Vaasan kaupunki - Vasa stad

Teatteriin tai rantaan kävelylle – Kulttuurikaveri on puhelinsoiton päässä

Jaa
Haluaisitko nauttia kulttuurista, mutta yksin ei tule lähdettyä? Kulttuuritarjontaan perehtyneet kulttuurikaverit ovat Vaasassa koulutettuja vapaaehtoisia, joita kuka tahansa voi pyytää seuraksi Suomen Punaisen Ristin Vaasan suomalaisen osaston kautta.
Kulttuurikaverit Päivikki Turunen, Niina Nokia ja Tarja Autio. Kuva: Rauli Lehto, Vaasan kaupunki
Kulttuurikaverit Päivikki Turunen, Niina Nokia ja Tarja Autio. Kuva: Rauli Lehto, Vaasan kaupunki

Kulttuurikaveria voi kysyä seuraksi kuka vain, joka haluaa nauttia kulttuurista toisen kanssa.

– Kaverit on koulutettu ihmisten kohtaamiseen ja he osaavat auttaa erilaisissa tilanteissa. Tarkoituksena ei ole opastaa aiheesta, vaan yhdessä keskustella ja nauttia kulttuurista, kertoo kulttuurikaverina aloittanut Niina Nokia.

Kulttuuri- ja taidealalla opiskelevan Nokian mielestä toiminta on hyvin vuorovaikutteista niin asiakkaiden kuin muiden kulttuurikavereidenkin kanssa, ja siinä pääsee tapaamaan uusia ihmisiä ja kokemaan erilaisia kulttuuri- ja taide-elämyksiä.

Rohkaisua ja seuraa kulttuurin pariin

Monet kulttuurikavereista ovat pitkäaikaisia eri taidealojen vapaaehtoistyöntekijöitä. Siksi he voivat toimia rohkaisijana henkilöille, joilla on kynnys lähteä kulttuuritapahtumaan yksin.

– Parhaassa tapauksessa saamme toiminnalla ihmisen kiinnostumaan kulttuurista ja rohkaistua kokemaan sitä. Tapaamiset ovat luottamuksellisia ja ne sovitaan aina asiakkaan kanssa yhdessä keskustellen, mikä voisi kulttuurissa kiinnostaa, selventää kulttuurikaverina toimiva vaasalainen Tarja Autio.

Hän veisi asiakkaan kaupunginorkesterin konserttiin, luontopolulle, rantareitille ja kirjallisuustapaamisiin kirjastoissa, sillä kulttuuria voi kokea matalalla kynnyksellä ilmaiseksikin.

Apuna eri elämäntilanteessa olevalle

Kulttuurikaveri-toiminta on suunnattu kaikenikäisille ja kaveriksi lähdetään nuorelle, iäkkäämmälle, opiskelijalle, perheelliselle tai yksineläjälle sekä maahanmuuttajataustaiselle. Kulttuurikaveri voi toimia myös pienen ryhmän apuna.

–Toimintaan voi osallistua kuka vaan elämäntilanteesta riippumatta. Voimme olla apuna esimerkiksi, jos asiakkaalla on liikuntarajoitteita, kertoo Autio.

Tarvittaessa kulttuurikaveri opastaa tapahtumapaikalle ja takaisin kotiin. Mukana oleva Päivikki Turunen on ollut aiemmin SPR:n ystävätoiminnassa. Hänelle vapaaehtoistyön suurin palkinto on se, että voi auttaa muita.

–Mielestäni on tärkeää, että kaikilla on tasa-arvoinen mahdollisuus kokea kulttuuria ja haluan olla siinä auttamassa. Olen jo pitkään ollut kiinnostunut tällaisen palvelun tuomisesta Vaasaan, hän pohtii.

Näin varaat kulttuurikaverin

Yhteydenottoa miettiville Niina, Tarja ja Päivikki antavat vinkiksi, että oman kulttuurikaverin kanssa voi yhdessä sopia itselle sopivaa tekemistä ja aikatauluja. Yhteydenotto ei kuitenkaan sido mihinkään. Toiveita ja tarpeita voi miettiä myös yhdessä SPR:n osastokoordinaattorin kanssa, joka yhdistää asiakkaalle kulttuurikaverin. Kulttuurikaverit voivat tehdä keikkaa tai he voivat toimia kahdenkeskisenä ystävänä samalle henkilölle.

Kulttuurikaverin varaat ottamalla yhteyttä Suomen Punaisen Ristin Vaasan suomalaisen osastoon joko soittamalla numeroon 044 763 1066 (ma-pe klo 10–16) tai laittamalla sähköpostia kirsi.wik@sprvaasa.fi. Kulttuurikaveri-palvelu on tilaajalle maksutonta, mutta kulttuurikohteessa maksat tarvittaessa oman sisäänpääsymaksusi.

Kulttuurikavereita koulutetaan Vaasassa syksyisin ja keväisin. Kurssit järjestetään yhteistyössä Vaasan kaupungin kulttuuripalveluiden, Suomen Punaisen Ristin Vaasan SPR:n suomalaisen jaoston ja kansalaisopisto Alman kanssa.

Lue lisää: vaasa.fi/kulttuurikaveri

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

kulttuurituottaja Andrea Frondelius-Kovacs Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut, 040 556 9973, andrea.frondelius-kovacs@vaasa.fi

Kuvat

Kulttuurikaverit Päivikki Turunen, Niina Nokia ja Tarja Autio. Kuva: Rauli Lehto, Vaasan kaupunki
Kulttuurikaverit Päivikki Turunen, Niina Nokia ja Tarja Autio. Kuva: Rauli Lehto, Vaasan kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa on helppo olla onnellinen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vi gör Vasa till Finlands snyggaste stad – kampanjen En miljon soppåsar inspirerar till att samla skräp i omgivningen29.3.2023 13:22:41 EEST | Tiedote

Yle ordnar under våren den riksomfattande kampanjen En miljon soppåsar, vars mål är att inspirera människor till att samla in en miljon påsar skräp från omgivningen. Vasa deltar också i kampanjen tillsammans med över 140 städer och kommuner. De insamlade soppåsarna anges på kampanjsajten vid den egna orten. Kom med och gör Vasa till Finlands snyggaste stad!

Tehdään Vaasasta Suomen siistein kaupunki – Miljoona roskapussia -kampanja innostaa keräämään roskia ympäristöstä29.3.2023 13:16:11 EEST | Tiedote

Yle järjestää tänä keväänä valtakunnallisen Miljoona roskapussia -kampanjan, jonka tavoitteena on innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskaa. Myös Vaasa on mukana kampanjassa yhdessä yli 140 kaupungin ja kunnan kanssa. Kerätyt roskapussit merkitään kampanjasivustolle oman paikkakunnan kohdalle. Tule mukaan tekemään Vaasasta Suomen siistein kaupunki!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme