Espoon kaupunki - Esbo stad

Tartunnanjäljitys pahoin ruuhkautunut - toimi näin, jos saat positiivisen koronatestituloksen

Jaa

Koronavirustilanne on Suomessa heikentynyt ja tilanteen arvioidaan olevan tällä hetkellä koko epidemia-ajan pahin. Koronavirustartuntojen määrän kasvu on ruuhkauttanut tartunnanjäljityksen ja koronatestauksen Espoossa.

Tällä viikolla on raportoitu epidemia-ajan suurimmat päivittäiset tartuntamäärät Espoossa. Keskiviikkona 22.12.2021 Espoossa todettiin uusia tartuntoja 240 ja tiistaina 21.12.2021 yhteensä 238 tartuntaa. Espoon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 751, mikä on epidemia-ajan suurin luku. Luku kertoo, kuinka monta koronatautitapausta Espoossa on ollut 14 vuorokauden aikana per 100 000 asukasta.

Vaikka tartunnanjäljittäjien määrää on lisätty, voimakkaasti pahentuneessa epidemiatilanteessa jäljitys on ruuhkautunut. Jäljitystyötä on priorisoitu THL:n toimenpideohjeen kiireellisyysluokituksen mukaan. Riskiryhmillä ja sosiaali- ja terveydenhuollossa tapahtuneet tartunnat jäljitetään ensin. Sairastuneita ja altistuneita ohjeistetaan ensi vaiheessa tekstiviestillä. Kiireellisimmät ryhmät tavoitetaan myös puhelimitse melko nopeasti. Muissa tapauksissa puhelinsoiton viive voi olla jopa kolme viikkoa. Tartunnanjäljitys jatkaa toimintaansa myös joulun pyhinä.

Myös koronatestaus on ruuhkautunut. Ensimmäiset varattavissa olevat näytteenottoajat ovat joulupäivänä. Tiedon testituloksesta saa keskimäärin 16 tunnissa. Ajanvarauspuhelimen takaisinsoiton viive on noin 30 tuntia. Jos sinulla on koronavirustautiin sopivia oireita etkä pääse nopeasti terveydenhuollon testiin, suosittelemme tekemään kotitestin.

Toimi näin, jos saat positiivisen testituloksen kotitestistä:

  • Eristäydy muista ihmisistä ja jää kotiin. Älä kutsu vieraita luoksesi.
  • Varaa aika viralliseen koronatestiin. Nopeiten testiajan saa varattua osoitteessa https://koronabotti.hus.fi/. Voit myös tehdä oirearvion osoitteessa www.omaolo.fi.
  • Ilmoita mahdollisesta altistumisesta henkilöille, joita olet kohdannut ja epäilet altistaneesi oireiden aikana sekä 2 vuorokauden aikana ennen oireiden alkua.
  • Tutustu koronavirustaudin kotihoito-ohjeisiin THL:n sivuilla.
  • Voit palata normaaliin arkeen, kun on ollut oireeton 2 vuorokautta ja oireiden alusta on kulunut vähintään 10 vuorokautta. Jos olet ollut oireeton, voit palata arkeen, kun positiivisen näytteen ottamisesta on kulunut 10 vuorokautta.

Lisäksi toimi näin, kun olet käynyt virallisessa koronatestissä ja saanut tartuntatautiviranomaiselta tiedon positiivisesta testituloksesta:

  • Ilmoita altistuneet henkilöt, heidän puhelinnumeronsa ja altistumispaikat koronatietoni.fi -palvelussa. Tiedot ovat näin tartunnanjäljittäjän käytettävissä, ja palvelu lähettää ilmoittamillesi kontakteille tekstiviestillä tiedon mahdollisesta altistumisesta. Viestissä ei mainita sinun nimeäsi.

Toimi näin, jos olet saanut tiedon mahdollisesta altistumisesta koronavirukselle:

  • Jos saat tiedon tartuntatautiyksiköstä, noudata saamiasi ohjeita. Ohje tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin määrätyille. https://www.espoo.fi/fi/espoon-kaupunki/koronavirus/ohjeet-kotikaranteeniin-maaratyille
  • Vaikka viranomainen ei olisi määrännyt sinua karanteeniin, mutta olet esim. saanut tiedon henkilöltä, joka epäilee altistaneensa sinut, on viisasta välttää tarpeettomia lähikontakteja altistumista seuraavan 10 vuorokauden ajan.
  • Käytä kodin ulkopuolella aina kasvomaskia.
  • Jos saat koronavirustartuntaan sopivia oireita, hakeudu testiin matalalla kynnyksellä.

Voit kysyä terveysneuvontaa puhelinnumerosta 116 117.

Jos vointisi heikkenee, hakeudu päivystykseen. Soita 116 117 ennen päivystykseen hakeutumista.

Vakavissa tilanteissa soita 112.

Lue lisää: espoo.fi/koronavirus

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Twitter: @Espoonhyte     
Facebook: Espoon sote - Hyvinvointia Espoossa

Espoon kaupunki Twitterissä 
Espoon kaupunki Facebookissa

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Felaktiga uppgifter om coronabegränsningar sprids i Esbo stads namn20.1.2022 16:12:59 EET | Tiedote

Det har skickats felaktiga uppgifter om coronabegränsningar till evenemangsarrangörer från en Gmail-adress som skapats i Esbo stads namn. Meddelanden har skickats åtminstone till arrangörer av vinteridrottstävlingar och de innehåller flera felaktiga påståenden. Åtminstone en del av meddelandena har undertecknats av ”Espoon koronaviruksen ennaltaehkäisytiimi” (”Esbos team för förebyggande av coronaviruset”).

Nuori Espoo kutsuu kaikki espoolaiset nuoret kulttuurin ja taiteen harrastajat osallistumaan Nuori Kulttuuri On Air -taidetapahtumaan: videohaku auki 1.-18.2.2022, pääkaupunkiseudun livetapahtuma Suvilahden Tiivistämöllä lauantaina 7.5.202220.1.2022 16:11:13 EET | Tiedote

Nuori Kulttuuri On Air on monipaikkainen nuorten taidetapahtuma. Tapahtuma käynnistyy videokatselmuksella, jonka hakuaika on 1.-18.2.2022. Kaikki hakuajan puitteissa lähetetyt teokset pääsevät Digistagelle Nuori Kulttuuri -alustalle. Tapahtuma huipentuu On Air -päivänä 7.5.2022, joka koostuu kuudesta eri puolilla Suomea järjestettävästä satelliittitapahtumasta. On Air -päivän iltana nuoret ympäri Suomen yhdistyvät livestriimillä omista tapahtumistaan yhdeksi juhlivaksi kokonaisuudeksi parin tunnin ajaksi.

Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunnan päätöksiä 19.1.202219.1.2022 21:30:44 EET | Tiedote

Hyvinvoinnin ja terveyden lautakunta hyväksyi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan keskiviikkona 19.1.2022 muun muassa hyvinvoinnin ja terveyden toimialan tulosyksiköiden käyttösuunnitelmat, järjestö- ja kohdeavustukset vuodelle 2022 sekä Länsi-Uudenmaan yhteiset ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen asiakkuuskriteerit. Lisäksi lautakunta kuuli ajankohtaiskatsaukset kuljetuspalvelujen tilanteesta, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen perustamisesta ja erityisesti sen ICT-valmistelun tilanteesta sekä koronatilanteesta Espoossa.

Tiedote Kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 19.1.202219.1.2022 20:52:48 EET | Tiedote

Kasvun ja oppimisen lautakunta antaa lausunnon Tapiolan päiväkodin peruskorjauksen hankesuunnitelmasta Kasvun ja oppimisen lautakunta toteaa lausuntonaan Tapiolan päiväkodin teknisen peruskorjauksen hankesuunnitelmasta, että hankesuunnitelmassa otetaan huomioon näkemys hyvästä varhaiskasvatusympäristöstä eikä suunnitelmaan ole huomauttamista. Keskeisellä paikalla sijaitseva kulttuurihistoriallisesti merkittävä päiväkoti halutaan säilyttää nykyisessä toiminnassa. Rakennus on suojeltu kulttuurihistoriallisten sekä rakennustaiteellisten tai kaupunkikuvallisten arvojen vuoksi, eikä sitä saa purkaa. Suojelutarve vaikuttaa merkittävästi myös korjausten suunnitteluun. Varhaiskasvatuksen palveluverkon näkökulmasta päiväkoti on tarpeellinen säilyttää alueella. Varhaiskasvatusikäisen väestön määrä kasvaa lähialueella vuoteen 2030 mennessä noin 200 lapsella ja Otaniemen puolella noin 480 lapsella. Lähialueella on myös pieniä tiloja, joista pyritään mahdollisuuksien mukaan luopumaan. Lähistölle ei

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme