Digi- ja väestötietovirasto

Täytätkö tänä vuonna 18 vuotta? Tarkkaile postiasi tammikuussa!

Jaa
Digi- ja väestötietovirasto, Kela, Ohjaamot ja poliisi onnittelevat syntymäpäiväkortilla kaikkia tänä vuonna 18 vuotta täyttäviä nuoria. Samalla ne muistuttavat, että täysi-ikäistymisen myötä moni virallinen asia on hoidettava itse.

18 vuoden ikä tuo monia oikeuksia ja uusia velvollisuuksia nuoren arkeen, kun muun muassa viranomaisasiat tulee hoitaa itse. Vanhemmat eivät voi enää asioida täysi-ikäisen nuoren puolesta ilman erillistä puolesta-asioinnin valtuutusta.

Suomi.fi/18v-verkkosivuilla on tietopaketti täysi-ikäistymisestä

Tätä uutta elämänvaihetta tukemaan Suomi.fi-verkkopalveluun luotu Suomi.fi/18v-tietopaketti kokoaa yhteen kaikki ne viralliseen asiointiin liittyvät asiat, jotka täysi-ikäistyttyään on otettava huomioon. Lisäksi Digi- ja väestötietovirasto, Kela, Ohjaamot ja poliisi ohjaavat täysi-ikäistyviä nuoria sivulle omalla syntymäpäiväkortilla, jossa täysi-ikäistymisen tuomista muutoksista kerrotaan.

– Nuoruus on ihanaa aikaa ja se antaa mahdollisuuden päättää omista asioistaan. 18-vuotiaana saa ajokortin, pääsee äänestämään ja voi mennä naimisiin tai rekisteröidä parisuhteensa. Täysi-ikäisyys tuo nuorelle myös velvollisuuksia – esimerkiksi veroasioiden hoitamisen ja etuuksien hakemisen, kertoo viestintä- ja markkinointijohtaja Liinu Lehto Digi- ja väestötietovirastosta.

Julkishallinnon palvelut sähköistyvät nyt vauhdilla ja lähes kaikki asiointipalvelut ovat jo saatavissa verkossa palvelupisteasiointia joustavammin.
- Nuoren kannattaa hankkia verkkopankkitunnus tai mobiilivarmenne, sillä se sujuvoittaa asiointia viranomaisten kanssa, sanoo Lehto.

– Sähköisiin palveluihin siirtyminen on sekä taloudellinen että ekologinen teko, ja se mahdollistaa asioinnin itselle parhaiten sopivaan aikaan, paikasta riippumatta. Nuorellehan digipalveluiden käyttö on hyvin luontevaa, Lehto jatkaa.

Myös Ohjaamot neuvovat nuoria

Jos viranomaisasiointi ei ole tuttua, apua saa esimerkiksi Ohjaamoista, joissa palvellaan sekä paikan päällä että puhelimitse, Whatsappilla, tekstiviestillä tai sähköpostilla.

– Ohjaamosta saa maksutonta apua monenlaisiin asioihin omaan elämään liittyen, esimerkiksi opiskeluun, työllistymiseen, asumiseen ja hyvinvointiin. Kaikki alle 30-vuotiaat ovat tervetulleita Ohjaamoon. Siellä osataan aina auttaa ja neuvoa eteenpäin. Ohjaamojen yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät Ohjaamot.fi-sivustolta, kertoo projektipäällikkö Pasi Savonmäki Ohjaamoita koordinoivasta Kohtaamo-hankkeesta.


18-vuotiaan tietopaketti on kaikkien saatavilla osoitteessa suomi.fi/18v.

Onnittelukortti täysi-ikäistyville postitetaan tänä vuonna toista kertaa kaikille väestötietorekisterin mukaan 18 vuotta täyttäville Suomessa asuville henkilöille tammikuun aikana.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Viestintä- ja markkinointijohtaja Liinu Lehto, liinu.lehto[@]dvv.fi tai p. 0295 535 385
Projektipäällikkö Pasi Savonmäki, pasi.savonmaki[@]ely-keskus.fi 0295 020 260

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)https://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi-mobiilisovellus uudistuu 22.4.2024 – Katso miten muutos vaikuttaa sinuun!17.4.2024 15:05:00 EEST | Tiedote

Suomi.fi-mobiilisovelluksen uudet Android- ja iOS-versiot julkaistaan 22.4.2024. Uudistuksen myötä sovelluksen ulkonäkö ja toiminnallisuudet uudistuvat. Uudessa Suomi.fi-mobiilisovelluksessa on parannettu muun muassa sovelluksen käytettävyyttä, saavutettavuutta ja navigaatiorakennetta. Kun uusi sovellus on julkaistu, vanhojen sovellusversioiden käyttäminen ei ole enää mahdollista.

The new versions of Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024: See how the change affects you!17.4.2024 15:05:00 EEST | Press release

The new Android and iOS versions of the Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024. As a result of the update, the appearance and functionalities of the application will change. The new application has improved usability, accessibility and navigation structure. Once the new application is published, it will no longer be possible to use older versions of the application.

Digihumaus-rapporten 2024: Åldrande och mångfald driver på förvaltningen, men man måste satsa mer på digital infrastruktur än i nuläget11.4.2024 12:15:00 EEST | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har idag publicerat en ny Digihumaus-rapport. I rapporten analyseras förändringar i Finlands befolkning och deras betydelse för den offentliga förvaltningen. Rapporten är en fortsättning på Digihumaus-rapporterna som publicerats under de fyra senaste åren. I rapporten har temat delats in i fyra undertrender: åldrande, invandring, differentiering av områden och mångfald.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye