Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa 3.2.2021

Jaa

Arvoisa puhemies, arvoisat Suomen kansan edustajat,

Kun vuosi sitten tässä samassa tilaisuudessa puhuin koronaviruksesta, saatoin vasta varovaisesti todeta, ettei pandemian mahdollisuutta voi sulkea pois. Vähänpä silloin vielä tiesimme. Pandemiasta tuli valitettavan nopeasti täyttä totta.

Tautia ja virusta koskevasta tiedosta ei enää ole pulaa. Päinvastoin, tietoa tulee jatkuvasti lisää ja sitä on valtavasti kaikkien saatavilla. Tiedossa on ollut myönteistä voimaa. Sen jakaminen on mahdollistanut ennennäkemättömän kansainvälisen tiede- ja terveydenhuoltoalan yhteistyön. Samaan ei ole ylletty poliittisella tasolla.

Mutta tiedon moninaisuus, osin ristiriitaisuus, on myös hämmentänyt mieliä. Parhaasta keinovalikoimasta tuskin kenelläkään on ehdotonta totuutta hallussaan.

Epävarmuuden keskellä on vaikea elää. Houkuttelevaa on vakaasti uskoa siihen, että juuri itse on parhaan tiedon äärellä. Ei siis ole ihme, että aivan yhtä suurella varmuudella yhdet vaativat lisää rajoituksia, toiset voimassa olevienkin purkamista. Vaihtoehdoista on syytäkin keskustella, mutta yhteistä päämäärää ei saa päästää unohtumaan.

Suomessa koronan torjunnassa on toistaiseksi onnistuttu varsin hyvin. Paljon paremmin kuin monissa muissa maissa, vaikka rajoitukset ovat olleet niihin verrattuina lieviä. Taitaakin olla niin, että viime kädessä välttämättömin ratkaisu löytyy jokaisen korvien välistä. Omasta toiminnasta arjessa. Normaalielämän rajoittaminen käy pitkittyessään rankaksi ja raskaaksi. Mutta vielä rankempaa ja raskaampaa on sairastaminen tai läheisen menettäminen. Meistä jokaisen on edelleen jaksettava kantaa osansa vastuusta.

Arvoisat kansanedustajat, teidän antamanne esimerkin voima on vahva. Pidetään erimielisyyksien keskelläkin kiinni tästä yhteisen vastuun sanomasta. Vain yhdessä tästä selviämme. Sanoma luo myös toivoa. Yhdessä selviämme varmasti.

* * *

Pieni virus on menneen vuoden ajan hallinnut myös kansainvälisen politiikan suurta kuvaa. Yhteiskuntia on asetettu sulkutilaan, mutta ei maailma suinkaan pysähtynyt ole. Muu kehitys ei saa jäädä katseeltamme katveeseen.

Kuten uudenvuodenpuheessani totesin, olemme myös maailmanpolitiikassa uudessa taitekohdassa. Suurvaltasuhteet ja monenkeskinen järjestys hakevat nyt uutta tasapainoa. Vielä emme tiedä, mihin asentoon palaset seuraavaksi asettuvat. Mutta varmaa on, että ulkopolitiikassamme meidän on pysyttävä valppaina. Suomen asemaa muutoksen keskellä on varjeltava. Vastuuta siitäkin meidän on kannettava yhdessä, instituutioina ja kansakuntana.

Olemme seuranneet huolella ja huolestuneina Venäjän viimeaikaisia tapahtumia. Ne on tuomittu moneen kertaan, niin Suomessa kuin Euroopassa. Aihetta siihen on ollut, ja aihetta tuli viimeksi eilen lisää. Mutta yksisuuntaiset julistukset eivät yksin riitä. On myös haettava keinoja, joilla toivottua muutosta saadaan aikaan.

Myös kansainvälisessä politiikassa puheyhteyttä tarvitaan aivan erityisesti niiden kanssa, joiden kanssa olemme eniten eri mieltä. Kun omat näkemykset ovat vahvalla pohjalla, ei keskustelun käyminen tarkoita niistä luopumista. Keskustelun käyminen on vahvuuden osoitus. Toiseen vaikuttaminen ei aina ole mahdollista, mutta ilman vuoropuhelua se on vielä vaikeampaa. On meidänkin etumme, että myös Euroopan unioni käy tätä suoraa ja suorasanaista dialogia Venäjän kanssa. Erityisesti nyt, kun Navalnyin tapaus vetää syvän railon Euroopan ja Venäjän suhteisiin, jotka eivät ehyitä olleet ennestäänkään.

* * *

On kansainvälisessä politiikassa myös myönteisiä sävyjä. Saimme hiljattain vahvistuksen siitä, että Yhdysvaltain ja Venäjän välillä ylihuomenna umpeutumassa ollutta New START -sopimusta jatketaan viidellä vuodella. Ei tämä alkuunkaan kaikkia ydinasevalvontaan liittyviä ongelmia ratkaise. Mutta se, että edes yksi kahden suurimman ydinasevallan välisistä sopimuksista pysyy voimassa, antaa toivoa uusien neuvottelujen avaamiselle. Suomi on jatkossakin valmis tarjoamaan hyviä palveluksiaan strategisesta vakaudesta käytävien keskustelujen tukena.

Washingtonista nyt kuuluvat signaalit ovat lupaavia. Presidentti Bidenin virkaanastujaispuheessaan painottama ajatus esimerkin voimasta, voiman esimerkin sijaan, näyttää lähteneen liikkeelle. Nopea paluu ilmastosopimukseen on hyvä alku. Monet muutkin ovat ilmaisseet tukeaan monenkeskiselle järjestelmälle, viimeksi Davosin virtuaalikokouksessa.

Sanojen arvo mitataan lopulta teoissa. Välttämättömyys vaatii yhteistyötä myös Suomelle erityisen tärkeällä arktisella alueella. Arktisten maiden kesken on tarpeen tarttua yhteistyön aihioihin. Mustan hiilen ja metaanipäästöjen vähentäminen toisi välittömiä tuloksia taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Jäämeren pohjassa olevan radioaktiivisen jätteen nostaminen parantaisi ydinturvallisuutta.

Yksin nämä yhteiset pyrkimykset eivät maailmaa muuttaisi, mutta veisivät oikeaan suuntaan. Onnistuessaan ne voisivat avartaa ilmapiiriä myös muulle yhteistyölle, jota välttämättä tarvitaan arktisen alueen ulkopuolellakin.

Me voimme itse vaikuttaa Euroopan tekoihin. Siihen, mikä on Euroopan esimerkin voima, Euroopan painoarvo muuttuvassa maailmassa. Yksin tai hajanaisina Euroopan maat ovat heikompia kuin yhdessä ja yhtenäisinä. Siksikin kannan huolta siitä, mitä meneillään oleva koronakriisi repivine rokotekiistoineen Euroopalle tekee. Kun samaan aikaan Britannia on lopullisesti irtautunut Euroopan unionista ja johto Saksassa pian vaihtuu, haetaan nyt myös uutta tasapainoa Euroopan sisäisiin valtasuhteisiin. Toivoa sopii, että rivit saadaan pian järjestykseen. Heikon esimerkkiä ei moni seuraa.

* * *

Moni varmaan muistaa valokuvan vajaan kuukauden takaa: mies, kainalossaan Yhdysvaltain kongressin puhemiehen puhujapönttö ja hämmentynyt hymy huulillaan. Mies, viiden lapsen isä, oli tullut kaukaa näyttämään mielipidettään. Kotioven sulkiessaan hän tuskin osasi kuvitella, että poissaolo voi venähtää hyvin pitkäksi. Poseeratessaan valokuvaan hän ei näyttänyt tajuavan osallistuvansa kapinaan, ja siten rikkovansa oman ja perheensä elämän.

Tämä tarina on kova. Hetken huuma tai tunne siitä, että minähän vain menin ja olin siinä kun muutkin, joukossa tai sen jatkeena, ei puolustukseksi riitä. Eikä sekään, että yllyttivät.

Tämä tarina on myös opettavainen. Pitää osata itse pysähtyä, edes hetkeksi, ajattelemaan. Vaikkapa vain, että missä minä nyt oikein olenkaan mukana?

Hyvin yleispätevä oppi. Eikä koske vain poliittista toimintaa, vaan jengiytymistä, someryhmittymistä, jopa toimintaa kaveripiirissä. Kun toinen toistaan kiihdyttää, tie ilkeistä puheista tai halveksinnasta johtaa vihaan ja pahimmillaan väkivaltaan.

Suomikaan ei ole tälle vaaralle immuuni. Olemme tulleet tietämään raaoista surmaamisiin päätyneistä rikoksista, joissa tilanne on karannut käsistä, kun joukko nuoria on yltynyt yhden uhrin kimppuun. Poliittisen kiihkon nousu on pahimmillaan johtanut murhayritykseen, ja jo vakavia oireita ovat nähdyt henkilöön kiinnikäymiset ja tilaisuuksien häirintä.

Kiihdyttämisen ja kiihkon kierre on katkaistava alkuunsa. On ajateltava itse. Silloin ei vihaan ja väkivaltaan johdattelulle jää sijaa. Silloin esimerkin voima vie kohti parempaa.

* * *

Arvoisa puhemies, hyvät Suomen kansan edustajat,

Onnittelen puhemiehistöä saamanne tuen johdosta. Toivotan teille kaikille menestystä ja viisautta vaativassa työssänne Suomen hyväksi. Julistan vuoden 2021 valtiopäivät avatuiksi.

Tietoja julkaisijasta

Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentin kanslia
Mariankatu 2
00170 Helsinki

http://www.presidentti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tasavallan presidentin kanslia

Speech by President of the Republic of Finland Sauli Niinistö at the opening of Parliament on 3 February 20213.2.2021 14:15:00 EETPress release

Madame Speaker, Honoured representatives of the Finnish nation, When a year ago on the same occasion I referred to the coronavirus, I was only cautiously able to mention that the risk of a pandemic cannot be ruled out. Little did we know at that point. Unfortunately, soon after that the pandemic turned into reality. We no longer lack knowledge concerning the disease and the virus. On the contrary, we are constantly getting more information about them, and vast amounts of data are readily available to anyone. Information has brought positive energy. Sharing it has enabled unforeseen international collaboration within the fields of science and health care. At the political level, co-operation has not gone as far. But the diverse, partly even contradictory nature of information has also left us confused. Hardly anyone knows the absolute truth about what the best course of action would be. It is difficult to live in the middle of uncertainty. It is tempting to hold fast to the idea that th

Republikens president Sauli Niinistös tal vid riksmötets öppnande den 3 februari 20213.2.2021 14:15:00 EETTiedote

Ärade talman, bästa representanter för Finlands folk När jag för ett år sedan vid samma tillfälle talade om coronaviruset kunde jag bara försiktigt konstatera att en möjlig pandemi inte kan uteslutas. Vad lite vi visste då. Pandemin blev beklagligt snabbt verklighet. Det råder inte längre brist på information om sjukdomen och viruset. Tvärtom. Det kommer hela tiden mer information och den ofantliga informationsmängden är tillgänglig för alla. Informationen har också varit en positiv kraft. Spridningen av information har möjliggjort ett aldrig tidigare skådat internationellt samarbete inom såväl vetenskapen som inom hälso- och sjukvården. På politisk nivå har man inte lyckats lika väl. Men mångfalden av information, delvis också motsägelsefull sådan, har också skapat förvirring. Av alla alternativ har knappast någon kunnat vaska fram den absoluta sanningen. Det är svårt att leva i osäkerhet. Det är frestande att vara säker på att man själv besitter den bästa kunskapen. Därför är det int

President Niinistö spoke with President Putin21.1.2021 13:14:20 EETPress release

Office of the President of the Republic of Finland Press release 2/2021 21 January 2021 President of the Republic of Finland Sauli Niinistö had a phone call with President of Russia Vladimir Putin on the morning of Thursday, 21 January 2021. The Presidents spoke about the imprisonment of Alexei Navalny and its implications for relations between European countries and Russia. In addition, the Presidents continued their discussion from the turn of the year on great-power relations and arms control. The call was made on Finland’s initiative.

President Niinistö i telefonsamtal med president Putin21.1.2021 13:12:39 EETTiedote

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 2/2021 21.1.2021 Republikens president Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin förde ett telefonsamtal på förmiddagen den 21 januari 2021. Presidenterna talade om häktningen av Aleksej Navalnyj och dess inverkan på relationerna mellan de europeiska länderna och Ryssland. Presidenterna fortsatte dessutom den diskussion om stormaktsrelationer och vapenkontroll som de inledde vid årsskiftet. Samtalet fördes på initiativ av Finland.

Presidentti Niinistö keskusteli Venäjän presidentti Putinin kanssa21.1.2021 12:08:10 EETTiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 2/2021 21.1.2021 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kävivät puhelinkeskustelun aamupäivällä 21. tammikuuta 2021. Presidentit puhuivat Aleksei Navalnyin vangitsemisesta ja sen vaikutuksista Euroopan maiden ja Venäjän suhteisiin. Lisäksi presidentit jatkoivat vuodenvaihteessa käymäänsä keskustelua suurvaltasuhteista ja asevalvonnasta. Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

Statement by President Niinistö on the election situation in the United States7.1.2021 15:55:41 EETPress release

Office of the President of the Republic Press release 1/2021 7 January 2021 The United States Congress has today certified the result of the presidential election. The continuation of the constitutional process shows that the system is still working, even if it has been put to the test. We have also seen measures to restore order. A sense of responsibility is gaining ground. The transfer of power and the acceptance of a losing election result are key elements of the democratic order. Debate within the United States must now look for answers as to why attitudes have hardened and escalated, and how national unity will be rebuilt. It must be recognised that, in addition to aggressive political rhetoric and incitement, there are deeper reasons. There is also an underlying disappointment in the weakening of social status and inclusion, with the result that claims of arrogance on the part of those in power have found an audience. At worst, this leads to the disorder we have now seen, which i

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme