Energiavirasto

Tarjouskilpailu uusiutuvan energian sähkötuista

Jaa

Energiavirasto järjestää uusiutuvan energian sähkötukien teknologianeutraalin tarjouskilpailun. Sen perusteella sähkön tuottaja hyväksytään preemiojärjestelmään. Tarjouksia voivat tehdä tuulivoiman, aurinkovoiman, biomassan, biokaasun ja aaltovoiman sähkön tuottajat. Tarjousten jättöaika on 15.11.−31.12.2018 ja tarjoukset tulee jättää Energiavirastolle sähköisesti.

Kilpailutuksen kohteena on vuotuinen sähkön tuotantomäärä, joka on yhteensä 1,4 terawattituntia. Sähkön tuottajat tekevät tarjouksia siitä, millä preemiolla ja kuinka paljon ne ovat valmiita tuottamaan sähköä. Tuotetusta sähköstä pienimmän preemion tarjonneet hankkeet menestyvät tarjouskilpailussa parhaiten.

Kukin preemiojärjestelmään hyväksytty sähkön tuottaja saa oman tarjouksensa mukaisen preemiotuen (pay-as-bid). Se määräytyy preemion ja sähkön markkinahinnan perusteella. Sähkön kolmen kuukauden markkinahinnan keskiarvon ollessa enintään yhtä suuri kuin sähkön viitehinta (30€/MWh), tuki on preemion suuruinen. Markkinahinnan ylittäessä viitehinnan tuki muuttuu liukuvaksi. Tukea ei makseta, jos markkinahinta on vähintään viitehinnan ja tarjotun preemion summa.

Preemiojärjestelmästä valtiolle aiheutuvia kustannuksia on vaikea arvioida, koska niihin keskeisesti vaikuttaa sähkön markkinahinnan tuleva kehitys. Oletuksella, että sähkön markkinahinta olisi 2020-luvulla keskimäärin 35 euroa megawattituntia kohden ja hyväksyttyjen tarjousten mukainen keskimääräinen preemio olisi 10 euroa, vuositasolla valtiolle aiheutuvat kustannukset olisivat 7 miljoonaa euroa. Vuonna 2017 sähkön markkinahinta oli Suomessa keskimäärin 33€/MWh.

Uusiutuvan energian tukien tarjouskilpailu edistää osaltaan kansallisen energia- ja ilmastostrategian toimeenpanoa, jonka tavoitteena on pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman mukaisesti lisätä uusiutuvan energian käyttöä siten, että sen osuus 2020-luvulla nousee yli 50 prosenttiin. Vuonna 2017 uusiutuvan energian osuus energian loppukäytöstä oli noin 40 prosenttia.

Noin puolet EU-maista on kilpailuttanut uusiutuvan energian sähkötukia. Nyt järjestettävä tarjouskilpailu on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Kustannustehokkuuden lisäksi kilpailutuksen tavoitteena on tuottaa tietoa eri tuotantoteknologioiden kustannustasoista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Pekka Ripatti, pekka.ripatti@energiavirasto.fi, puh. 029 5050 075.

Kilpailutusasiantuntija Roland Magnusson, roland.magnusson@energiavirasto.fi, puh. 029 5050 111.

Tietoja julkaisijasta

Energiavirasto
Energiavirasto
Lintulahdenkuja 4
00530 HELSINKI

029 5050 000http://www.energiavirasto.fi

Energiavirasto toimeenpanee ilmasto- ja energiapolitiikkaa. Virasto edistää ja valvoo energiamarkkinoita, päästöjen vähentämistä, energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian käyttöä. Toimimme työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Energiavirasto

Lisäresursseja energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian edistämiseen22.8.2018 12:04Tiedote

Energiavirasto rahoittaa maakuntien energia- ja ilmastotyötä. Ensimmäiset hankkeet ovat nyt käynnistyneet. Nämä hankkeet tulevat edistämään päästövähennysten saavuttamista energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämisen kautta. Hankkeissa toteutetaan mm. kuluttajien energianeuvontaa, edistetään kuntien ilmasto- ja energiatyötä sekä tuetaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä energia-asioissa.

Tarjouskilpailu sähkö- ja kaasuajoneuvojen latausjärjestelmien ja tankkausasemien tuesta29.6.2018 12:23Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut vaihtoehtoisten käyttövoimien eli sähköisen liikenteen ja biokaasun liikennekäytön jakeluverkoston tukiohjelmaa, jonka toimeenpanosta vastaa Energiavirasto. Tukea voidaan myöntää yrityksille, kunnille ja muille yhteisöille. Asunto-osakeyhtiöt tai asuinkiinteistöille, tai niiden yhteyteen toteutettavat hankkeet, ovat rajattu tukiohjelman ulkopuolelle.

Anbudsförfarande om stöd för laddningssystem och gastankningsanläggningar för el- och gasfordon29.6.2018 12:23Tiedote

Arbets- och näringsministeriet har berett ett stödprogram för distributionsnätet för alternativa drivmedel, dvs. för elfordon och trafikanvändning av biogas. Programmet verkställs av Energimyndigheten. Stöd kan beviljas till företag, kommuner och andra sammanslutningar. Stödprogrammet omfattar inte bostadsaktiebolag och bostadsfastigheter samt projekt som genomförs i anslutning till dem.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme