Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Tavanomaista kylmempi sää hidastaa Lapin tulvatilanteen etenemistä

Jaa

Viime viikon lämpimät säät sulattivat lumia Lapin alueella ja jokien virtaamat lähtivät lähes kaikilla Lapin havaintoasemilla rauhalliseen nousuun. Tällä viikolla alkanut kylmä sääjakso yöpakkasineen pysäyttää virtaamien kasvun ja tulvatilanteen kehittymisen.

Simojoella jäitä oli kasautunut muun muassa Simon rautatiesillan alueelle 28.4.2022.
Simojoella jäitä oli kasautunut muun muassa Simon rautatiesillan alueelle 28.4.2022.

Lämmin sääjakso on saanut vedenkorkeudet nousemaan lähes kaikilla Lapin alueen havaintoasemilla. Vedenkorkeudet ovat nousseet talven alimmista lukemista havaintoasemasta riippuen reilu puoli metriä, mikä on voinut joillakin paikoilla näkyä veden nousuna jään päälle. Kylmä sää on hidastanut vedenkorkeuksien nousua tai tilapäisesti pysäyttänyt sen.

Lapin alueelle ennustetaan laajoja lumisateita ensi viikon maanantaille ja uutta lunta voi kertyä paikoitellen jopa 10–15 cm. Lumen vesiarvo on edelleen tavanomaista suurempi Muonionjoen, Ounasjoen, Ivalojoen ja Tenojoen latvoilla. Erityisesti Muonionjoella suuren lumimäärän sulamisesta voi syntyä jopa poikkeuksellisen suuri tulva. Muissa vesistöissä tulvahuipusta ennustetaan tavanomaista tai hieman keskimääräistä suurempaa ja tulvahuipun ajankohdan arvioidaan olevan touko-kesäkuun vaihteessa. Simojoella tulvahuippu on todennäköisesti toukokuun puolivälissä. Ennusteissa on vielä suurta epävarmuutta ja vaihtelua sekä tulvahuipun suuruuden että ajankohdan suhteen.

Vesistöissä on vielä jääkansi pääosin paikoillaan jokien virtapaikkoja lukuun ottamatta. Auringonpaiste ja veden virtaus on ohentanut ja haurastuttanut jäätä, minkä vuoksi jäällä liikkumista tulee välttää. Simojoella jäät ovat jo paikoitellen liikahdelleet. Vaikka Simojoella jää on keskimääräistä heikompaa, voi jääpatoja syntyä, mikäli Simojoen jäät lähtevät liikkeelle kerralla merialueen ollessa vielä jäässä. Jääpadot voivat nostaa vedenkorkeutta paikallisesti.

Viranomaiset seuraavat tulvatilanteen kehittymistä

28.4.2022 pidetyssä viranomaisten tulvakokouksessa käytiin läpi ajantasaiset sää- ja tulvaennusteet Lapin alueelle. Viranomaisilla ei ole ollut vielä tarvetta tehostaa varautumista, koska kylmä sää jarruttaa tulvatilanteen kehittymistä. Tornionjoen Hellälässä jäänsahaus on saatu toteutettua suunnitellusti. Heikentyneiden jääolosuhteiden vuoksi jäänsahausta ei turvallisuussyistä tehdä Ounasjoen Kaukosessa. Seuraava viranomaisten tulvakokous on 5.5.2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354
Suomen ympäristökeskus, vanhempi tutkija Ari Koistinen (tulvaennusteet), puh. 0295 251 287

Kuvat

Simojoella jäitä oli kasautunut muun muassa Simon rautatiesillan alueelle 28.4.2022.
Simojoella jäitä oli kasautunut muun muassa Simon rautatiesillan alueelle 28.4.2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Elinkeinoelämän murrokset haastavat toimijoita uusiin ratkaisuihin10.5.2022 12:43:38 EEST | Tiedote

Rakennemuutokset, koronapandemia ja Ukrainan sodan myötä asetetut Venäjä-pakotteet haastavat toimijoita uusiin ratkaisuihin. Lapin elinkeinoelämän visio on olla pohjoisen Euroopan solmukohta, joka yhdistää luonnon kestävän käytön vastuulliseen kasvuun. Alueelliset kehitysnäkymät -katsaukseen on koottu lappilaisten asiantuntijoiden näkemyksiä alueen nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme