Rakennusliike Lapti Oy

Täydennysrakentamishankkeelle harvinaisen mittavat louhinnat päättyivät Turun Puolalanmäellä – kalliota louhittiin suojeltujen rakennusten keskellä yhteensä 150 funikulaarin verran

Jaa
Turun Puolalanmäen historiallisessa maisemassa on päättynyt täydennysrakentamishankkeelle harvinaisen mittavat ja vaativat louhintatyöt uuden kerrostalon rakennustöiden tieltä. Rakennusliike Lapti Oy louhi kalliota suojeltujen rakennusten keskellä olevalta tontilta kesän aikana yhteensä noin 150 funikulaarin eli 300 kuorma-autollisen verran. Mittavat louhintatyöt vaativat viimeisen päälle tehdyt ennakkotutkimukset ja -suunnittelun sekä toteutuksen.
Asunto Oy Turun Puolalan Helmen louhintatyöt
Asunto Oy Turun Puolalan Helmen louhintatyöt

Lapti aloitti Turun Puolalanmäen kupeessa Läntisellä Pitkäkadulla uuden asuinkerrostalon Asunto Oy Turun Puolalan Helmen rakennustyöt keväällä 2022. Tontti on aiemmin toiminut epävirallisena pysäköintipaikkana siitä lähtien, kun tontilta purettiin rakennus 1990-luvun loppupuolella. Ympäröivät rakennukset ovat 1800- ja 1900-lukujen taitteesta ja suojeltuja.

”Alueen kaupunkikuvassa on ollut tyhjä aukko, jonka nyt rakenteilla oleva Puolalan Helmi tulee täydentämään. Historiallisessa, herkässä ja ahtaassa ympäristössä louhiminen tässä mittakaavassa keskellä kaupunkia on asuntorakentamisessa harvinaista ja on vaatinut erittäin huolellisen ennakkosuunnittelun ja toteutuksen”, kertoo rakennuttajapäällikkö Ville Raitanen Laptilta.

Ennakkovalmistelut olivat tavallista asuntorakentamista mittavammat

Louhintatyöt vaativat mittavat ennakkotutkimukset ja -suunnitelmat: Heti suunnitteluvaiheen alkaessa tontin maaperän ominaisuudet tutkittiin. Louhintatöiden alkuvaiheessa kallioon tehtiin railoporauksia, jotka kuvattiin porareikään sopivalla kameralaitteistolta, jotta kallion laatu, rikkonaisuus ja mahdolliset liukupinnat saatiin selville. Kun kallion ominaisuudet oli selvitetty, tarkastettiin ja täydennettiin suunnitelmiin tarvittavat kallion lujitus- ja louhintatyöt.

Ennen louhintatöiden aloitusta kaikissa naapurikiinteistöissä suoritettiin kiinteistökatselmukset, jotta tiedettiin, mitä kaikkea naapurustossa on ja mihin louhinnat voivat vaikuttaa. Naapurikiinteistöjen toimintojen sekä kunnon perusteella louhintatöille määriteltiin raja-arvot. Naapurikiinteistöihin asennettiin etäluettavat mittarit, joilla mitattiin reaaliaikaisesti louhinnoista aiheutuvaa tärinää. Raja-arvot eivät louhintojen aikana ylittyneet kertaakaan.

Louhintatyöt tehtiin turvallisesti ja rauhallisesti edeten

Ennen haastavien louhintatöiden käynnistymistä tontti raivattiin tyhjäksi. Tontin takalaidalla sijaitseva korkein kallioseinämä porattiin irti yläpuolelle paikalleen jäävästä kalliosta. Irtiporaus tehtiin poraamalla 8–10 metriä syviä reikiä vieri viereen siten, että louhittava osuus ei ollut enää kiinni muussa kalliossa. Irtiporauksella minimoitiin tulevista louhinnoista aiheutuvaa tärinää.

Irtiporauksen jälkeen paikalleen jäävään kallioon tehtiin suunnitelman mukaisia lujituspultituksia ja naapurien perustuksia tuettiin, jotta kallio pysyy vakaana ja rakennukset vahingoittumattomina paikoillaan. Korkea osa kalliosta louhittiin useassa osassa kerros kerrokselta. Jokaisen louhitun kerroksen jälkeen jäljelle jäävää kalliota lujitettiin.

Louhinnat sujuivat suunnitellusti. Alkuperäinen louhinta-aikataulu venyi jonkin verran, sillä irtiporaukseen käytettiin suunniteltua enemmän aikaa. Irtiporaukseen haluttiin käyttää tarvittava aika, jotta louhinnat saatiin tehtyä turvallisesti.

”Suurin haaste louhinnoille tuli ahtaasta tontista keskellä kaupunkia. Joka puolella on arvokkaita naapurirakennuksia eikä ylimääräistä tilaa ollut. Olimme valmistautuneet ja suunnitelleet työt ennakolta hyvin ja teimme louhinnat rauhassa ja varovaisesti. Meillä oli erittäin ammattitaitoiset kumppanit sekä työnjohto suorittamassa louhintoja. Siinä avaimet onnistumiselle”, summaa Raitanen.

Kalliota louhittiin yhteensä 3 000 kuutiota, mikä tarkoittaa noin 150 funikulaarin tai noin 300 kuorma-autollisen verran louhetta. Louhe on toimitettu infrarakentamiseen Turun talousalueella.

Louhintojen jälkeen alkaa varsinaiset talonrakennustyöt

Mittavien louhintojen jälkeen aletaan rakentaa uutta. Tontilla alkaa Asunto Oy Turun Puolalan Helmen perustustyöt, ja pikkuhiljaa kerrostalon runko alkaa nousta ylöspäin. Puolalan Helmeen valmistuu 42 asuntoa viiteen kerrokseen kesällä 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ville Raitanen, rakennuttajapäällikkö
Rakennusliike Lapti Oy
040 054 9791
ville.raitanen@lapti.fi

Kuvat

Asunto Oy Turun Puolalan Helmen louhintatyöt
Asunto Oy Turun Puolalan Helmen louhintatyöt
Lataa
Asunto Oy Turun Puolalan Helmen louhintatyöt
Asunto Oy Turun Puolalan Helmen louhintatyöt
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rakennusliike Lapti Oy
Rakennusliike Lapti Oy
Äyritie 8 B
01510 VANTAA

020 785 5500http://www.lapti.fi

Lapti lyhyesti

Lapti on vakavarainen rakentaja, joka keskittyy toiminnassaan kohtuuhintaisten asuntojen uudisrakentamiseen Suomen suurimmissa kasvukeskuksissa. Laptin palveluvalikoimaan kuuluu lisäksi laadukkaiden liike- ja toimitilojen, koulujen ja terveydenhuoltokiinteistöjen sekä päivähoito- ja hoivakiinteistöjen rakentaminen maanlaajuisesti. Rakennusliike Lapti -konsernin palveluksessa oli tilikauden päättyessä noin 570 henkilöä. www.lapti.fi

Rakennamme huolella hyvän elämän puitteet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakennusliike Lapti Oy

Hämeenlinnan yhteiskoulun tulevan uudisrakennuksen ja liikuntahallin peruskivi muurattiin – perustuksiin valettiin historiallinen aikakapseli1.6.2023 17:00:00 EEST | Tiedote

Hämeenlinnan yhteiskoulun uudisrakennuksen ja liikuntahallin rakentaminen on päässyt vauhtiin. Uudisrakennuksen peruskivi muurattiin kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviaisen johdolla 1. kesäkuuta tulevan, alueen asukkaat yhteen kokoavan monitoimikeskuksen työmaalla. Perustuksiin valettiin ajankuvaa ja tietoa uudesta koulusta mutta myös alkuperäisen koulurakennuksen peruskiven aikakapseli, joka löytyi vanhan koulun purkutöiden yhteydessä.

Tasanteen uuden hirsipäiväkodin rakentaminen alkaa Tampereella17.5.2023 10:15:00 EEST | Tiedote

Tasanteen uuden päiväkodin rakentaminen alkaa toukokuussa 2023 Tampereella. Vanhat päiväkotirakennukset puretaan ja korvataan yhdellä uudisrakennuksella, joka toteutetaan massiivihirsirakenteisena. Tällä hetkellä päiväkoti toimii väistötiloissa Olkahisen koulun kentällä. Tasanteen päiväkodin pääurakoitsijana toimii Rakennusliike Lapti Oy. Rakennustyöt valmistuvat kesäkuussa 2024, ja rakennus otetaan käyttöön elokuussa 2024.

Ojalan päiväkodin ja koulun rakentaminen on alkanut – massiivipuurunkoisen rakennuksen hiilijalanjälki ja kokonaisenergiankulutus minimoidaan15.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Voimakkaasti tulevina vuosina kasvavalle Ojalan asuinalueelle Tampereella nousee uusi massiivipuurunkoinen päiväkoti ja koulu, jonka hiilijalanjälki ja kokonaisenergiankulutus pyritään minimoimaan. Ojalan päiväkoti tarjoaa paikat 160 lapselle ja koulu 150:lle esi- ja alkuopetuksen oppilaalle. Kokonaisuuden suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Rakennusliike Lapti Oy. Pää- ja arkkitehtisuunnittelijana kohteessa toimii Sweco Architects Oy. Koulu ja päiväkodin omistajaksi tulee kiinteistösijoitusyhtiö NREP, joka vuokraa tilat Tampereen kaupungille. Rakentaminen käynnistyi mittavilla louhinnoilla huhtikuussa, ja Ojalan päiväkoti ja koulu avaavat ovensa elokuussa 2024.

Opiskelijatornitalo UNOn työmaa Oulussa julistautui Suomen siisteimmäksi työmaaksi8.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Oulussa rakennetaan poikkeuksellista kohdetta. Kaupungin uudeksi maamerkiksi kohoaa Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön opiskelijatornitalo UNO, josta tulee 16-kerroksinen ja 53,4 metrin korkuinen eli Oulun 3. korkein asuinkerrostalo. Ainutlaatuinen UNO on myös sisältä: asukkaat pääsevät nauttimaan puhtaasta sisäilmasta, sillä opiskelijatornitalon puhtausluokka on paras P1, mikä on vielä harvinaista asuinkerrostalolle. Poikkeuksellinen on tulevan tornitalon työmaakin. Se on julistautunut Suomen siisteimmäksi työmaaksi.

Arkkitehtuurikilpailun voittanut Jätkän Kruunu tuo odotettuja perheasuntoja Jätkäsaaren ytimeen – Lapti aloittaa asuntojen ennakkomarkkinoinnin4.5.2023 09:30:00 EEST | Tiedote

Jätkäsaaren ytimeen nousee arkkitehtuurisesti mielenkiintoinen Jätkän Kruunu, joka tarjoaa monen kokoisia asuntoja ja paljon erityisesti isoja perheasuntoja. Jätkän Kruunun on suunnitellut kohteen arkkitehtuurikutsukilpailun voittanut Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy. Asuinkerrostalon rakentaa Rakennusliike Lapti Oy, joka käynnistää asuntojen ennakkomarkkinoinnin. Asuntojen rakentaminen on tarkoitus aloittaa kesällä 2023, jolloin asunnot ovat muuttovalmiita kesällä 2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme