Aluehallintovirasto

Tavoitteena lainmukainen hoitoonpääsy lapsille ja nuorille - valvontakokous Kuopiossa

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto järjesti 9.6.2021 valvontakokouksen koskien hoitoonpääsyä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin Kuopiossa. Tavoitteena on saada lasten ja nuorten hoitoonpääsy lainmukaiseksi.

Valvontakokouksen järjestämisen taustalla on palvelujen ruuhkautuminen ja hoitoonpääsyn lainvastaisuus, josta Kuopion kaupungin lasten ja nuorten mielenterveysyksiköiden (LNMY) henkilöstö teki joulukuussa 2020 epäkohtailmoituksen. Aluehallintovirasto katsoi tarpeelliseksi järjestää laajan kokouksen, koska kevään 2021 aikana tilanne edelleen heikkeni ja henkilöstöä irtisanoutui. Hoitoon jonotti 31.3.2021 yli kolme kuukautta neljä lasta ja 61 nuorta. Keskimääräiset jonotusajat olivat lapsilla neljä kuukautta ja nuorilla kymmenen kuukautta. Lainsäädännön mukaan hoito tulee järjestää kolmessa kuukaudessa hoidon tarpeen arvioinnin tekemisestä.

Nyt järjestettyyn valvontakokoukseen osallistuivat aluehallintoviraston edustajien lisäksi Kuopion kaupungin luottamusjohtoa, terveyspalvelujen johtavia viranhaltijoita sekä lasten ja nuorten mielenterveysyksiköiden henkilöstön edustaja.

Hoitotakuun toteutumisen lisäksi tärkeää on riittävä resursointi ja toimiva yhteistyö sekä työnjako

Kokouksessa terveysjohto toi esille jo tehtyjä toimenpiteitä sekä jatkosuunnitelmia hoitoonpääsyn saattamiseksi lainmukaiseksi. Henkilöstön edustaja toi esille, että lasten ja nuorten perus- ja erikoistason palveluissa työskentelevän henkilöstön määrä on vähentynyt noin kymmenellä hengellä vuodesta 2019. Sen lisäksi kuluvan vuoden aikana lähes puolet lasten ja nuorten mielenterveysyksiköiden henkilöstöstä, seitsemän työntekijää, on irtisanoutunut. Kaupungin terveysjohto kertoi, että ongelmat lääkärien saatavuudessa vaikeuttavat huomattavasti hoitoonpääsyn korjaamista lainmukaiseksi. Aluehallintovirasto totesi, että aiemman oikeuskäytännön mukaisesti hoitoonpääsyä koskevaa lainsäädäntöä ei voi jättää noudattamatta resurssipulaan vedoten.

Aluehallintovirasto korosti hoitotakuuseen pääsemisen lisäksi perustason riittävää resursointia ja toimivaa yhteistyötä ja työnjakoa erikoissairaanhoidon kanssa.

Aluehallintovirasto on pyytänyt Kuopion kaupungilta selvitystä 31.7.2021 mennessä siitä, onko lasten ja nuorten hoitoonpääsy saatettu lainmukaiseksi 30.6.2021 mennessä. Kuopion kaupunki pyysi lisäaikaa selvityksen antamiseen 5.9.2021 saakka. Kokouksessa todettiin, että mikäli tilanne ei ole korjautunut määräaikaan 30.6.2021 mennessä, aluehallintovirasto voi antaa määräyksen tilanteen lainmukaiseksi saattamisesta ja määräystä voidaan harkinnan mukaan tehostaa uhkasakolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

terveydenhuoltoyksikön päällikkö, aluehallintoylilääkäri Sami Remes, p. 0295 016 876
terveydenhuollon ylitarkastaja Anne Kejonen, p. 0295 016 908
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Närkontakter begränsas i Egentliga Finland som har återgått till samhällsspridningsfasen3.8.2021 19:12:27 EEST | Tiedote

Covid-19-smittorna ökar åter kraftigt i Egentliga Finland och landskapet är tillbaka i epidemins samhällsspridningsfas. Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har på basis av den regionala coronasamordningsgruppens bedömning fattat beslut om sammankomstbegränsningar för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster enligt 58 § och 58 d § i lagen om smittsamma sjukdomar. Beslutet är i kraft i kommunernas områden i Egentliga Finland under perioden 4 - 31.8.2021.

Takaisin leviämisvaiheeseen siirtyneessä Varsinais-Suomessa rajoitetaan lähikontakteja3.8.2021 19:04:51 EEST | Tiedote

Koronavirustartunnat ovat uudelleen jyrkässä nousussa Varsinais-Suomessa ja maakunta on siirtynyt takaisin epidemian leviämisvaiheeseen. Alueen koronakoordinaatioryhmän arvioon perustuen Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen tartuntatautilain (TTL) pykälien 58 § ja 58 d mukaisista kokoontumisrajoituksista yleisötilaisuuksille ja yleisille kokouksille. Päätös on voimassa Varsinais-Suomen kuntien alueella 4.-31.8.2021 välisenä aikana.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksen, myös lähikontaktit pystyttävä välttämään asiakas- ja toimitiloissa30.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt määrätä tartuntatautilain pykälän 58 nojalla kokoontumisrajoituksen sekä tartuntatautilain pykälän 58 d nojalla ns. turvavälimääräyksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien sekä Punkalaitumen kunnan alueelle. Määräykset ovat voimassa 5.-29.8.2021.

Itä-Suomen aluehallintovirasto: Oikeudellisia edellytyksiä avin asettamille kokoontumisrajoituksille Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ei tällä hetkellä ole30.7.2021 11:56:19 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tänään saanut päätökseen arvioinnin kokoontumisrajoitusten asettamisesta kiihtymisvaiheeseen siirtyneiden Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten osalta. Aluehallintovirasto sai asian arviointiin vaikuttavat viimeiset selvitykset eilen torstai-iltana virka-ajan päättymisen jälkeen. Aluehallintovirasto katsoo, että oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoitusten asettamiseksi ei kummankaan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme