Tampereen yliopistollinen sairaala

Taysin Vaikuttavaa hoitoa -luentosarjan ensimmäisenä aiheena moderni psykiatria

Jaa
Tampereen yliopistollisen sairaalan kevään yleisöluennot vastaavat kysymyksiin modernista psykiatriasta, tulehduksellisista suolistosairauksista, käsikirurgiasta ja gynekologisista syövistä. Psykiatrian ylilääkäri Hanna-Mari Alanen avaa sarjan 24. helmikuuta klo 18 pureutumalla moderniin psykiatriaan. Tervetuloa Teamsiin kuulolle.

Taysissa vaikuttava hoito ja paranemisen toivo ovat olleet läsnä potilaiden ja ammattilaisten arjessa joka päivä jo 60 vuotta. Tays juhlii Keskussairaalan merkkivuotta järjestämällä Vaikuttavaa hoitoa -luentosarjan, jossa sukelletaan Taysin tarjoamiin hoitomenetelmiin ja taustalla tehtävään tutkimukseen.

Kevään mittaan järjestettävillä juhlaluennoilla ei kerrata historiaa vaan puhutaan siitä, mikä herättää keskustelua juuri nyt. Kevään aiheina ovat moderni psykiatria, tulehdukselliset suolistosairaudet, käsikirurgia ja gynekologiset syövät, ja syksyllä sarja jatkuu uusilla aiheilla. Luennoitsijoina ovat Taysin yksiköiden parhaat asiantuntijat.

Teamsissä järjestettävät luennot ovat avoimia kaikille, ja luentojen aikana luennoitsijoille voi esittää kysymyksiä chatin kautta. Teams-linkki löytyy jokaisen luennon esittelyn kohdalta erikseen sekä verkkosivuilta osoitteesta tays.fi/tays60. Tervetuloa kuulolle!

Vaikuttavaa hoitoa -luentosarja keväällä 2022:

to 24.2. klo 18−19

Millaista apua moderni psykiatria tarjoaa?

Tays Psykiatrian toimialuejohtaja, ylilääkäri Hanna-Mari Alanen

Mistä voi saada apua, jos itsellä tai läheisellä mieli järkkyy? Elämä mielenterveyden häiriön kanssa voi tuntua epätoivoiselta, mutta on tärkeää muistaa, että myös psykiatrisia sairauksia voi hoitaa.

Psykiatrinen hoito tänään on harkittu yhdistelmä psykoterapiaa, neuromodulaatiohoitoja ja lääkehoitoja. Hoitoon ei ole aina helppo lähteä eikä päästä, mutta palvelujärjestelmää kehitetään jatkuvasti paremmaksi. Myös Tays Keskussairaalan alueelle rakentuvat uudet psykiatrisen erikoissairaanhoidon tilat avaavat uusia mahdollisuuksia.

Teams-linkki: Tervetuloa luennolle kuulemaan lisää

to 17.3. klo 18−19
Miten tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD) hoidetaan?

Taysin IBD-keskuksen apulaisylilääkäri Tuire Ilus ja IBD-hoitaja Tanja Toivonen

Millaisia lääkehoitoja tulehduksellisiin suolistosairauksiin voidaan tarjota? Voiko sairauden kanssa elää normaalia elämää? Miten hoitopolku etenee, millaista tukea voi saada IBD-hoitajalta ja mitä voi itse tehdä, jotta sairaus pysyisi kurissa?

Tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät vauhdilla ja se haastaa terveydenhuoltoa kehittämään hoitoa entistä sujuvammaksi. Taysissa IBD-hoitajat kulkevat potilaan rinnalla ja koordinoivat hoitoa. Lisäksi digisovellus on tuonut uusia mahdollisuuksia hoidon seurantaan.

Teams-linkki: Tervetuloa luennolle kuulemaan lisää

to 21.4. 18−19
Milloin käden vaivat vaativat leikkaushoitoa?

Taysin tuki- ja liikuntaelinkeskuksen vastuualuejohtaja, käsikirurgian ylilääkäri Olli Leppänen

Käden puutumisoireita ja kipua aiheuttavat hermopinteet, jännetupentulehdukset ja nivelrikko ovat yleisiä syitä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Mutta milloin kannattaa harkita leikkaushoitoa?

Käsikirurgia Taysissa on yhdistelmä pientä ja suurta kirurgiaa. Toisaalta tehdään vaativaa yliopistolliseen sairaalaan keskitettyä käsikirurgiaa. Toisaalta suurin osa potilaista tulee vastaanotolle hyvin tavallisten käsivaivojen vuoksi. Kaikkein yleisin ääreishermopinne on rannekanavaoireyhtymä. Sitä varten onkin luotu sujuva digitaalinen TaysPolku, jota seuraamalla potilaat pääsevät aikaisempaa nopeammin hoitoon ja mahdolliseen toimenpiteeseen.

Teams-linkki: Tervetuloa luennolle kuulemaan lisää

to 19.5. klo 18−19
Kuinka gynekologinen syöpä taltutetaan?

Taysin naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sami Saarelainen

Millainen hoito auttaa, jos saa diagnoosin gynekologisesta syövästä? Voiko sairaudesta parantua kokonaan, miten etenemistä voi jarruttaa ja kuinka hoitopolku etenee?

Taysissa gynekologisen syövänhoidon tiimi tutkii ja hoitaa potilaita, joilla on kohdun, munasarjojen, kohdunkaulan tai ulkosynnyttimien syöpä. Potilasta hoidetaan kokonaisvaltaisesti alku-vaiheen diagnoosista seurannan päättymiseen saakka. Valtaosa tarvitsee leikkauksen, jonka lisäksi annetaan tarvittaessa solunsalpaajahoitoa ja sädehoitoa.

Teams-linkki: Tervetuloa luennolle kuulemaan lisää

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopistollinen sairaala



Tampereen yliopistollinen sairaala

Tuotamme vaativan erikoissairaanhoidon ja kehitysvammahuollon palveluja ja luomme edellytyksiä terveystieteelliselle tutkimukselle ja koulutukselle. Toimintamme perustuu eettisiin periaatteisiin, joita ovat hyvä hoito, ihmisen kunnioittaminen, osaamisen arvostaminen ja vastuullisuus. Työmme on kiteytetty tunnukseen Elämän tähden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopistollinen sairaala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye