Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe Suomen hallitusmuoto 100 vuotta -juhlatilaisuudessa 10.9.2019

Jaa

Arvoisa puhemies, hyvät Suomen kansan edustajat ja kutsuvieraat,

”Eduskunnalla on ennen kaikkea aikakirjoihin merkittävänä uusi hallitusmuoto, jolla on laskettu perusta itsenäisen, vapaan Suomen valtiolliselle elämälle”, totesi K.J. Ståhlberg, hallitusmuodon isä, vuoden 1919 valtiopäivien päättyessä.

Hallitusmuodon säätäminen oli nuoren tasavallan koetinkivi. Mielipiteitä oli monia, valkoisia ja punaisia, monarkistisia ja tasavaltalaisia, mutta tavoitteita vain yksi. Eheä kansakunta, joka on luja myös ulospäin.

Vaativassa tehtävässä onnistuttiin hyvin. Hallitusmuodosta tuli yhteiskuntaa ylläpitävä voima, sen perustus. Harvinaisella tavalla se säilyi pääpiirteissään läpi vuosikymmenten.

Tänään saatamme todeta, että perustus pitää. Suomi on maailman vakaimpia maita ja ehdotonta kärkeä oikeusvaltiona. Maa, joka tunnetaan selkeänä ja luotettavana toimijana.

***

Hallitusmuoto, valtiosääntö tai perustuslaki ovat juhlavia nimikkeitä ja saattavat arkikielessä kuulostaa etäisiltä. Arkielämäämme niillä on kuitenkin keskeinen vaikutus.

Lähestyn tätä nyt vain kahden teeman, luottamuksen ja osallisuuden kautta. Kumpikaan ei ole suoraa lakitekstiä, mutta kumpikin kuvaa lakiemme henkeä yhteisen olemisen järjestelyistä.

Kaiken yhteisen olemisen perustana on luottamus; olettama siitä, että kukin menettelee niin kuin häneltä kohtuudella voidaan edellyttää. Suomen perustuslakiin kirjatut perusoikeudet antavat hyvän pohjan tämän ”edellyttämisen” arviointiin.

Useasti ajatus jää siihen, että perusoikeuksien toteuttaminen on yhteiskunnan velvollisuus ja kansalaisen oikeus. Mutta myös kansalaisilla on velvollisuus toisiaan kohtaan, toisen yksilön perusoikeuden kunnioittamiseen. Ei jää jäljelle omaakaan oikeutta, jos ei muiden oikeutta pidetä arvossa.

Nimenomaisen säännöksen mukaan vastuu ympäristöstä, luonnosta, sen monimuotoisuudesta ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille. Siis meille kaikille.

Yksilöillä on vastuuta myös omasta turvastaan. Perustuslaki säätää oikeudesta sosiaaliturvaan; että jokaisella, joka ei kykene hankkimaan … turvaa … on oikeus…Tämän jälkeen perustuslaissa, aivan oikein, todetaan, että eri laeilla säädetään turvasta elämän erityistilanteissa ja taataan kaikille riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Mutta luen niin, että odotusarvona on, että omaa kykyä käytetään. Kukin mittansa ja mahdollisuuksiensa mukaan.

Julkisen vallan haltijoihin, tähän saliin, meihin, kaikkiin viranomaisiin kohdistuu ankarin odotusarvo: Se on ylläpitää valtiosääntöä, joka ”turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden ja yksilön vapaudet ja oikeudet sekä edistää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa”.

Satavuotiaan hallitusmuotomme keskeinen perusta on säilynyt vakaana yli niin vaikeiden kuin valoisien vuosien. Lyhyesti sanottuna: Luottamus ja vastuu – niihin nojaa perustuslakimme.

***

Toinen teema on osallisuus; tunne siitä, että on osallinen ja voi vaikuttaa tulevaan. Perustuslaki luo vahvan kehikon, tavallaan turvakaaren, joka takaa mahdollisuudet osallistumiseen ja tilaa osallisuudelle.

Nykyihmiselle osa oikeuksista kuulostaa itsestäänselvyydeltä, kuten yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Hallitusmuodon säätämisen aikaan juuri se toi osallisuuden tunnetta ja loi siten pohjan tasavallan kehittymiselle.

Vapaus kokoontua tai uskonnon ja omantunnon vapaus tuntuvat nyt niin ikään luonnostaan selviltä asioilta. Näihin on ikään kuin tuudittauduttu.

Tuudittautumisessa on myös vaaransa. Kysymys sananvapauden turvaamisesta nousee esiin niin eurooppalaisessa kuin suomalaisessa keskustelussa eri laajuudessa kuin vielä muutamia vuosia sitten, jolloin sekä tuo arvo että sen rajat olivat selkeämpiä.

Vastakkaisten totuuksien maailma ei jätä tiedolle tilaa. Se jättää hämmentyneitä vastaanottajia, missä minä oikein olenkaan osallinen?

Mielestäni kehikkoa lähemmäs jokapäiväistä elämää perustuslaki tulee taatessaan sivistyksellisiä, kielellisiä ja kulttuurisia arvoja. Kun opintie on auki ja kun erilaisuus hyväksytään, moni pysyy jo siksi mukana.

Laki, ei edes perustuslaki, ole kaikkivaltias. Palaan vuosien takaiseen huoleeni ulkopuolelle jäävistä nuorista. Jokainen meistä voi tukea nuorta ihmistä osalliseksi, ihan tavallisilla asioilla.

Omalta kohdaltani luulisin, etten ehkä olisi tässä nyt, ellen olisi nuorena kohdannut ymmärtäviä aikuisia. Ja heitä oli monia. Otaksun, että moni teistä voi tämän tuntemuksen jakaa.

***

Hallitusmuoto tai perustuslaki pysyttelivät pitkään etupäässä akateemisten tai poliittisten piirien keskustelunaiheena. Viimeisten vuosikymmenten aikana piiri on laventunut, yhä useammin kuulee yleisessä keskustelussa vedottavan perustuslain säännöksiin. Mielestäni se on sivistysvaltiokehitystä.

Viime vaalikauden loppupuolella kysymys perustuslakien tulkinnasta nousi kiivaaseen keskusteluun. Se kulminoitui, jälleen kerran, perustuslakivaliokunnan asemaan perustuslain vartijana.

Pohdittavaa teoreettisella tasolla kyllä tuli. Olisiko niin, että täysin identtisessä kysymyksessä perustuslakivaliokunnan vastaus muuttuisi, jos eduskunnan voimasuhteet olisivat välillä vaihtuneet? Ja jos, niin voitaisiinko se selittää niin, että vain tulkinta muuttui, mutta perustuslaki pysyi ennallaan.

On hyvä ymmärtää, että perustuslaki on kirjoitettu tavallaan väljin ilmaisuin, on jätetty tilaa ajan ja tulkinnan muutokselle. Mutta silti, jos jokin asia eilen oli, mutta tänään ei enää olisikaan perustuslainmukainen tai –vastainen, niin ymmälle jää.

Tuomioistuimet, viime kädessä korkeimmat oikeudet, voivat jo nyt jälkikäteen yksittäistapauksessa tutkia lain perustuslainmukaisuuden. Tasavallan presidentti taas voi lain vahvistamisvaiheessa pyytää korkeimmilta oikeuksilta lausunnon, jolloin perustuslainmukaisuuskin voi tulla arvioitavaksi. Ymmärrettävästi esille on noussut ajatus korkeimpien oikeuksien osallistumisesta myös ennakkotarkastukseen. Esimerkiksi niin, että perustuslakivaliokunta voisi hankalissa tilanteissa pyytää lausunnon korkeimpien oikeuksien muodostamalta jaostolta.

***

Myös tällä eduskunnalla tulee olemaan aikakirjoihin merkittävää. Niissä varmasti tulee näkymään, että aika on nopeasti muuttuvaa ja haastavaa. Vaikeaa on ennakoida edes vaalikauden mittaa. Mutta jos aikakirjoissa näkyy, että luottamus on vankkaa ja osallisuus vahvistunut, niin paljon on jo sillä tehty.

Tietoja julkaisijasta

Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentin kanslia
Mariankatu 2
00170 Helsinki

http://www.presidentti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tasavallan presidentin kanslia

President Stubb till Natos toppmöte i Haag17.6.2025 15:47:13 EEST | Pressmeddelande

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 42/2025 17.6.2025 Republikens president Alexander Stubb kommer att delta i Natotoppmötet 24–25 juni 2025 i Haag, Nederländerna. De viktigaste frågorna på toppmötet är att stärka Natos avskräckning och försvar för att möta det långvariga hotet från Ryssland, att avtala om ett nytt försvarsinvesteringsåtagande, att stärka försvarsindustrin och stödet till Ukraina. Finlands mål är att de beslut som fattas vid toppmötet i Haag ska befästa Natos enighet och de allierades engagemang för kollektivt försvar och säkerställa ett långsiktigt stöd till Ukraina. President Stubb deltar i ett möte mellan stats- och regeringscheferna i Nordatlantiska rådet, som består av Natos medlemsländer. På programmet står också en middag under värdskap av Kung Willem-Alexander och Drottning Máxima av Nederländerna. President Stubb kommer dessutom att ha flera bilaterala möten. Republikens presidents maka Suzanne Innes-Stubb deltar i programmet för toppmötesdeltagarnas

Presidentti Stubb Naton huippukokoukseen Haagiin17.6.2025 15:47:13 EEST | Tiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 42/2025 17.6.2025 Tasavallan presidentti Alexander Stubb osallistuu Naton huippukokoukseen 24.–25. kesäkuuta 2025 Haagissa Alankomaissa. Huippukokouksen pääaiheita ovat Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistaminen Venäjän pitkäkestoiseen uhkaan vastaamiseksi, uusi puolustusinvestointisitoumus, puolustusteollisuuden vahvistaminen ja tuki Ukrainalle. Suomen tavoitteena on, että Haagin huippukokouksessa tehdyt päätökset lujittavat Naton yhtenäisyyttä ja kaikkien liittolaisten sitoutumista yhteiseen puolustukseen sekä Ukrainan pitkän aikavälin tukemiseen. Presidentti Stubb osallistuu Naton jäsenmaista koostuvan Pohjois-Atlantin neuvoston valtionjohtajien kokoukseen. Ohjelmassa on myös Alankomaiden kuningas Willem-Alexanderin ja kuningatar Máximan isännöimä päivällinen liittolaismaiden valtionjohtajille sekä useita kahdenvälisiä tapaamisia. Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb osallistuu kokouksen puoliso-ohjelmaan ja illalliselle. Presi

President Stubb to attend NATO Summit in The Hague17.6.2025 15:47:13 EEST | Press release

Office of the President of the Republic of Finland Press release 42/2025 17 June 2025 President of the Republic of Finland Alexander Stubb will attend the NATO Summit in The Hague, the Netherlands, on 24–25 June 2025. The key topics of the summit will be strengthening NATO's deterrence and defence in response to the long-term threat from Russia, agreeing on a new defence investment plan, reinforcing the defence industry and support for Ukraine. Finland's objective is to ensure that the decisions made at the Hague Summit reinforce NATO's unity and the commitment of all Allies to collective defence, while also securing long-term support for Ukraine. President Stubb will take part in a meeting of Heads of State and Government of the North Atlantic Council, comprising NATO member states. In the evening, King Willem-Alexander and Queen Máxima of the Netherlands will host a dinner for Heads of State and Government of the allied countries. President Stubb will also hold several bilateral meet

Republikens presidents maka Suzanne Innes-Stubb besöker Österrike13.6.2025 13:15:50 EEST | Pressmeddelande

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 41/2025 13.6.2025 Republikens presidents maka Suzanne Innes-Stubb besöker Wien 17–18 juni 2025. Hon deltar i ett möte som ordnas gemensamt av Doris Schmidauer, maka till Österrikes president Alexander Van der Bellen, och Olena Zelenska, maka till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Temat för mötet är hur mjuk makt kan bidra till att lösa globala utmaningar. Mötet ordnas i samarbete med Diplomatakademin i Wien. På programmet står bland annat en granskning av den offentliga diplomatins metoder samt kvinnors roll i främjandet av fred och säkerhet. Mötet är en del av Olena Zelenskas initiativ som samlar statschefernas makar och experter inom olika sektorer till en internationell dialog. Målet är att öka välfärden och bidra till att lösa humanitära problem i olika delar av världen.

Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb vierailulle Itävaltaan13.6.2025 13:15:50 EEST | Tiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 41/2025 13.6.2025 Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb vierailee Wienissä 17.–18. kesäkuuta 2025. Innes-Stubb osallistuu Itävallan presidentti Alexander Van der Bellenin puolison Doris Schmidauerin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin puolison Olena Zelenskan yhteisesti järjestämään kokoukseen, jossa käsitellään pehmeän vaikuttamisen mahdollisuuksia globaalien haasteiden ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Wienin diplomaattiakatemian kanssa. Ohjelmassa tarkastellaan muun muassa julkisuusdiplomatian keinoja sekä naisten roolia rauhan ja turvallisuuden edistämisessä. Tilaisuus on osa Olena Zelenskan aloitetta, joka kokoaa yhteen valtionpäämiesten puolisoja ja eri alojen asiantuntijoita kansainväliseen vuoropuheluun. Tavoitteena on lisätä hyvinvointia ja auttaa ratkaisemaan humanitaarisia ongelmia ympäri maailmaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye