Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Tärppi asuntoa etsiville opiskelijoille: kaverin kanssa soluasuntoon

Jaa

Opiskelijoiden asunnonetsintä on keskikesästä kuumimmillaan. Viime kesänä opiskelijoiden asuntotilanne oli tavallista parempi, kun koronan myötä kansainvälisiä opiskelijoita saapui tavallista vähemmän ja korkeakoulut olivat siirtyneet etäopetukseen. Tulevana syksynä vuokramarkkinat palaavat kohti normaalia.

Mistä asuntoa etsivän opiskelijan kannattaa aloittaa? Monelle ensisijainen vaihtoehto löytyy opiskelija-asuntotarjonnasta. Opiskelija-asuntoja tarjoavat yleishyödylliset opiskelija-asuntosäätiöt, -yhdistykset ja -yhtiöt sekä opiskelijajärjestöt.  

”Opiskelija-asuminen on edullinen vaihtoehto ja asunnot on suunniteltu opiskelijoiden tarpeita ajatellen", painottaa Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu. 

Kämppäkaveriksi kaverin tai tulevan kaverin kanssa 

Opiskelija-asuntotarjonnasta löytyy yksiöiden, kaksioiden ja perheasuntojen lisäksi kämppiksen kanssa jaettavia solu- ja kimppa-asuntoja. Lehtoruusun mukaan mielikuva vaikeasti saatavista opiskelija-asunnoista ei pidä paikkaansa.  

”Monilla paikkakunnilla useimmille asunnontarvitsijoille pystytään tarjoamaan asunto, jos on avoin erilaisille vaihtoehdoille. Jos taas hakee vain paikkakunnan halutuimpia asuntoja, voi asunnonsaannissa kestää pidempään", Lehtoruusu kertoo. 

Solu- ja kimppa-asunto on useimmiten helpoin saada. Lehtoruusu kannustaa kokeilemaan ennakkoluulottomasti asumista kämppäkaverin kanssa. 

”Kämppäkaverista on seuraa vieraalle paikkakunnalle muuttavalle. Kämppäkavereista voi tulla vaikka elinikäiset ystävät, vaikkei entuudestaan tuntisikaan. Jos vieraan kämppiksen kanssa asuminen huolettaa, voi hakea asumaan yhdessä kaverin kanssa,” Lehtoruusu vinkkaa. 

Monessa opiskelija-asuntoyhteisössä on mahdollista esittää kämppistoive hakemuksen yhteydessä tai erikseen ilmoittamalla. Toiveita toteutetaan mahdollisuuksien mukaan. Paras todennäköisyys toiveen toteutumiselle on, jos tuntee entuudestaan asukkaan, jonka solunaapuri on muuttamassa pois. 

”Useimmiten solu- ja kimppa-asunnot vapautuvat huone kerrallaan ja vapautuvaan huoneeseen etsitään uusi asukas. Välillä kokonainen asunto vapautuu kerralla, jota voidaan tarjota asuntoa yhdessä etsiville kaveruksille,” Lehtoruusu selittää. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Suomen opiskelija-asunnot SOA ryhttp://www.opiskelija-asunnot.fi

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen valtakunnallinen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. Yhdistys valvoo opiskelija-asuntoyhteisöjen yleisiä ja yhteisiä etuja, edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä sekä edistää opiskelija-asuntopoliittisten tavoitteidensa toteutumista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Puusta pitkälle – Arkkitehtiopiskelijat suunnittelivat puusta asuntoja opiskelijatovereilleen24.8.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Puusta Pitkälle -julkaisu esittelee puurakenteisen opiskelija-asumisen ideakilpailun, joka järjestettiin Tampereella, Oulussa ja Aalto-yliopistolla vuosina 2019-2020. Kilpailun toteuttamisessa olivat mukana myös paikalliset opiskelija-asuntosäätiöt ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Julkaisu on vapaasti luettavissa ja ladattavissa täältä. Julkaisussa esitellään kolmen eri korkeakoulun voittoisat suunnitelmat. Lisäksi jutuissa vieraillaan Kuhmossa puuelementtitehtaalla ja selvitetään, miksi juuri opiskelija-asuntosäätiöt ovat puurakentamisen suunnannäyttäjiä: Esimerkiksi Suomen kaksi korkeinta puukerrostaloa ovat opiskelija-asuntokäytössä. Tampereen ideakilpailun voittanut suunnitelma on puolestaan jo valmisteilla. - Opiskelija-asuminen on puurakentamisen luonteva edelläkävijä. Opiskelijat arvostavat ekologisuutta ja puurakentaminen on yksi keino, jolla opiskelija-asuntoyhteisöt voivat tarjota ympäristöystävällistä asumista, SOA ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu toteaa.

Koronapandemia hiljensi opiskelija-asuntokysyntää – tulevan syksyn asuntotilanteesta tulossa vaihteleva23.6.2021 11:00:00 EEST | Tiedote

Opiskelija-asuntojen kysyntä laski vuonna 2020 osassa maata jopa yli kymmenen prosenttia. Varsinkin soluasuntoja oli viime syksynä hyvin tarjolla, koska koulut peruivat opiskelijavaihtoja ja kansainväliset tutkinto-opiskelijat lykkäsivät opintojen aloittamista. Ensi syksyksi tilanteen uskotaan normalisoituvan ainakin osassa maata, mutta moni korkeakouluista peruu vaihtojaksoja myös syksyltä.

Ilouutinen uusille opiskelijoille: opiskelija-asuntoja tarjolla hyvin29.6.2020 09:00:00 EEST | Tiedote

Opiskelijoiden pitkät asuntojonot ovat jokakesäinen vakiouutinen. Koronaepidemia on johtanut poikkeukselliseen tilanteeseen: opiskelija-asuntoja on tarjolla hyvin. Syynä on kansainvälisten opiskelijoiden kato. Osa korkeakouluista on jäädyttänyt opiskelijavaihdon ja osa englanninkielisistä tutkinto-ohjelmista käynnistyy etäopetuksena. Kansainväliset tutkinto-opiskelijat eivät välttämättä pääse muuttamaan Suomeen oleskelulupaprosessien ja matkustusrajoituksien takia, vaikka koulutus käynnistyisikin normaalisti. Tuoreen lakimuutoksen myötä opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä opiskeluvuotenaan, jos opiskelija ei voi aloittaa opintojaan pandemian takia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme