Rakennusliike Lapti Oy

Täydennysrakentamishankkeelle harvinaisen mittavat louhinnat päättyivät Turun Puolalanmäellä – kalliota louhittiin suojeltujen rakennusten keskellä yhteensä 150 funikulaarin verran

Jaa

Turun Puolalanmäen historiallisessa maisemassa on päättynyt täydennysrakentamishankkeelle harvinaisen mittavat ja vaativat louhintatyöt uuden kerrostalon rakennustöiden tieltä. Rakennusliike Lapti Oy louhi kalliota suojeltujen rakennusten keskellä olevalta tontilta kesän aikana yhteensä noin 150 funikulaarin eli 300 kuorma-autollisen verran. Mittavat louhintatyöt vaativat viimeisen päälle tehdyt ennakkotutkimukset ja -suunnittelun sekä toteutuksen.

Asunto Oy Turun Puolalan Helmen louhintatyöt
Asunto Oy Turun Puolalan Helmen louhintatyöt

Lapti aloitti Turun Puolalanmäen kupeessa Läntisellä Pitkäkadulla uuden asuinkerrostalon Asunto Oy Turun Puolalan Helmen rakennustyöt keväällä 2022. Tontti on aiemmin toiminut epävirallisena pysäköintipaikkana siitä lähtien, kun tontilta purettiin rakennus 1990-luvun loppupuolella. Ympäröivät rakennukset ovat 1800- ja 1900-lukujen taitteesta ja suojeltuja.

”Alueen kaupunkikuvassa on ollut tyhjä aukko, jonka nyt rakenteilla oleva Puolalan Helmi tulee täydentämään. Historiallisessa, herkässä ja ahtaassa ympäristössä louhiminen tässä mittakaavassa keskellä kaupunkia on asuntorakentamisessa harvinaista ja on vaatinut erittäin huolellisen ennakkosuunnittelun ja toteutuksen”, kertoo rakennuttajapäällikkö Ville Raitanen Laptilta.

Ennakkovalmistelut olivat tavallista asuntorakentamista mittavammat

Louhintatyöt vaativat mittavat ennakkotutkimukset ja -suunnitelmat: Heti suunnitteluvaiheen alkaessa tontin maaperän ominaisuudet tutkittiin. Louhintatöiden alkuvaiheessa kallioon tehtiin railoporauksia, jotka kuvattiin porareikään sopivalla kameralaitteistolta, jotta kallion laatu, rikkonaisuus ja mahdolliset liukupinnat saatiin selville. Kun kallion ominaisuudet oli selvitetty, tarkastettiin ja täydennettiin suunnitelmiin tarvittavat kallion lujitus- ja louhintatyöt.

Ennen louhintatöiden aloitusta kaikissa naapurikiinteistöissä suoritettiin kiinteistökatselmukset, jotta tiedettiin, mitä kaikkea naapurustossa on ja mihin louhinnat voivat vaikuttaa. Naapurikiinteistöjen toimintojen sekä kunnon perusteella louhintatöille määriteltiin raja-arvot. Naapurikiinteistöihin asennettiin etäluettavat mittarit, joilla mitattiin reaaliaikaisesti louhinnoista aiheutuvaa tärinää. Raja-arvot eivät louhintojen aikana ylittyneet kertaakaan.

Louhintatyöt tehtiin turvallisesti ja rauhallisesti edeten

Ennen haastavien louhintatöiden käynnistymistä tontti raivattiin tyhjäksi. Tontin takalaidalla sijaitseva korkein kallioseinämä porattiin irti yläpuolelle paikalleen jäävästä kalliosta. Irtiporaus tehtiin poraamalla 8–10 metriä syviä reikiä vieri viereen siten, että louhittava osuus ei ollut enää kiinni muussa kalliossa. Irtiporauksella minimoitiin tulevista louhinnoista aiheutuvaa tärinää.

Irtiporauksen jälkeen paikalleen jäävään kallioon tehtiin suunnitelman mukaisia lujituspultituksia ja naapurien perustuksia tuettiin, jotta kallio pysyy vakaana ja rakennukset vahingoittumattomina paikoillaan. Korkea osa kalliosta louhittiin useassa osassa kerros kerrokselta. Jokaisen louhitun kerroksen jälkeen jäljelle jäävää kalliota lujitettiin.

Louhinnat sujuivat suunnitellusti. Alkuperäinen louhinta-aikataulu venyi jonkin verran, sillä irtiporaukseen käytettiin suunniteltua enemmän aikaa. Irtiporaukseen haluttiin käyttää tarvittava aika, jotta louhinnat saatiin tehtyä turvallisesti.

”Suurin haaste louhinnoille tuli ahtaasta tontista keskellä kaupunkia. Joka puolella on arvokkaita naapurirakennuksia eikä ylimääräistä tilaa ollut. Olimme valmistautuneet ja suunnitelleet työt ennakolta hyvin ja teimme louhinnat rauhassa ja varovaisesti. Meillä oli erittäin ammattitaitoiset kumppanit sekä työnjohto suorittamassa louhintoja. Siinä avaimet onnistumiselle”, summaa Raitanen.

Kalliota louhittiin yhteensä 3 000 kuutiota, mikä tarkoittaa noin 150 funikulaarin tai noin 300 kuorma-autollisen verran louhetta. Louhe on toimitettu infrarakentamiseen Turun talousalueella.

Louhintojen jälkeen alkaa varsinaiset talonrakennustyöt

Mittavien louhintojen jälkeen aletaan rakentaa uutta. Tontilla alkaa Asunto Oy Turun Puolalan Helmen perustustyöt, ja pikkuhiljaa kerrostalon runko alkaa nousta ylöspäin. Puolalan Helmeen valmistuu 42 asuntoa viiteen kerrokseen kesällä 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ville Raitanen, rakennuttajapäällikkö
Rakennusliike Lapti Oy
040 054 9791
ville.raitanen@lapti.fi

Kuvat

Asunto Oy Turun Puolalan Helmen louhintatyöt
Asunto Oy Turun Puolalan Helmen louhintatyöt
Lataa
Asunto Oy Turun Puolalan Helmen louhintatyöt
Asunto Oy Turun Puolalan Helmen louhintatyöt
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rakennusliike Lapti Oy
Rakennusliike Lapti Oy
Äyritie 8 B
01510 VANTAA

020 785 5500http://www.lapti.fi

Lapti lyhyesti

Lapti on vakavarainen rakentaja, joka keskittyy toiminnassaan kohtuuhintaisten asuntojen uudisrakentamiseen Suomen suurimmissa kasvukeskuksissa. Laptin palveluvalikoimaan kuuluu lisäksi laadukkaiden liike- ja toimitilojen, koulujen ja terveydenhuoltokiinteistöjen sekä päivähoito- ja hoivakiinteistöjen rakentaminen maanlaajuisesti. Rakennusliike Lapti -konsernin palveluksessa oli tilikauden päättyessä noin 600 henkilöä. www.lapti.fi

Rakennamme huolella hyvän elämän puitteet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakennusliike Lapti Oy

Nummelan ydinkeskustaan nousee KAS asuntojen uusi vuokratalo19.9.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

KAS asunnot Oy rakennuttaa Vihdin Nummelan keskustaan viisikerroksisen asuinkerrostalon osoitteeseen Kappelitie 6. Taloon tulee 56 vuokra-asuntoa, yksiöistä neliöihin ja jokaisessa asunnossa on parveke tai terassi. Osittain luonnontilaiselle pihalle tulee leikki- ja oleskelualue. Jokaista asuntoa kohden varataan yksi autopaikka, ja kohteeseen tulee kaksi sähköautonlatauspaikkaa. Talon sijainti on erinomainen. Kaupat ja muut palvelut ovat lähellä ja upeat ulkoilumaastotkin lähes kotiovelta. Kohteen valmistumisen jälkeen Vihdissä on KAS:n asuntoja 520. Rakentaminen alkaa syyskuussa 2022, ja asunnot valmistuvat loppuvuodesta 2023. Talon rakentaa Rakennusliike Lapti Oy. Hakuaika alkaa syksyllä 2023, noin 3 kuukautta ennen talon valmistumista. Hakuajasta ilmoitetaan www.kas.fi-sivuilla sekä paikallislehdessä. Toimitusjohtaja Jarmo Kuosa tyytyväinen hankkeen etenemiseen ”Olen erittäin tyytyväinen, että saamme hankkeen aikataulussa liikkeelle haastavassa tilanteessa. Lyhyellä aikajänteellä vo

Karstulan Soteku-keskuksen rakennustyöt valmistuivat – keskus tarjoaa avautuessaan kuntalaisille kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut12.9.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Karstulan kunnan uusi Soteku-keskus valmistui palvelemaan Karstulan ja sen lähialueiden asukkaita sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluissa. Keskuksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Rakennusliike Lapti Oy. Keskuksen rakentaminen alkoi kesällä 2021, ja se valmistui syyskuun alkupuolella 2022. Uusi keskus sisältää kaikki kunnan tarjoamat sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalvelut, ja asiakkaille Soteku-keskus avaa ovensa syyskuun loppupuolella 2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme