppaneita asuntorakentamiseen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Mäkinen, Espoon kaupunki, projektinjohtaja. antti.o.makinen@espoo.fi, 050 593 1339

Toni Saastamoinen, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus, arkkitehti. toni.saastamoinen@espoo.fi, 040 520 8272

Petri Tuormala, FCG, johtava asiantuntija. petri.tuormala@fcg.fi, 040 575 6107.

Kuvat

Tapiolan urheilupuisto, aukionäkymä portailta. Arkkitehtitoimisto HKP.
Tapiolan urheilupuisto, aukionäkymä portailta. Arkkitehtitoimisto HKP.
Lataa
Tapiolan urheilupuisto, aukionäkymä. Arkkitehtitoimisto HKP.
Tapiolan urheilupuisto, aukionäkymä. Arkkitehtitoimisto HKP.
Lataa
Tapiolan urheilupuisto, ilmakuva lännestä. Arkkitehtitoimisto HKP.
Tapiolan urheilupuisto, ilmakuva lännestä. Arkkitehtitoimisto HKP.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Koronarokotusvuorossa tänä vuonna 60 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat espoolaiset sekä riskiryhmiin kuuluvat12.4.2021 17:23:40 EEST | Tiedote

Koronarokotuksen ajanvaraus on käynnissä tänä vuonna 60 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille espoolaisille sekä henkilöille, jotka kuuluvat THL:n määrittämään riskiryhmään 1 tai 2. Koronavirustaudille altistavat sairaudet on listattu myös Espoon sivuille. Lue mitkä sairaudet ja tilat oikeuttavat riskiryhmäläisten rokotuksiin. Espooseen saadaan tällä hetkellä kahta eri koronavirusrokotetta: Pfizer-BioNTech Comirnaty sekä AstraZeneca Vaxzevria. Rokotteet jaetaan HUSin, THL:n ja kuntien yhteisen suosituksen mukaan 29.3. alkaen seuraavasti: Pfizer-BioNTech Comirnaty-rokote Tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat Tänä vuonna 60-64 vuotta täyttävät 18-64 –vuotiaat riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat. 16-17-vuotiaat, jotka kuuluvat riskiryhmään 1 AstraZeneca Vaxzevria-rokote Tänä vuonna 65-69 vuotta täyttävät riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat. Tänä vuonna 65-69 vuotta täyttävät THL:n linjauksen mukaisesti rokotettavan ei ole mahdollista valita, mitä rokotetta rokotuksessa käytetään. Kaikki kä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme