Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe YK:n yleiskokouksen 74. yleiskeskustelussa New Yorkissa 24.9.2019

Jaa

Julkaisuvapaa 24.9.2019 kun puhe pidetty (arviolta klo 16.30 paikallista aikaa, klo 23.30 Suomen aikaa)

MUUTOSVARAUKSIN

Herra puheenjohtaja, herra pääsihteeri, hyvät naiset ja herrat,

Haluaisin onnitella teitä, Tijjani Muhammad-Bande, valinnastanne yleiskokouksen 74. istunnon puheenjohtajaksi. Voitte luottaa Suomen vahvaan tukeen, kun luotsaatte tätä tärkeää toimielintä.

Haluaisin myös kiittää pääsihteeri António Guterresia hänen väsymättömistä ponnistuksistaan YK:n johtamisessa.

* * *

Olen ilolla havainnut, kuinka yleiskokouksen uusi puheenjohtaja on korostanut ”luottamusvajetta” nykymaailman keskeisenä huolenaiheena. En voisi olla enemmän samaa mieltä. Uskon luottamuksen olevan keskeinen edellytys minkä tahansa yhteisön toiminnalle – olipa yhteisö paikallinen tai kansallinen, alueellinen tai maailmanlaajuinen.

Ilman luottamusta parhaatkaan instituutiot eivät pysty toteuttamaan tehtäväänsä. Ilman luottamusta instituutioihin meidän on vaikeampaa kyetä yhdessä vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Ja ilman luottamusta kestävään tulevaisuuteen emme luota toisiimmekaan. Tämä noidankehä on katkaistava.

* * *

Haluaisin aluksi puhua luottamuksesta kestävään tulevaisuuteen. Tuohon luottamukseen liittyvät ratkaisevan tärkeät kysymykset ovat kahden tällä viikolla New Yorkissa pidettävän huippukokouksen ytimessä. Yksi niistä käsittelee kestävää kehitystä yleisesti, toinen ilmastotoimia erityisesti.

Kummassakin asiakokonaisuudessa meillä on jo puitteet tarvitsemallemme muutokselle. Ja silti, riippumatta yhteisestä sitoutumisestamme vuoden 2030 kestävän kehityksen agendaan ja Pariisin ilmastosopimukseen, tulokset ovat aivan liian vaatimattomat. Tuoreet raportit osoittavat, ettemme ole lähelläkään saavuttaa niitä päämääriä, joista olemme yhdessä sopineet.

Kyvyttömyys pitää lupauksemme tämän suuruusluokan kysymyksissä rapauttaa väistämättä luottamusta. Varmastikin kansalaisten luottamusta johtajiinsa, mutta myös sukupolvien välistä luottamusta. Ja ennen kaikkea: kaikkien luottamusta yhteiseen tulevaisuuteemme. Nyt ei ole kyseessä yhtään sen pienempi asia kuin planeettamme kohtalo.

Eiliseen ilmastohuippukokoukseen pääsihteeri oli pyytänyt meitä saapumaan suunnitelman, ei puheen kanssa. Hyvä suunnitelma onkin jo paljon konkreettisempi teko kuin pelkkä puhe. Mutta sekin on vasta alku. Mitä me todella tarvitsemme rakentaaksemme luottamusta yhteiseen tulevaisuuteemme ovat tulokset. Tekoja, ei vain lupauksia. Toimia, ei vain tavoitteita.

* * *

Painava tarve toimia nopeasti koskee kaikkia seitsemäätoista kestävän kehityksen tavoitetta. Kuitenkin kolmastoista tavoite, ilmastotoimet, nousee esiin kaikkein kiireellisimpänä. Nopeasti etenevän ilmastonmuutoksen seuraukset vaikeuttavat myös muiden kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista.

Tieteellinen näyttö ilmastonmuutoksesta on jo pitkään ollut selvää. Kyse ei kuitenkaan ole enää pelkistä tulevaisuusskenaarioista. Ilmastonmuutos on jo täällä: sulavat jäätiköt, valtaisat metsäpalot, äärimmäiset sääilmiöt. Ympäri maailmaa, arktisilta alueilta Amazonille.

Vaikka lopettaisimme kaikki hiilidioksidipäästömme huomenna, meidän olisi elettävä seuraavat vuosikymmenet sen ilmastomuutoksen kanssa, jonka olemme jo aiheuttaneet. Emme enää pysty välttämään ilmastokriisiä kokonaisuudessaan. Meidän on myös saatava aikaan konkreettisia tuloksia väistämättömään sopeutumisessa.

Tämä ei saa viedä huomiotamme siitä, mitä pystymme tekemään lisävahingon ehkäisemiseksi. Meidän kaikkien on nopeutettava ponnistuksiamme. Vähennettävä päästöjämme, lisättävä hiilinielujamme. Meillä ei ole varaa odottaa, että toiset lähtevät ensin liikkeelle. Ilmastokriisi vaatii johtajia, ei pelkkiä seuraajia.

* * *

Me Suomessa olemme vastikään asettaneet itsellemme uudet ilmastotavoitteet. Suomen hallitus on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Ja olemaan hiilinegatiivinen pian sen jälkeen. Olemme jo kieltäneet hiilen energiakäytön vuoden 2029 jälkeen. Lopetamme fossiilisen öljyn lämmityskäytön vuoteen 2030 mennessä.

Olemme syystä ylpeitä näistä tavoitteistamme. Mutta tavoitteet ovat vasta alku. Vain todennettavissa olevilla tuloksilla on merkitystä. Vain konkreettiset teot voivat olla uskottava esimerkki toisille.

Haluaisin kiinnittää huomionne yhteen esimerkkiin. Suomi ja Chile johtavat yhdessä valtiovarainministereiden koalitiota ilmastotoimien puolesta. Helsinki-periaatteet, jotka tämä koalitio on asettanut, toimivat tarvitsemamme systeemisen muutoksen ajurina. Konkreettisin teoin, valtiovarainministerien käytössä olevien vahvojen välineiden avulla. Verotus ja budjetointi, julkiset investoinnit ja hankinnat – kun nämä välineet pannaan toimimaan ilmastoimien tueksi, hiilineutraalin maailman tulevaisuudennäkymät ovat paljon paremmat. Tässä koalitiossa on nyt 40 sitoutunutta jäsentä. Toivotamme uudet jäsenet lämpimästi tervetulleiksi.

* * *

Toinen asia, jonka haluan nostaa esiin, on instituutioita kohtaan tunnettu luottamus. Olemme kaikki nähneet, miten nopeasti tuo luottamus on haihtunut viime vuosina. Koko monenkeskisyyden käsitteeseen kohdistuu kasvavia uhkia. Suurvaltojen välisen kilpailun muodostama uhka. Olemassa olevien sopimusten kunnioittamisen puutteen aiheuttama uhka. Koko sääntöperustainen järjestys on vaarantunut.

Passiivinen valitus monenkeskisyyden kriisistä ei auta. Sen sijaan meidän on aktivoiduttava ja puolustettava sitä entistä päättäväisemmin. Luottamus instituutioihin on meidän jälleenrakennettavissamme. Kansainvälinen järjestys on meidän muovattavissamme. Me, yhdessä, olemme Yhdistyneet kansakunnat.

YK kantaa myös järjestönä oman vastuunsa. Sen on osoitettava, että se ansaitsee jäsentensä luottamuksen. Suomi on vahvasti tukenut pääsihteerin uudistusagendaa. Tässäkin kohdin tulokset ratkaisevat.

Instituutioita ja hallintojärjestelmiä kohtaan tunnetun luottamuksen häviäminen on erityisen vaarallista asevalvonnan alueella. Olemme parhaillaan menettämässä viimeisetkin kontrollin elementit. INF-sopimuksen kaatumisen ja strategisia ydinaseita koskevan New START -sopimuksen epäselvän tulevaisuuden myötä ensi vuoden ydinsulkusopimuksen (NPT) seurantakonferenssi on nyt äärimmäisen tärkeä.

Meidän täytyy myös pystyä puuttumaan muihin joukkotuhoaseisiin, perinteisiin aseisiin – ja täysin uuteen aseteknologiaan. Pystymme vastaamaan näihin haasteisiin vain yhdessä. Tästä syystä Suomi antaa täyden tukensa pääsihteerin pyrkimyksille tuoda aseidenriisunta-agenda uudestaan YK:n ytimeen.

* * *

Kolmantena ja viimeisenä aiheenani palaan toisiamme kohtaan tuntemaamme luottamukseen. Valtioiden välinen luottamus, ihmisten välinen luottamus on rauhan ja turvallisuuden perustavanlaatuinen pohja. Jos luottamusta ei ole, konfliktipotentiaali kasvaa. Ja kun konfliktit ovat puhjenneet, niiden ratkaiseminen edellyttää aina luottamuksen palauttamista.

On meidän kollektiivinen velvollisuutemme etsiä ratkaisuja moniin käynnissä oleviin sotiin ja konflikteihin Lähi-idässä, Afrikassa, Ukrainassa ja muualla. On vähintään yhtä tärkeää ehkäistä uusien konfliktien syttyminen alun perinkin. Suomi on aina korostanut omissa diplomaattisissa suhteissaan vuoropuhelun arvoa. Tarjoamme myös mielellämme ”hyviä palveluksiamme” muille.

Luottamus ihmisten välillä liittyy myös läheisesti sukupuolten ja sukupolvien väliseen yhdenvertaisuuteen. Planeettamme tulevaisuus lepää tämän päivän nuorten naisten ja miesten harteilla. Naisten ja nuorten mukaan ottaminen rauhanprosesseihin, konfliktien ehkäisyyn ja rauhanvälitykseen on osoittautunut ratkaisevan tärkeäksi.

* * *

Pekingin julkilausuman 25. vuosipäivä on lähestymässä. Se on kaikkien aikojen edistyksellisin naisten oikeuksien edistämistä koskeva politiikka-asiakirja. Valitettavasti juhlaan ei ole juurikaan aihetta. Olemme syvästi huolestuneina seuranneet, kuinka seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia nyt kyseenalaistetaan. Suomi on jatkossakin vahvasti sitoutunut naisten oikeuksien edistämiseen.

Yleismaailmallisten ihmisoikeuksien kunnioittaminen on avain rauhanomaiseen ja oikeudenmukaiseen maailmaan. Suomi uskoo vahvasti monenkeskiseen yhteistyöhön ihmisoikeusasioissa, joiden kulmakivenä YK:n ihmisoikeusneuvosto toimii. Olemmekin näin ollen julkistaneet Suomen ehdokkuuden ihmisoikeusneuvoston jäseneksi kaudelle 2022-2024.

* * *

Kun YK aloittaa 75. juhlavuotensa, se voisi hyvinkin olla tärkeämpi kuin koskaan. Yhteiset globaalit ongelmamme vaativat yhteisiä globaaleja ratkaisuja. Yhdessä toimien pystymme myös ottamaan tehokkaamman hyödyn uusista globaaleista mahdollisuuksista. Millään muulla järjestöllä ei ole parempia mahdollisuuksia tämän työn johtamiseen kuin YK:lla. Jotta voimme saada sen koko potentiaalin käyttöön, velvollisuutemme on vähentää luottamusvajetta.

Tietoja julkaisijasta

Tasavallan presidentin kanslia
Tasavallan presidentin kanslia
Mariankatu 2
00170 Helsinki

http://www.presidentti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tasavallan presidentin kanslia

President Stubb till Natos toppmöte i Haag17.6.2025 15:47:13 EEST | Pressmeddelande

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 42/2025 17.6.2025 Republikens president Alexander Stubb kommer att delta i Natotoppmötet 24–25 juni 2025 i Haag, Nederländerna. De viktigaste frågorna på toppmötet är att stärka Natos avskräckning och försvar för att möta det långvariga hotet från Ryssland, att avtala om ett nytt försvarsinvesteringsåtagande, att stärka försvarsindustrin och stödet till Ukraina. Finlands mål är att de beslut som fattas vid toppmötet i Haag ska befästa Natos enighet och de allierades engagemang för kollektivt försvar och säkerställa ett långsiktigt stöd till Ukraina. President Stubb deltar i ett möte mellan stats- och regeringscheferna i Nordatlantiska rådet, som består av Natos medlemsländer. På programmet står också en middag under värdskap av Kung Willem-Alexander och Drottning Máxima av Nederländerna. President Stubb kommer dessutom att ha flera bilaterala möten. Republikens presidents maka Suzanne Innes-Stubb deltar i programmet för toppmötesdeltagarnas

Presidentti Stubb Naton huippukokoukseen Haagiin17.6.2025 15:47:13 EEST | Tiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 42/2025 17.6.2025 Tasavallan presidentti Alexander Stubb osallistuu Naton huippukokoukseen 24.–25. kesäkuuta 2025 Haagissa Alankomaissa. Huippukokouksen pääaiheita ovat Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistaminen Venäjän pitkäkestoiseen uhkaan vastaamiseksi, uusi puolustusinvestointisitoumus, puolustusteollisuuden vahvistaminen ja tuki Ukrainalle. Suomen tavoitteena on, että Haagin huippukokouksessa tehdyt päätökset lujittavat Naton yhtenäisyyttä ja kaikkien liittolaisten sitoutumista yhteiseen puolustukseen sekä Ukrainan pitkän aikavälin tukemiseen. Presidentti Stubb osallistuu Naton jäsenmaista koostuvan Pohjois-Atlantin neuvoston valtionjohtajien kokoukseen. Ohjelmassa on myös Alankomaiden kuningas Willem-Alexanderin ja kuningatar Máximan isännöimä päivällinen liittolaismaiden valtionjohtajille sekä useita kahdenvälisiä tapaamisia. Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb osallistuu kokouksen puoliso-ohjelmaan ja illalliselle. Presi

President Stubb to attend NATO Summit in The Hague17.6.2025 15:47:13 EEST | Press release

Office of the President of the Republic of Finland Press release 42/2025 17 June 2025 President of the Republic of Finland Alexander Stubb will attend the NATO Summit in The Hague, the Netherlands, on 24–25 June 2025. The key topics of the summit will be strengthening NATO's deterrence and defence in response to the long-term threat from Russia, agreeing on a new defence investment plan, reinforcing the defence industry and support for Ukraine. Finland's objective is to ensure that the decisions made at the Hague Summit reinforce NATO's unity and the commitment of all Allies to collective defence, while also securing long-term support for Ukraine. President Stubb will take part in a meeting of Heads of State and Government of the North Atlantic Council, comprising NATO member states. In the evening, King Willem-Alexander and Queen Máxima of the Netherlands will host a dinner for Heads of State and Government of the allied countries. President Stubb will also hold several bilateral meet

Republikens presidents maka Suzanne Innes-Stubb besöker Österrike13.6.2025 13:15:50 EEST | Pressmeddelande

Republikens presidents kansli Pressmeddelande 41/2025 13.6.2025 Republikens presidents maka Suzanne Innes-Stubb besöker Wien 17–18 juni 2025. Hon deltar i ett möte som ordnas gemensamt av Doris Schmidauer, maka till Österrikes president Alexander Van der Bellen, och Olena Zelenska, maka till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Temat för mötet är hur mjuk makt kan bidra till att lösa globala utmaningar. Mötet ordnas i samarbete med Diplomatakademin i Wien. På programmet står bland annat en granskning av den offentliga diplomatins metoder samt kvinnors roll i främjandet av fred och säkerhet. Mötet är en del av Olena Zelenskas initiativ som samlar statschefernas makar och experter inom olika sektorer till en internationell dialog. Målet är att öka välfärden och bidra till att lösa humanitära problem i olika delar av världen.

Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb vierailulle Itävaltaan13.6.2025 13:15:50 EEST | Tiedote

Tasavallan presidentin kanslia Tiedote 41/2025 13.6.2025 Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb vierailee Wienissä 17.–18. kesäkuuta 2025. Innes-Stubb osallistuu Itävallan presidentti Alexander Van der Bellenin puolison Doris Schmidauerin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin puolison Olena Zelenskan yhteisesti järjestämään kokoukseen, jossa käsitellään pehmeän vaikuttamisen mahdollisuuksia globaalien haasteiden ratkaisussa. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Wienin diplomaattiakatemian kanssa. Ohjelmassa tarkastellaan muun muassa julkisuusdiplomatian keinoja sekä naisten roolia rauhan ja turvallisuuden edistämisessä. Tilaisuus on osa Olena Zelenskan aloitetta, joka kokoaa yhteen valtionpäämiesten puolisoja ja eri alojen asiantuntijoita kansainväliseen vuoropuheluun. Tavoitteena on lisätä hyvinvointia ja auttaa ratkaisemaan humanitaarisia ongelmia ympäri maailmaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye