Energiavirasto

Tarjouskilpailu uusiutuvan energian sähkötuista

Jaa

Energiavirasto järjestää uusiutuvan energian sähkötukien teknologianeutraalin tarjouskilpailun. Sen perusteella sähkön tuottaja hyväksytään preemiojärjestelmään. Tarjouksia voivat tehdä tuulivoiman, aurinkovoiman, biomassan, biokaasun ja aaltovoiman sähkön tuottajat. Tarjousten jättöaika on 15.11.−31.12.2018 ja tarjoukset tulee jättää Energiavirastolle sähköisesti.

Kilpailutuksen kohteena on vuotuinen sähkön tuotantomäärä, joka on yhteensä 1,4 terawattituntia. Sähkön tuottajat tekevät tarjouksia siitä, millä preemiolla ja kuinka paljon ne ovat valmiita tuottamaan sähköä. Tuotetusta sähköstä pienimmän preemion tarjonneet hankkeet menestyvät tarjouskilpailussa parhaiten.

Kukin preemiojärjestelmään hyväksytty sähkön tuottaja saa oman tarjouksensa mukaisen preemiotuen (pay-as-bid). Se määräytyy preemion ja sähkön markkinahinnan perusteella. Sähkön kolmen kuukauden markkinahinnan keskiarvon ollessa enintään yhtä suuri kuin sähkön viitehinta (30€/MWh), tuki on preemion suuruinen. Markkinahinnan ylittäessä viitehinnan tuki muuttuu liukuvaksi. Tukea ei makseta, jos markkinahinta on vähintään viitehinnan ja tarjotun preemion summa.

Preemiojärjestelmästä valtiolle aiheutuvia kustannuksia on vaikea arvioida, koska niihin keskeisesti vaikuttaa sähkön markkinahinnan tuleva kehitys. Oletuksella, että sähkön markkinahinta olisi 2020-luvulla keskimäärin 35 euroa megawattituntia kohden ja hyväksyttyjen tarjousten mukainen keskimääräinen preemio olisi 10 euroa, vuositasolla valtiolle aiheutuvat kustannukset olisivat 7 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 sähkön markkinahinta oli Suomessa keskimäärin 33€/MWh.

Uusiutuvan energian tukien tarjouskilpailu edistää osaltaan kansallisen energia- ja ilmastostrategian toimeenpanoa, jonka tavoitteena on pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman mukaisesti lisätä uusiutuvan energian käyttöä siten, että sen osuus 2020-luvulla nousee yli 50 prosenttiin. Vuonna 2017 uusiutuvan energian osuus energian loppukäytöstä oli noin 40 prosenttia.

Noin puolet EU-maista on kilpailuttanut uusiutuvan energian sähkötukia. Nyt järjestettävä tarjouskilpailu on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Kustannustehokkuuden lisäksi kilpailutuksen tavoitteena on tuottaa tietoa eri tuotantoteknologioiden kustannustasoista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Pekka Ripatti, pekka.ripatti@energiavirasto.fi, puh. 029 5050 075.

Kilpailutusasiantuntija Roland Magnusson, roland.magnusson@energiavirasto.fi, puh. 029 5050 111.

Tietoja julkaisijasta

Energiavirasto
Energiavirasto
Lintulahdenkuja 4
00530 HELSINKI

029 5050 000http://www.energiavirasto.fi

Energiavirasto toimeenpanee ilmasto- ja energiapolitiikkaa. Virasto edistää ja valvoo energiamarkkinoita, päästöjen vähentämistä, energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian käyttöä. Toimimme työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Energiavirasto

Päästöoikeuden hinnannousu ohjaa uusiutuvan energian edistämistä22.1.2019 08:00:00 EETTiedote

Sähkön ja päästöoikeuksien hinnannousun taustalla vaikuttaa monien muiden tekijöiden ohella EU:n ja Suomen ilmastopolitiikka. Hinnannousun seurauksena uusiutuvan energian syöttötariffien tukitasot ovat romahtaneet. Syöttötariffijärjestelmään ei enää hyväksytä uusia voimaloita ja jatkossa tukien tulee perustua kilpailuun. Energiavirasto käsittelee parhaillaan uusiutuvan energian tarjouskilpailun tarjouksia.

Energiavirasto hakee energianeuvojia maakuntiin11.1.2019 14:47:19 EETTiedote

Mediatiedote 11.1.2019. Energiavirasto hakee alueellisen energianeuvonnan toteuttajia maakuntiin. Alueellisen energianeuvonnan tavoitteena on antaa puolueetonta tietoa energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämiseen. Energianeuvonnalla pyritään sekä laajentamaan tietoutta energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämisen keinoista että tuomaan energianeuvontaa helposti kohderyhmien - kuluttajien, kuntien ja pk-yrityksien - saataville kussakin maakunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme