Kemianteollisuus ry

Tavaraliikenteen lakot vältetään – sovintoehdotus hyväksyttiin

Jaa
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Autoliikenteen Työnantajaliitto ry ja Öljytuote ry ovat hyväksyneet tänään 28.2.2023 sovintoehdotukset kuorma-autoalan, säiliöauto- ja öljytuotealan sekä terminaalitoiminnan työehtosopimuksista. Tämä tarkoittaa sitä, että kuorma-autoalalla, säiliöautoalalla ja Öljytuote ry:n kolmessa jäsenyrityksessä 1.3.2023 alkaviksi ilmoitetut lakot peruuntuvat. Työehtosopimukset koskevat noin 6 500 työntekijää. Satamien sovittelu jatkuu keskiviikkona 1.3.2023. Kaikissa Suomen satamissa lakot ovat kestäneet jo kaksi viikkoa, eikä lakkojen päättymisajankohtaa ole ilmoitettu.

Kemianteollisuus ry
Öljytuote ry
Autoliikenteen Työnantajaliitto ry

– Valtakunnansovittelijoiden Anu Sajavaaran ja Leo Suomaan sinnikäs työ tuotti tulosta. Sovintoehdotus oli näissä olosuhteissa hyväksyttävissä ja palkkaratkaisu yleisen linjan mukainen. Valitettavasti kuitenkin AKT jatkaa lakkojen tiellä, toteavat Öljytuote ry:n asiamies Jaana Neuvonen ja Autoliikenteen Työnantajaliitto ry:n toimitusjohtaja Mari Vasarainen.

Kaikissa Suomen satamissa lakko jatkuu edelleen, ja linja-auto- ja huoltokorjaamoalojen lakot alkavat ensi yönä 1.3.2023 kello 3.00, sillä linja-autoliikennettä koskeva sovintoehdotus hylättiin. Suomessa satamien kautta kulkee noin 400 miljoonan euron arvosta tavaraa päivittäin. Satamissa lakko kohdistuu viennin lisäksi kaikkiin merirahtina tuotantopanoksia tuoviin yrityksiin. Lakko kohdistuu ruokaan, lannoitteisiin, lääkkeisiin, komponentteihin, kulutushyödykkeisiin, postiin – aivan kaikkeen. Linja-autoliikenteen lakko vaikeuttaa ihmisten jokapäiväistä liikkumista, etenkin kaupunkialueella.

– Toivottavasti tämä ratkaisu vahvistaa syntynyttä yleistä linjaa ja avaa umpisolmut pian muissakin pöydissä. Nämä lakot aiheuttavat merkittäviä häiriöitä sekä yksittäisille kansalaisille että myös vientiteollisuuteen. Vienti, eli kansainvälinen kauppa, perustuu toimitusvarmuuteen. Kun toimitusvarmuus häiriintyy, ei syntynyttä luottamuspulaa eikä menetettyjä tilauksia ja asiakkuuksia kurota umpeen pitkään aikaan sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Lisätietoja:
Jaana Neuvonen
Asiamies
Öljytuote ry
Puh: 040 580 3447

Mari Vasarainen
Toimitusjohtaja
Autoliikenteen Työnantajaliitto ry
Puh: 040 511 6959

Minna Etu-Seppälä
Johtaja, työelämä
Kemianteollisuus ry
Puh: 040 778 0182

Mika Aalto
Toimitusjohtaja, TkT
Kemianteollisuus ry
Puh: 050 438 9247

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kemianteollisuus ry
Kemianteollisuus ry
Eteläranta 10 / PL 4
00131 Helsinki

https://www.kemianteollisuus.fi

Twitter: @Kemianteollisuu
Linkedin: http://linkd.in/1g4vUbs
Tilaa uutiskirje: http://bit.ly/1Mk0cTq

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 14 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä.

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa.

Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry

Kemianteollisuus: Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke – TKI-työryhmän esitys on tuntuvasti ylimitoitettu21.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke, jolla Suomen osaaja-, tuottavuus- ja innovaatio-ongelmia tulisi ratkoa. Kemianteollisuus on huolissaan parlamentaarisen TKI-työryhmä maaliskuussa jättämän loppuraportin esityksestä, jonka mukaan tohtoriksi koulutettavien määrää tulisi nostaa peräti 2 000:lla vuodessa. Se on selkeästi ylimitoitettu tavoite. Kokonaisuudessaan Kemianteollisuus pitää TKI-työryhmän tavoitteita onnistuneina.

Kutsu: Kemianteollisuus: Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke – TKI-työryhmän esitys on tuntuvasti ylimitoitettu, infotilaisuus ti 21.3. klo 9–10 (Teams)20.3.2023 10:05:44 EET | Tiedote

Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke, jolla Suomen osaaja-, tuottavuus- ja innovaatio-ongelmia tulisi ratkoa. TKI-toiminnan merkitys on kemianteollisuudessa huomattava, ja ala on yksi eniten tohtoreita työllistävistä toimialoista. Silti Kemianteollisuus on huolissaan parlamentaarisen TKI-työryhmän maaliskuussa jättämän loppuraportin esityksestä, jonka mukaan tohtoriksi koulutettavien määrää tulisi nostaa peräti 2 000:lla vuodessa. Se on selkeästi ylimitoitettu tavoite. Kokonaisuudessaan Kemianteollisuus pitää TKI-työryhmän asettamia tavoitteita, mm. TKI-investointien nostamista 4:ään prosenttiin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä, onnistuneina.

Kemianteollisuus ja Akkuteollisuus kummastelevat OKM:n viimeviikkoista päätöstä tyrmätä englanninkielinen koulutuslinja16.3.2023 15:31:09 EET | Tiedote

Vaasan ammattiopisto Vamia haki järjestämislupaa sähköautomaatioalan perustutkinnolle englannin kielellä. Hakemukselle ovat ilmaisseet tukensa useat Vaasassa toimivat kansainväliset yritykset sekä esimerkiksi Kemianteollisuus ry ja Akkuteollisuus ry. Sähköautomaatioala on myös Vaasaan tulevien akkuteollisuuden investointien kannalta erittäin merkityksellinen. Yllätys oli suuri, kun opetus- ja kulttuuriministeriö OKM ei myöntänyt järjestämislupaa englanninkieliselle koulutukselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme