Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Tatu Tuomisen Satujen palatsit valloittaa päiväkodin lattiat Maunulassa

Jaa

Helsinkiin on valmistunut uusi prosenttiperiaatteella toteutettu julkinen teos: kuvataiteilija Tatu Tuomisen (s. 1975) kuusiosainen Satujen palatsit levittäytyy osaksi Maunulassa sijaitsevan päiväkodin lattioita. Rakennuksen kolmessa eri kerroksessa sijaitsevan teoksen osat on toteutettu lattiamaalauksina, keraamisista laatoista ja massiivipuuparketista. Tiloissa toimivat suomenkielinen Päiväkoti Korento ja ruotsinkielinen Daghemmet Humlan. Päiväkotirakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto AFKS / Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä.

Tatu Tuominen: Satujen palatsit, 2020 (osa teoksesta) / Kuva: Patrik Rastenberger
Tatu Tuominen: Satujen palatsit, 2020 (osa teoksesta) / Kuva: Patrik Rastenberger

Teoksen osien kuviot lainaavat historiallisten rakennusten lattiakoristeiden osia ja ornamentiikkaa. Vaikka mittakaava, materiaalit ja värit eroavatkin alkuperäisistä lattioista, kuvioinnit on toteutettu niin, että teoksesta on mahdollista tunnistaa viittauksen kohteet. Arkisuudesta poikkeavien lattiakuviointien välityksellä päiväkoti saa osansa esimerkiksi moskeijan pihan, katedraalin ja keisarin palatsin loistosta. Teos perustuu ajatukseen, että arkkitehtuurin ja taiteen historiallisten kuvioiden muotokielessä on jotain erityistä: jollei pyhää, niin ainakin ylevää ja kaunista.

Tuomisen pyrkimyksenä on aiheuttaa häiriö kronologiseen aikajatkumoon ja vallan hierarkioihin siirtämällä näyttäviä taidehistoriallisia lattiakuvioita menneisyydestä ja eri maista tämän päivän helsinkiläisen päiväkodin arkeen.

Satujen palatsit -teoksessa ajatuksena on viestiä, että tasa-arvoinen ja laadukas varhaiskasvatus kaikille lapsille on tärkeää – päiväkoti on Helsingille sama kuin Pyhän Markuksen tuomiokirkko Venetsian tasavallalle”, kertoo kuvataiteilija Tatu Tuominen teoksen tausta-ajatuksesta.

Helsingin kaupunki noudattaa prosenttiperiaatetta, mikä tarkoittaa, että kaupungin kiinteistöjen uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Viime vuosien vilkas rakentaminen on mahdollistanut taiteen tilaamisen useisiin julkisiin rakennuksiin mm. Jätkäsaaressa, Vallilassa, Kalasatamassa ja Yliskylässä. HAM Helsingin taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi HAMin taidekokoelmaa.


Lehdistökuvat:
www.hamhelsinki.fi/info/medialle (salasana: hammedia).

Yhteyshenkilöt

Julkisen taiteen amanuenssi Kristiina Ljokkoi
HAM
puh. 040 507 6031
kristiina.ljokkoi@hel.fi

Kuvat

Tatu Tuominen: Satujen palatsit, 2020 (osa teoksesta) / Kuva: Patrik Rastenberger
Tatu Tuominen: Satujen palatsit, 2020 (osa teoksesta) / Kuva: Patrik Rastenberger
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Digimedian palvelukonseptihanke vie kohti saumatonta ja tasa-arvoista pääsyä yleisten kirjastojen e-aineistoihin 18.9.2020 08:00:00 EESTTiedote

Suomalaisilla on tällä hetkellä asuinkunnasta riippuen eriarvoiset lähtökohdat saada yleisten kirjastojen kautta käyttöönsä digimediaa, kuten e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä. Tätä yleisten kirjastojen merkittävää kansallista kysymystä ryhtyy nyt ratkomaan digitaalisen median palvelukonseptihanke. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa ja Helsingin kaupunginkirjaston vetämässä hankekokonaisuudessa selvitetään lähtökohtia digitaaliselle palvelukonseptille ja tehdään käyttäjälähtöisiä kokeiluja. Hanke kestää toukokuuhun 2021 asti.

Projektet om servicekoncept för digitala medier leder mot en smidig och jämlik åtkomst till de allmänna bibliotekens e-material 18.9.2020 07:59:00 EESTTiedote

För tillfället har finländare ojämlika utgångspunkter beroende på hemkommun vad gäller åtkomsten till digitala medier, till exempel e-böcker, digitala ljudböcker och digitala tidningar och tidskrifter, via de allmänna biblioteken. Nu tar projektet om servicekoncept för digitala medier itu med denna stora fråga som berör de allmänna biblioteken i hela landet. Inom projekthelheten, som finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet och leds av Helsingfors stadsbibliotek, utreds utgångspunkterna för ett digitalt servicekoncept och genomförs användarorienterade försök. Projektet pågår fram till maj 2021.

The Digimedia service concept project aims for seamless and equal access to the e-materials of public libraries 18.9.2020 07:58:00 EESTPress release

Depending on their municipality of residence, Finns are currently not equal in terms of their access to the digital media, such as e-books, digital audio books and digital magazines, provided by public libraries. This significant national question for public libraries will now be tackled by a service concept project focusing on digital media. The project, which is funded by the Ministry of Education and Culture and led by Helsinki City Library, strives to determine starting points for a digital service concept and conduct user-oriented trials. The project will last until May 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme